ΝΑΤΟ: Προδικάζει ότι ως το 2019 θα έχει ενταχθει η fYROM – Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο ή όχι;

«ΟΙ ΗΠΑ  αναμένουν ότι η πΓΔΜ θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στα μέσα του 2020 ή και νωριτερα, οπότε και θα έχει εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία αλλαγής ονόματος με την Ελλάδα, παρά τις προσπάθειες της Ρωσίας να την υπονομεύσει», δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών που είναι αρμόδιος για θέματα Δυτικών Βαλκανίων.

«Η απόφαση της κυβέρνησης των Σκοπίων να αλλάξει το όνομα της χώρας σε Δημοκρατία της «Βόρειας Μακεδονίας» ήρε ένα μεγάλο εμπόδιο για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που η Δύση πιστεύει ότι θα βοηθήσει να μειωθεί η επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή», είπε ο ίδιος.

Ο Μάθιου Πάλμερ, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters από το Σαράγεβο είπε μεταξύ άλλων:

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος  η «Βόρεια Μακεδονία» να μην γινει το  30ο μέλος του ΝΑΤΟ σε 18 μήνες από τώρα».

«Πρόκειται για έναν απολύτως ρεαλιστικό στόχο, μετά τη συμφωνία  μεταξύ της Ελλάδας και της πΓΔΜ, τη σημαντικότερη θετική εξέλιξη στις προσπάθειες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Σημείωσε δε ότι το ΝΑΤΟ είχε ήδη προσκαλέσει την πΓΔΜ να συμμετάσχει στη συμμαχία και ότι η διαδικασία θα μπορούσε να κινηθεί γρήγορα με πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία «εκκρεμεί»  να επικυρωθεί ακόμα τόσο από το κοινοβούλιο της πΓΔΜ όσο και από της Ελλάδας.

Ωστόσο, ο Πάλμερ εξέφρασε την ανησυχία του για τη «μοχθηρή επιρροή» της Ρωσίας τόσο στην ΠΓΔΜ όσο και σε άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπως Βοσνία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία και Κοσσυφοπέδιο.

«Δεν εναπόκειται στη Ρωσία να αποφασίσει τι μπορεί ή δεν μπορεί να κάνει η πΓΔΜ όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο συνδέεται με ευρωπαϊκά και ευρωατλαντικά θεσμικά όργανα»,  είπε με αέρα νικητή  (επι του προκειμένου) ο Πάλμερ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here