Ν.Δ: Σύγχυση Τσίπρα για τα ΕΣΠΑ, σε κίνδυνο 2,5 δις ευρώ

 

«Ο κ. Τσίπρας προφανώς βρίσκεται σε απόλυτη σύγχυση για τα κοινοτικά κονδύλια που εισρέουν στην Ελλάδα, ενώ η χώρα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να χάσει 2,5 δισ.», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι  μέχρι πρόσφατα βουλευτές της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης και Χρήστος Σταϊκούρας και η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη.. Οπως σημειώνουν κατά τη διακυβέρνηση Τσίπρα «η πορεία των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων αφέθηκε στον αυτόματο πιλότο». 

 Όπως υποστηρίζουν, τα 35 δισ. που ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε από τα Χανιά ως «φρέσκα χρήματα», δεν είναι παρά το άθροισμα των 20 δισ. του ΕΣΠΑ και των 15 δισ. της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) που είχαν συμφωνηθεί και εγκριθεί ήδη από την περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας το 2014.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε την ευκαιρία να κινηθεί εκταμιεύοντας εμπροσθοβαρώς χρήματα το 2015. Δεν έκανε τίποτα. Ούτε σχέδιο είχε, ούτε το χρονοδιάγραμμα που της δόθηκε τήρησε», συμπληρώνει.

Τα τρία στελέχη της Ν.Δ. επισημαίνουν ότι η εφαρμογή του ΕΣΠΑ 2014-2020 δεν μπόρεσε να ξεκινήσει επειδή […] η απελθούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν ολοκλήρωσε τις διαδικασίες που προβλέπει η νομοθεσία.

Το αποτέλεσμα της επτάμηνης ολιγωρίας, συνεχίζουν, ήταν να συμπεριληφθεί στο Μνημόνιο που ψηφίστηκε στις 14 Αυγούστου (Ν. 4336/2015) διάταξη, σύμφωνα με την οποία «Όσον αφορά τα διαρθρωτικά ταμεία, έως τον Οκτώβριο 2015 οι αρχές θα εφαρμόσουν πλήρως τον νόμο 4314/14 για τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, θα εγκρίνουν όλες τις εξουσιοδοτικές πράξεις που απαιτούνται για την ενεργοποίηση των διαθέσιμων πόρων και θα εφαρμόσουν όλες τις προϋποθέσεις».

Καταλήγοντας, τα στελέχη της Ν.Δ. σημειώνουν: «Αντί ο κ. Τσίπρας να εξαγγέλλει λεφτά που δεν υπάρχουν σε κατευθύνσεις που δεν επιλέγονται πλέον από την Ε.Ε., ας έκανε κάτι για να λάβει η χώρα εμπροσθοβαρώς τα χρήματα που δικαιούται από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, όσο ακόμα μπορούσε».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here