Νέα εμπλοκή- Δύο Τούρκοι κομάντος που κατηγορούνται για απόπειρα δολοφονίας του Ερντογάν, πέρασαν τον Εβρο, ζητούν άσυλο

Νέο επεισόδιο στην όξυνση των ελληνορτουρκικών σχέσεων έρχεται να προσθέσει μιά ακόμη υπόθεση πολιτικού ασύλου, που ζητούν δύο Τούρκοι στρατιωτικοί, που πέρασαν τον Εβρο και κρατούνται εδώ και μερικά 24ωρα στην Αλεξανδρούπολη. Το θέμα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο καθώς οι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί, που ζητούν άσυλο, φέρονται να μετείχαν στην ομάδα των πραξικοπηματιών που θα υλοποιούσαν το σχέδιο δολοφονίας Ερντογάν στη Μαρμαρίδα. 

Οι δύο στρατιωτικοί εισήλθαν παράνομα στην χώρα μέσω Έβρου και παραδόθηκαν στους αστυνομικούς του Τμήματος Ορεστιάδας.

Στις 20 Φεβρουαρίου μέσω συνηγόρου κατέθεσαν αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου στην αρμόδια υπηρεσία της Αλεξανδρούπολης.

Τα δύο πρώην στελέχη των ειδικών δυνάμενων του τουρκικού στρατού ήταν ανάμεσα σε εκείνους που διέφευγαν την σύλληψη

Στην επονομαζόμενη «διμοιρία του θανάτου» φέρονται να μετείχαν συνολικά 47 στρατιωτικοί. Οι 44 είναι προφυλακισμένοι και δικάζονται στη Τουρκία. Οι υπόλοιποι 3 δικάζονται ερήμην , με τα ονόματα όλων τους να έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από τις τουρκικές αρχές.

Ο Αρειος Πάγος πριν λίγο καιρό είχε απορρίψει το αίτημα της Τουρκίας για έκδοση 8 άλλων Τούρκων στρατιωτικών που είχαν διαφύγει από την Τουρκία με ελικόπτερο την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος.  Στο σκεπτικό του είχε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις στο κατά πόσο οι εκζητούμενοι θα είχαν μια δίκαιη δίκη στη Τουρκία, δεδομένων των γενικευμένων διώξεων και μελών του δικαστικού σώματος.

Την επομένη της απορριπτικής απόφασης του Αρείου Πάγου, οι Τούρκοι άρχισαν μια εκστρατεία σε βάρος της Ελλάδας, εκτοξεύοντας απειλές ενώ υπέβαλαν και δεύτερο αίτημα έκδοσης των 8 συλληφθέντων.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here