«Να μας ξεχάσετε” ζητούν από την Google 350.000 χρήστες-2.044 από Ελλάδα

Χρήση του δικαιώματος να «ξεχαστούν στο διαδίκτυο” έχουν κάνει 348.085 Ευρωπαίοι πολίτες μετά την απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να απευθυνθούν στη Google και να ζητήσουν να αφαιρεθούν αποτελέσματα αναζητήσεων, που θεωρούν ότι είναι ανακριβή για τους ίδιους. Τα περισσότερα αιτήματα προέρχονται από τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Από την Ελλάδα, «δικαίωμα στη λήθη» ζητούν από την Google 2.044 χρήστες  οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτημα ώστε να διαγραφούν αποτελέσματα αναζήτησης που αφορούν το όνομά τους. Τα ελληνικά αιτήματα αφορούν συνολικά 8.788 διευθύνσεις διαδικτύου (URL). Από τα αιτήματα αυτά, η Google έχει ήδη ικανοποιήσει το ένα τρίτο (32,2%), ενώ για άλλα αιτήματα είτε έχει ζητήσει περισσότερες πληροφορίες από τον αιτούντα είτε εκκρεμεί η αξιολόγηση του αιτήματος.

Το «δικαίωμα στη λήθη» επέτρεψε απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου το 2014, οπότε δόθηκε στους χρήστες το δικαίωμα να ζητούν από τις μηχανές αναζήτησης να καταργούν αποτελέσματα αναζητήσεων που τους αφορούν προσωπικά και κρίνονται ανακριβή, ακατάλληλα, υπερβολικά ή παρωχημένα.

Οn line πλατφόρμα διαγραφής

Η Google έχει δημιουργήσει μια online φόρμα, την οποία μπορεί να συμπληρώσει ένας χρήστης ζητώντας κάποιες πληροφορίες (σύνδεσμοι) σχετικά με αυτόν να εξαιρεθούν από τις μελλοντικές αναζητήσεις.

Η εταιρεία, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, γνωστοποίησε ότι τα αιτήματα των χρηστών αφορούν συνολικά πάνω από 1,23 εκατ. σελίδες του Διαδικτύου. Η Google συμφώνησε να «ξεχαστεί» το 42% αυτού του ψηφιακού περιεχομένου στην Ευρώπη.

Η Γαλλία είναι η «πρωταθλήτρια» σε αιτήματα (73.400) και ακολουθούν Γερμανία (60.200), Βρετανία (43.100), Ισπανία (33.100) και Ιταλία (26.186).

Οι περισσότεροι χρήστες έχουν ζητήσει «αμνησία» για πληροφορίες στο Facebook και ακολουθούν διαδικτυακοί σύνδεσμοι που παραπέμπουν στο profileengine.com, στο Google Groups, στο YouTube, στο Twitter, στο κοινωνικό δίκτυο Google+ κ.α.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here