ΝΔ-ΚΙΝΑΛ: Διεύρυναν το κατηγορητήριο Παπαγγελόπουλου με διαδικασία-παρωδία

Με μια διαδικασία και μια ψηφοφορία πραγματική παρωδία, και τον πρωθυπουργό με την κυβέρνησή του απόντες, Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής ψήφισαν για την επέκταση του κατηγορητηρίου κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Η πρόταση των 30 βουλευτών της Ν.Δ. πέρασε με 175 υπέρ σε σύνολο 177 ψηφισάντων, ενώ στην κάλπη βρέθηκαν και δύο άκυρα ψηφοδέλτια.

Μετά την ψηφοφορία η έρευνα που διεξάγει ήδη η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης επεκτείνεται για τα αδικήματα:

  1. Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση κακουργήματος (άρθρο 186 παρ.1 ΠΚ)
  2. Εκβίαση (αρ. 385 παρ. 1 περ. Γ΄παλαιού ΠΚ)
  3. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (αρ. 159 παρ. 1 παλαιού ΠΚ)
  4. Δωροληψία Υπαλλήλου (αρ. 235 ΠΚ),
  5. Ηθική Αυτουργία σε Κατάχρηση Εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ),
  6. Ηθική Αυτουργία σε Παράβαση Καθήκοντος και Παράβαση Καθήκοντος (αρ. 46 παρ.1 σε συνδυασμό με ΠΚ 259 και ΠΚ 259 αυτοτελώς),
  7. Εγκληματική Οργάνωση περίπτωση Συμμορίας Αρ. 187 παρ. 3 (παλαιό αρ. 187 παρ.5)

Στην ψηφοφορία πήραν μέρος μόνον οι βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής.  Ξεχωριστή αίσθηση προκάλεσαν η απουσία τόσο του πρωθυπουργού όσο και της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Φώφης Γεννηματά.

Βρέθηκαν δύο άκυρα που θεωρητικά παραπέμπουν σε διαρροές από την γραμμή των κομμάτων τους.

Τρεις απουσίες από το ΚΙΝΑΛ

Aπείχαν από τη διαδικασία η Φώφη Γεννηματά, που απουσίασε και από τη συζήτηση της Τρίτης, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Χάρης Καστανίδης. Κοινοβουλευτικές πηγές σημειώνουν ότι υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να έχει πολιτικό νόημα, όμως και οι τρεις είχαν ενημερώσει και είχαν αποστείλει σχετική επιστολή ψήφο που δεν προσμετράται στο αποτέλεσμα. Από την ψηφοφορία απείχαν οι βουλευτές όλων των υπολοίπων κομμάτων.

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση είχε ανακοινώσει από χθες ότι θα απέχει και δεν θα νομιμοποιήσει τις παλινωδίες της κυβέρνησης στο σκάνδαλο Novartis.

Η εκρηκτική διήμερη συνεδρίαση επισκιάστηκε από τις παλινωδίες εκ μέρους της κυβερνητικής πλειοψηφίας κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εκφράζει την οργή του και να ζητά ακύρωση της διαδικασίας. Καταγγελία για παρανομίες έγινε και από την πλευρά των συνηγόρων του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Ενώ η ψηφοφορία βρισκόταν σε εξέλιξη, ο βουλευτής της Ν.Δ. Σταύρος Καλογιάννης έριξε εκ παραδρομής, το ψηφοδέλτιο στην κάλπη, χωρίς προηγουμένως να το βάλει μέσα σε σφραγισμένο φάκελο. Το περιστατικό έγινε αμέσως αντιληπτό και για λίγα λεπτά διακόπηκε η ψηφοφορία. Η εφορευτική επιτροπή πήρε απόφαση να ανοιχτεί η κάλπη και το επίμαχο ψηφοδέλτιο επεστράφη στον βουλευτή. Ο κ. Καλογιάννης το έβαλε στο φάκελο και το ξανάριξε στην κάλπη, παρουσία του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα.

Το βίντεο με το πρωτοφανές στα χρονικά της Βουλής περιστατικό

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here