Νατοϊκά σκάφη στο Αιγαίο, υπό γερμανική διοίκηση: Στόχος οι διακινητές- Επιστροφή προσφύγων στη Τουρκία

Αποδεκτό έκανε τo NATO, κοινό αίτημα Ελλάδας-Τουρκίας και Γερμανίας και αναλαμβάνει αμέσως δράση με περιπολίες σκαφών στο Αιγαίο. Στόχος της εμπλοκής του ΝΑΤΟ είναι τα δουλεμπορικά δίκτυα τα οποία μεταφέρουν παρανόμως πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα, τόνισε ο υπουργός Άμυνάς των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ.

Ηδη, ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ από τρία πολεμικά πλοία κατευθύνεται  στο Αιγαίο για να συνδράμει στον τερματισμό της δράσης των δικτύων διακινητών προσφύγων μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας, όπως ανακοίνωσε ο γγ της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των Βρυξελλών. Είναι η πρώτη φορά που το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει ανάλογη αποστολή αναγνώρισης και παρακολούθησης.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε  ότι η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη 2, στην παρούσα φάση υπό γερμανική διοίκηση, θα πραγματοποιήσει αποστολή αναγνώρισης και παρακολούθησης για να συνδράμει στην αντιμετώπιση της χειρότερης προσφυγικής κρίσης με την οποία έχει έλθει αντιμέτωπη η Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η αποστολή δεν «είναι για να σταματήσουμε ή να απωθήσουμε προσφυγικά σκάφη» υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ ανακοινώνοντας την έναρξη της ΝΑΤΟϊκής αποστολής κατόπιν αιτήματος Γερμανίας, Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, Aμερικανός στρατηγός Φίλιπ Μπρίντλαβ, «δίνει αυτήν τη στιγμή διαταγή στη Μόνιμη Ναυτική Δύναμη να αναπτυχθεί στο Αιγαίο Πέλαγος χωρίς καθυστέρηση και να αρχίσει εκεί τις δραστηριότητες παρακολούθησης» επισήμανε.

Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι η ανάμιξη του ΝΑΤΟ θα έχει ως άμεσο αντίκτυπο την επιστροφή-επαναπροώθηση πίσω στη Τουρκία, όλων των προσφύγων και μεταναστών που θα καταφέρουν να περάσουν στα ελληνικά νησιά!

Ηδη η Τουρκία, έχει αποδεχθεί την επαναπροώθηση των προσφύγων και μεταναστών που εντοπίζονται.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤο ο Π. Καμμένος ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα, μετά το τραγικό δυστύχημα με το ελικόπτερο στο Αιγαίο.

Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως την διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλ. τσίπρας,  ήταν θετική στην ανάμιξη ειδικής σύναμης του ΝΑΤΟ σε περιπολίες, υπό τον όρο του σεβασμού των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Τη συμφωνία σε επίπεδο συμμαχίας επιβεβαίωσε και η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα Φον Ντερ Λέγιεν, η οποία υπογράμμισε ότι πλέον «το ζήτημα είναι να δράσουμε γρήγορα»

Μιλώντας μετά τις συζητήσεις κατά τη δεύτερη ημέρα της συνάντησης των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, η γερμανίδα υπουργός Άμυνας ανέφερε την Πέμπτη πως το ΝΑΤΟ συμφώνησε σε θαλάσσια αποστολή για «την επιτήρηση των προσφυγικών ροών και την αντιμετώπιση των διακινητών. Η επιχείρηση πρέπει να ξεκινήσει «το συντομότερο δυνατόν», υπογράμμισε.

«Υπάρχει ένα εγκληματικό δίκτυο, το οποίο εκμεταλλεύεται τους φτωχούς αυτούς ανθρώπους, πρόκειται για δίκτυο μαζικής λαθραίας διακίνησης ανθρώπων», ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας κ. Κάρτερ, μιλώντας σε συνάντηση των υπουργών Άμυνας των χωρών – μελών του NATO.

«Η στόχευση αυτού του δικτύου είναι εκείνη η οποία θα έχει τη μεγαλύτερη θετική επίδραση σε ανθρωπιστικό επίπεδο», κατέληξε.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here