Νέα δίκη για την υπόθεση θανάτου του Ν. Σακελλίωνα

Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση του θανάτου του 24χρονου φοιτητή Νίκου Σακελλίωνα, που έχει καταγραφεί ως ακόμη ένα περιστατικό άγριας αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας.

Η Δικαιοσύνη στέλνει και πάλι στο εδώλιο τους τέσσερις αστυνομικούς που  αθωώθηκαν σε δεύτερο βαθμό από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας του νεαρού, τον Μάιο το 2008 στην οδό Αναξαγόρα, στο κέντρο της Αθήνας.

Η αθωωτική απόφαση, τον Ιούλιο του 2013, είχε προκαλέσει σάλο καθώς η κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα για την κακοποίηση του Ν.Σακελλίωνα από τους αστυνομικούς  στην προσπάθειά τους να τον συλλάβουν, ήταν συγκλονιστική.

Τώρα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Δασούλας δέχεται  ότι η αθωωτική κρίση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων έχει αντιφάσεις και κενά , δεν έχει την αιτιολογία που απαιτεί το Σύνταγμα, με αποτέλεσμα να ασκήσει αναίρεση κατά της απόφασης.

Το Εφετείο ομόφωνα είχε αποφανθεί ότι οι αστυνομικοί Γιώργος Πανέλας, Χαράλαμπος Βαϊτσούδης, Χαράλαμπος Παπαναστασίου και Μαρία Μουστέλη δεν ευθύνονται για το γεγονός ότι ο θάνατος του Ν. Σακελλίωνα επήλθε με δική τους υπαιτιότητα. Πάντως, κατά την ακροαματική διαδικασία έμειναν αναπάντητα σοβαρά ερωτηματικά, καθώς σύμφωνα με την κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα  ο νεαρός –αθλητής και φοιτητής της Αρχιτεκτονικής-  ξυλοκοπήθηκε από τους αστυνομικούς κατά την επιχείρηση σύλληψής του  και τελικά κατέρρευσε στα χέρια τους. Μέρος της σκηνής είχε καταγράψει και στο κινητό του τηλέφωνο.  Οι αστυνομικοί υποστήριξαν ότι βρήκαν τον νεαρό σε κατάσταση κώματος στο οδόστρωμα . ΤΟ ΕΚΑΒ μετέφερε τον Ν. Σακελλίωνα στο νοσοκομείο «Ελπίς». Στη συνέχεια, το άψυχο σώμα που παρέλαβε γραφείο τελετών, εξαφανίζεται για δώδεκα ώρες και εντοπίζεται στην ιατροδικαστική υπηρεσία με σημάδια σήψης.

Είναι αξιοσημείωτο ότι και κατά της πρωτοβάθμιας απόφασης, που επίσης ήταν αθωωτική,  είχε ασκήσει έφεση και η εισαγγελία Εφετών. Στην έφεσή της η εισαγγελέας Βιργινία Σακελλαροπούλου ανέφερε ότι «από τις καταθέσεις όλων ανεξαιρέτως των εξετασθέντων στο ακροατήριο μαρτύρων» προκύπτει ότι οι κατηγορούμενοι «επιχείρησαν , επιδεικνύοντας αμελή συμπεριφορά, να συλλάβουν τον Νικ. Σακελλίων, ο οποίος αντιδρούσε, κτυπώντας αυτόν με τα χέρια τους στο κεφάλι και σε άλλα σημεία του σώματος, επιχειρώντας λαβή κεφαλοκλειδώματος και φορώντας σ’ αυτόν χειροπέδες, καίτοι από τις κινήσεις του παθόντος και τις άναρθρες κραυγές που έβγαζε μπορούσαν να αντιληφθούν ότι ο ανωτέρω είχε περιέλθει σε κίνδυνο ζωής, με αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατος από απόφραξη λάρυγγος, ο οποίος θα είχε αποφευχθεί αν εγκαίρως αποδεσμευόταν από τους κατηγορούμενους ο παθών και με τη χρήση των χεριών του αφαιρούσε το ξένο σώμα».

Συγκλονιστική ήταν και η κατάθεση του αυτόπτη μάρτυρα Εκτοραυ Κουφόπουλου:  « Ήταν γύρω στις 5 το απόγευμα. Βρισκόμουν στο γραφείο μου στην οδό Σωκράτους (4ος όροφος), είμαι εικονολήπτης. Άκουσα κραυγές, ουρλιαχτά κι έτρεξα στο παράθυρο να δω τι συμβαίνει. Βλέπω ένα τεράστιο, γεροδεμένο παλικάρι. Φόραγε κοντομάνικο και βερμούδα.Το είχαν πιάσει 4-5 αστυνομικοί, όλοι ειδικοί φρουροί.Μεταξύ τους ξεχώριζε μια γυναίκα, ξανθιά με κοτσίδα. Οι δυο τον κρατούσαν και ο τρίτος τον «συμμόρφωνε».Τον χτυπούσαν στο πίσω και κάτω μέρος του κρανίου. Μου έκανε εντύπωση που χτυπούσαν έναν άνθρωπο που φορούσε χειροπέδες.Το παλικάρι αντιδρούσε. Όχι βίαια. Προσπαθούσε να ξεφύγει, σαν δεμένο σκυλί έκανε.Κάποια στιγμή κατέρρευσε. Δεν αντιδρούσε. Ακόμα κι εγώ κατάλαβα ότι έπεσε σε κώμα.Οι αστυνομικοί τον χαστούκισαν αλλά αυτός τίποτα…«Τον άφησαν με τις χειροπέδες, πεσμένο μπρούμυτα, γονατιστό.Πέρναγε κόσμος, κοίταζε. Ήταν στο κέντρο της Αναξαγόρα.Στη συνέχεια οι αστυνομικοί τον πλησίασαν.Βγάζουν τις χειροπέδες, τον μεταφέρουν και τον ξαπλώνουν στο πεζοδρόμιο.Μετά από ένα τέταρτο ήρθε το ΕΚΑΒ.»[..]

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here