Η ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη και επίσημος χορηγός της διαπλοκής-Αρνήθηκε την συναινετική πρόταση για το ΕΣΡ και απομονώθηκε-Ναι από ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Η ΝΔ τερμάτισε το κοντέρ του θεσμικού τυχοδιωκτισμού. Επιμένει να αρνείται τη συγκρότηση του ΕΣΡ, ακόμη και μετά την απόσυρση του Β. Πολύδωρα από τη κυβέρνηση. Ψελλίζοντας διάφορες ακατανόητες δικαιολογίες που δεν πείθουν κανέναν, επέλεξε να ψηφίσει «παρών», εμποδίζοντας για πέμπτη φορά τη συγκρότηση της Ανεξάρτητης Αρχής ενώ την ίδια στιγμή κόπτονταν για το ρόλο της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπασε κάθε ρεκόρ πολιτικής υποκρισίας. Με την απαράδεκτη στάση του εκτέθηκε πλέον ανεπανόρθωτα. Επέλεξε να λειτουργήσει μέχρι το τέλος, ως ο μέγας προστάτης των δυνάμεων της διαπλοκής. Εχασε έτσι όποιο πολιτικό πλεονέκτημα είχε θεωρητικά αποκτήσει, μετά την απόφαση του ΣτΕ. Αλλά την ίδια στιγμή στριμώχθηκε και απομονώθηκε πολιτικά. Την επόμενη φορά δεν μπορεί παρά να υπαναχωρήσει και να συνδράμει την προσπάθεια για επίτευξη λύσης. Αλλά θα το κάνει με πολύ δυσμενέστερους όρους.

Η κυβέρνηση μετά την ατυχή επιλογή Πολύδωρα, έκανε όλες τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις,  επιδεικνύοντας σοβαρότητα και αξιοπιστία στην πολιτική διαχείριση του συνταγματικού προβλήματος.

Αποδείχθηκε ότι είναι η ΝΔ που υπονομεύει κατάφωρα τη λειτουργία των θεσμών και της Δημοκρατίας και όχι προφανώς η κυβέρνηση, όπως ισχυρίζεται ο αρχηγός της. Η στάση της τελευταίας ήταν και αξιόπιστη και υπεύθυνη. Εδειξε ότι και συναινετικό πνεύμα διαθέτει και σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, καταθέτοντας τροπολογία για αναστολή της επίμαχης διάταξης του νόμου Παππά που  αφαιρούσε τις αρμοδιότητες του διαγωνισμού από το ΕΣΡ.

Η ΝΔ επιβεβαίωσε τις ανομολόγητες προθέσεις της. Αυτό που την ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα είναι όχι η αποκατάσταση της θεσμικής νομιμότητας αλλά η διαιώνιση της απαράδεκτης εξωθεσμικής παρατυπίας.

Αμήχανοι και μοιραίοι οι εκπρόσωποι της ΝΔ στην Διάσκεψη των Προέδρων, ψήφιζαν «παρών», παίρνοντας κομματική γραμμή από τον Κυριάκο που αποδεικνύεται πλέον και με τη βούλα, ο επίσημος και κορυφαίος πολιτικός χορηγός της διαπλοκής στη χώρα.

Οχυρωμένη πίσω από νομικίστικες ερμηνείες, επικεντρώθηκαν δήθεν στη διατύπωση της τροπολογίας Παππά, που αναστέλλει αντί να καταργεί το επίμαχο άρθρο 2Α του νόμου 4339/2015, παρά τις προσωπικές εγγυήσεις και διαβεβαιώσεις του προέδρου της Βουλής, ότι αυτό δεν έχει καμία ουσία και δεν υπονοεί τίποτα άλλο, από το ότι ο διαγωνισμός που διενεργήθηκε, παύει να παράγει έννομες συνέπειες έναντι των υπερθεματιστών, μέχρι να καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ, δηλαδή για τους δύο επόμενους μήνες. Ούτε κρύβει κάποια πρόθεση της κυβέρνησης για επαναφορά της διάταξης, που σύμφωνα με τις πληροφορίες, κρίθηκε αντισυνταγματική.

Ο κ.Μητσοτάκης, δεν έχει πλέον καμία δικαιολογία. Είναι η στάση του επικίνδυνη για την ίδια τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Δεν διστάσει, για προστατέψει τα συμφέροντα της διαπλοκής να ταυτίζεται πλέον απόλυτα μαζί τους, χωρίς προσχήματα, αδιαφορώντας για το δημόσιο συμφέρον.

Ο Ν. Βούτσης έδειξε ότι επιθυμεί να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο. Οχι μόνο απέσυρε τον Β. Πολύδωρα και επανέφερε την προηγούμενη πρόταση για τον Ροδόλφο Μορώνη, αλλά δέχθηκε και την θέση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, στη θέση του αντιπροέδρου να προταθεί όχι ο Β. Μουλόπουλος αλλά ο Ν. Κιάος.

Η ΝΔ αγνόησε επιδεικτικά όλη αυτή την συναινετική προσπάθεια και ψήφισε «παρών», γεγονός που δεν επέτρεψε να συγκεντρωθούν τα 4/5 των μελών της Διάσκεψης. Συγκεκριμένα η πρόταση Βούτση συγκέντρωση 16 θετικές ψήφους έναντι 19 που απαιτούνταν.

Διαμορφώθηκε όμως για πρώτη φορά μια ευρύτερη πλειοψηφία, που υπολείπεται κατά 3 ψήφους του αναγκαίου ποσοστού, γεγονός που αναγκάζει τη ΝΔ να ξανασκεφθεί την στάση της στην επόμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης των προέδρων της Βουλής.

 

Στη ψηφοφορία στην Διάσκεψη των προέδρων,

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here