Να απαγορευθεί το λογισμικό αναγνώρισης προσώπων – Στρέφει την ταυτότητά μας, εναντίον μας

Η πόλη της Μινεάπολης είναι έτοιμη να απαγορεύσει το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου για χρήση από την αστυνομία, με το σκεπτικό ότι στρέφεται κυρίως κατά φυλετικών μειονοτήτων.Τόσο η Amazon όσο και η Microsoft έθεσαν προσωρινό μορατόριουμ στην αστυνομική χρήση του λογισμικού τους για αναγνώριση προσώπου  το καλοκαίρι του 2020, λίγο μετά το φόνο του Floyd.

Οι ενέργειες της αστυνομίας της Μινεάπολης πυροδότησαν φυλετικές διαμάχες στις Ηνωμένες Πολιτείες το περασμένο καλοκαίρι, όταν οι αστυνομικοί πίεσαν μέχρι θανάτου τον λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ. Μια ειδική επιτροπή ψήφισε 12-0 υπέρ της απαγόρευσης, προωθώντας την στο δημοτικό συμβούλιο. Το θέμα θα εξεταστεί από το συμβούλιο την Παρασκευή.

Εκπρόσωπος της Ένωσης Βιομηχανίας Ασφαλείας, ενός εμπορικού ομίλου που εκπροσωπεί εταιρείες που κατασκευάζουν τέτοιο λογισμικό, είπε ότι το διάταγμα «αφαιρεί ουσιαστικά ένα χρήσιμο εργαλείο από την επιβολή του νόμου», υπεραμυνόμενος του εμπορεύματός του.

Η απαγόρευση θα παύσει τη χρήση του λογισμικού από την αστυνομία της Μινεάπολης, αλλά όχι και από τοπικές αρχές, όπως οι σερίφηδες. Η αντίδραση ενάντια στο λογισμικό αναγνώρισης προσώπου έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο. Μελέτη του 2018 από την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών τροφοδότησε συζητήσεις εντός του Κογκρέσου για το λογισμικό αναγνώρισης της Amazon – το συγκεκριμένο λογισμικό οδήγησε εσφαλμένα σε 28 συλλήψεις αθώων, και η 23 απ αυτούς ήταν Αφροαμερικανοί.

Τον Ιανουάριο, η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι επιδιώκει την πλήρη απαγόρευση του λογισμικού και κάλεσε τους πολίτες να αντισταθούν στη χρήση της τεχνολογίας από την πόλη. «Η αναγνώριση προσώπου θα γίνει όπλο στα χέρια της αστυνομίας εναντίον περιθωριοποιημένων κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Ματ Μαμμούδι, ερευνητής τεχνητής νοημοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αμνηστία. «Από το Νέο Δελχί μέχρι τη Νέα Υόρκη, αυτή η επεμβατική τεχνολογία στρέφει τις ταυτότητές μας εναντίον μας και υπονομεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα», συμπλήρωσε ο ειδικός.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here