Νέα δεδομένα στη Συρία από την αποχώρηση των ΗΠΑ: Πισώπλατη μαχαιριά, λένε οι Κούρδοι-Αντίθεση στη τουρκική επέμβαση από ΕΕ-Φόβοι για νέο κύμα προσφύγων

 

Πισώπλατη μαχαιριά και προδοσία εκ μερους ων ΗΠΑ, θεωρεί η κουρδική ηγεσία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) την απόφαση Τραμπ να τους αποχωρήσουν από την περιοχή και να του αφήσουν στο έλεος του Ερντογάν.  «Υπήρξαν διαβεβαιώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ότι δεν θα επέτρεπαν οποιαδήποτε τουρκική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της περιοχής», δήλωσε ο εκπρόσωπος των SDF Κίνο Γκάμπριελ σε συνέντευξη στο δίκτυο al-Hadath TV.

«Το να επιτρέψουμε στην Τουρκία να προσωρήσει στη βόρεια Συρία συνιστά μία από τις πιο αποσταθεροποιητικές κινήσεις μας στη Μέση Ανατολή», σχολίασε στο Twitter ο Δημοκρατικός Ρούμπεν Γκαλέγκο, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο οποίος είχε υπηρετήσει στον πόλεμο στο Ιράκ. «Οι Κούρδοι δεν θα εμπιστευτούν ποτέ ξανά τις ΗΠΑ. Θα αναζητήσουν νέες συμμαχίες ή ανεξαρτησία για να προστατευθούν», πρόσθεσε.

Οι Κούρδοι της Συρίας δεν θα μείνουν προφανώς με σταυρωμένα χέρια. Το πιθανότερο είναι πως θα αναζητήσουν νέους συμμάχους, ακόμη και τη βοήθεια του καθεστώτος Άσαντ, γεγονός που σημαίνει αυτομάτως αναμόρφωση των συμμαχιών στη Συρία. Πολλοί παρατηρητές επικρίνουν την απόφαση του Λευκού Οίκου και κρούουν επίσης των κώδωνα του κινδύνου για την εγκατάλειψη των Κούρδων συμμάχων, καθώς εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να διευρύνει τον 8ετή εμφύλιο πόλεμο.

Την αντίθεσή της στην επίθεση της Τουρκίας εξέφρασε και η Ευρωπαϊκή Ένωση επισημαίνοντας ότι «μια επανάληψη των εχθροπραξιών θα υπονόμευε τις προσπάθειες που γίνονται για την επίλυση της σύγκρουσης αυτής». «Οποιαδήποτε επανάληψη των εχθροπραξιών θα επιδεινώσει τα βάσανα του συριακού λαού, θα προκαλέσει μετακινήσεις πληθυσμών και θα υπονομεύσει τις πολιτικές προσπάθειες που γίνονται για την επίλυση της σύγκρουσης αυτής», σημείωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπος της εκπροσώπου της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here