Τουρκία: Νέα απόπειρα πραξικοπήματος(;)-Εκλεισε η βάση του Ιντσιρλίκ

Νέα απόπειρα πραξικοπήματος αποτράπηκε σύμφωνα με πληροφορίες τουρκικών μέσων ενημέρωσης στην αεροπορική βάση του Ινσιρλίκ στην Τουρκία, όπου από νωρίς χτες το βράδυ είχαν συγκεντρωθεί αστυνομικές δυνάμεις.

Υπενθυμίζεται ότι τη βάση του Ινστιρλίκ αναμενόταν να επισκεφθεί σήμερα ο αμερικανός αρχιστράτηγος Tζ. Ντάνφορντ, τη στιγμή που οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, μετά το πραξικόπημα περνούν την χειρότερη φάση τους. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει κατηγορήσει ευθέως τον αμερικανό στρατηγό Τζ. Βότελ ότι υποστηρίζει τους πραξικοπηματίες. 

Η κυβέρνηση διέψευδε χτες τη νύχτα περί νέου πραξικοπήματος και για να αιτιολογήσει την έντονη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στη στρατιωτική βάση δήλωνε ότι ήταν «επιθεώρηση ρουτίνας», όμως μάλλον τα πράγματα δεν είχαν ετσι και η βάση ανακοινώθηκε ότι μάλλον  «σφραγίζεται».

Πιθανόν και η βάση να έκλεισε κατόπιν πληροφοριών ότι σχεδιάζεται πραξικόπημα και αυτή να μην ευσταθούσε.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Σπούτνικ όλες οι υπηρεσίες της βάσης τέθηκαν εκτός λειτουργίας «για λόγους επιθεώρησης» σύμφωνα με την κυβέρνηση

ινσιρλίκ

Η βάση είχε περικυκλωθεί από 7.000 ένοπλους αστυνομικούς και βαρέα τεθωρακισμένα  οχήματα ενώ πλησίαζαν και στρατιωτικές δυνάμεις από άλλες περιοχές τη νύχτα

ινσιρλίκ

Η βάση του Ινσιρλίκ είναι πολύ σημαντική βάση του ΝΑΤΟ στην Τουρκία και διατηρεί εκεί 90 πυρηνικές κεφαλές. Η βάση τελούσε σε μια «περίεργη κατάσταση» ήδη από τις 15 Ιουλίου (την απόπειρα πραξικοπήματος) και φήμες ήθελαν πολλούς στρατιωτικούς της να ενστερνίζονται πιθανόν το πραξικόπημα με αποτέλεσμα να γίνονται και διαδηλώσεις οπαδών του Ερντογάν στην περιοχή.

Ένα ενδεχόμενο σενάριο σε αυτή την εποχή της υπερπληροφόρησς-παραπληροφόρησης πάντως όπου όλα στην Τουρκία  μοιάζουν ρευστά είναι να μην πρόκειται για αποπειρα πραξικοπήματος αλλά για κίνηση του Εντογάν προκειμένου να δημιουργήσει εντυπωσεις ότι ο κίνδυνος πραξικοπήματος δεν έχει γίνει ακόμα παρελθόν και ότι η επιβολή αυστηρών και ακραίων μέτρων αιτολογείται.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ αναφέρει πάντως ότι από χτες τη νύχτα απαγορεύθηκε στη βάση και η είσοδος και η έξοδος και ότι η βάση αποκλείστηκε μετά τις πληροφορίες για νέα απόπειρα πραξικοπήματος. Η Αστυνομία πέρασε σε κατάσταση επιφυλακής και κάλεσε όλα τα μέλη της να παρουσιαστούν και έτσι παρατάχθηκαν οι 7.000 αστυνομικοί τόσο στη βάση, όσο και στη Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας, στη Νομαρχία στο αεροδρόμιο των Αδάνων και στις φυλακές Κιουρκτσιουλέρ.

Εκτός από τους πεζούς αστυνομικούς στη βάση έχουν παραταχθεί και  δυνάμεις της Άμεσης Δράσης, άνδρες της αντιτρομοκρατικής, τεθωρακισμένα και πέντε οχήματα ΤΟΜΑ.

Σύμφωνα πάντα με την Γενί Σαφάκ ο Αμερικανός Στρατηγός αναμένεται να επισκεφθεί πρώτα τη βάση του Ιντσιρλίκ και να συνομιλήσει με τους Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται εκεί. Η  βάση είχε μείνει χωρίς ηλεκτροδοτηση για αρκετές ημέρες μετά την απόπειρα της 15ης Ιουλίου λόγω του ότι είχε εμπλακεί στην απόπειρα, όπως και η βάση του Ντιγιάρμπακιρ.

Ο Στρατηγός Ντάνφορντ αναμένεται στη συνέχεια να μεταβεί στην Άγκυρα και στο Γενικό Επιτελείο Στρατού όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ. Δεν γίνεται αναφορά στο χρόνο πραγματοποίησης αυτών των επισκέψεων και συναντήσεων ούτε και υπάρχει βεβαιότητα με ποια σειρά θα πραγματοποιηθούν -αν βεβαια πραγματοποιηθεί η επίσκεψη στη βαση, που ίσως και να μην είναι τόσο βέβαιη όσο παρουσιάζεται από το συγκεκριμένο τουρκικό έντυπο.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here