Βig Ben: Από σήμερα και για τέσσερα χρόνια σιωπή

Η καμπάνα του Big Ben, του γνωστού  ρολογιού στο βρετανικό κοινοβούλιο του Ουέστμινστερ, από το μεσημέρι της Δευτέρας 21ης Αυγούστου θα σταματήσει να χτυπά για τέσσερα χρόνια, όσο θα διαρκέσουν δηλαδή οι  εργασίες ανακαίνισης και συντήρησης.

Τα μεγάλα σφυριά που χτυπούν την τεράστια καμπάνα των 3,7 τόνων κάθε ώρα σχεδόν αδιάκοπα εδώ και 157 χρόνια θα αποσυνδεθούν από το ρολόι και θα κλειδώσουν, αλλά θα συνεχίσουν να ηχούν για σημαντικά γεγονότα όπως ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς.

Το 1976 είχε σταματήσει να χτυπά για εννέα μήνες και για έξι εβδομάδες το 2007, για λόγους συντήρησης.

Ο επιστάτης του Μεγάλου Ρολογιού Στιβ Τζαγκς καλεί το κοινό να βρεθεί την επόμενη Δευτέρα το μεσημέρι στην Πλατεία του Κοινοβουλίου για να ακούσει για τελευταία φορά το Big Ben.

O Πύργος Ελίζαμπεθ, ήδη περιβεβλημένος με σκαλωσιές, είναι το πιο πολυφωτογραφημένο μνημείο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο πλαίσιο της ανακαίνισης, όπως ανακοίνωσε η Βουλή των Κοινοτήτων, το ρολόι που φιλοξενεί το Big Ben θα αποσυναρμολογηθεί και κάθε ένας από τους μηχανισμούς του θα εξετασθεί και θα συντηρηθεί, οι τέσσερις δίσκοι του θα καθαριστούν και θα επιδιορθωθούν, το σιδερένιο πλαίσιο και οι δείκτες θα ανανεωθούν.

Ένας από τους δίσκους του ρολογιού θα παραμένει σε λειτουργία για να δείχνει σιωπηλά την ώρα. Θα κινείται με ηλεκτρικό μηχανισμό μέχρι την αποκατάσταση του παραδοσιακού μηχανισμού του ρολογιού.

Όλες οι άλλες καμπάνες που χτυπούν κάθε 15 λεπτά θα μείνουν επίσης σιωπηλές κατά τη διάρκεια των εργασιών που θα ολοκληρωθούν το 2021, όταν ο γνωστός ήχος του Big Ben θα ακουστεί και πάλι.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here