Ναταλία Μολτσάνοβα: Χάθηκε στο βυθό η πρωταθλήτρια των καταδύσεων

H γυναίκα-θρύλος των καταδύσεων, με τα 41 παγκόσμια ρεκόρ και τα 23 παγκόσμια πρωταθλήματα, χάθηκε ξαφνικά στο βάθος της θάλασσας που τόσο αγαπούσε. Στα 53 της χρόνια, η Ναταλία Μολτσάνοβα αγνοείται και εικάζεται βασίμως, ότι χάθηκε για πάντα, στο μόνο μέρος που ήθελε με πάθος να βρίσκεται κάνοντας αυτό που πάντα ήθελε, ελεύθερη κατάδυση.

Η κορυφαία ελεύθερη καταδύτρια του κόσμου, Ναταλία Μολτσάνοβα, θεωρείται νεκρή έπειτα από μοιραία κατάδυση που πραγματοποίησε στις 2 Αυγούστου κοντά στη Ίμπιζα της Ισπανίας, με τις έρευνες για να βρεθεί η σορός της να συνεχίζονται. Η 53χρονη Ρωσίδα ήταν κάτοχος 23 παγκόσμιων πρωταθλημάτων ελεύθερης κατάδυσης, ενώ είχε σπάσει 41 παγκόσμια ρεκόρ.

«Φαίνεται ότι θα μείνει στη θάλασσα. Νομίζω θα της άρεσε» ήταν τα λόγια του Αλεξεϊ Μολτσάνοβ, υιού της Ναταλία, ο οποίος επίσης είναι αθλητής της ελεύθερης κατάδυσης και κάτοχος τεσσάρων παγκοσμίων ρεκόρ.

Εκτός από τον Αλεξέι, η Ναταλία είχε και μια κόρη, την Οξάνα. «Αγαπούσε τα παιδιά και περίμενε να γίνει γιαγιά», αναφέρει η ανακοίνωση της «AIDA International» (Παγκόσμια Ομοσπονδία Καταδύσεων).

Η Ναταλία Μολτσάνοβα γεννήθηκε στις 8 Μαΐου του 1962 και έκανε από πολύ μικρή προπονήσεις μέχρι την ηλικία των 20, όπου σταμάτησε για να κάνει οικογένεια. Μετά από 20 χρόνια, όταν πια τα παιδιά της είχαν μεγαλώσει επέστρεψε στη θάλασσα, τη μεγάλη αγάπη της, ανακαλύπτοντας τις καταδύσεις.

Πασίγνωστη έγινε το 2003 με τα δύο εθνικά ρεκόρ της σε στατική άπνοια και δυναμική άπνοια και λίγους μήνες αργότερα ακολούθησε το παγκόσμιο ρεκόρ της στη δυναμική άπνοια στην Κύπρο.

Εκτός από τον αθλητισμό, η Μολτσάνοβα έχει διδακτορικό στην «Παιδαγωγική Επιστήμη», ενώ έχει συγγράψει 8 επιστημονικά κείμενα και αρκετά εγχειρίδια προπονήσεων για τις καταδύσεις. Επίσης ήταν αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Δημόσιο πανεπιστήμιο φυσικής αγωγής, αθλητισμού, νεότητας και τουρισμού της Ρωσίας.

Την Τρίτη, η οικογένειά της Μολτσάνοβα και η AIDA International εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία ανέφεραν ότι «η Ναταλία έκανε ελεύθερη κατάδυση σε ακτή της Ισπανίας όταν αποκόπηκε από τους συναθλητές της. Είχε καταδυθεί χωρίς βατραχοπέδιλα στα 30 με 40 μέτρα και πιθανότατα έπεσε σε δυνατό ρεύμα. Τα αίτια της εξαφάνισης στης Ναταλία είναι άγνωστα αλλά έκανε αυτό που αγαπούσε. Είχε πάθος για την ελεύθερη κατάδυση που την έκαιγε τόσο πολύ που αφιέρωσε σε αυτό τη ζωή της». Η Μολτσάνοβα είχε το παγκόσμιο ρεκόρ μιας ανάσας διάρκειας εννέα λεπτών και ελεύθερης κατάδυσης με μια ανάσα στα 101 μέτρα.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here