N. Παππάς: Κομματική πειθαρχία στη Βουλή-Ο Τσίπρας δεν είναι Παπαδήμος

 

Την θέση ότι «προφανέστατα»,  θα τεθεί εκ των πραγμάτων θέμα κομματικής πειθαρχίας κατά την ψηφοφορία έγκρισης της συμφωνίας με τους θεσμούς, που όπως λέει θα έρθει σύντομα στη Βουλή, διατύπωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.  «Από την ψήφο μας θα κριθούμε όλοι και θα τεθούμε ενώπιον των ευθυνών μας», συμπλήρωσε ενώ απαντώντας σε ερώτηση εάν θα μπορούσε να στηριχθεί  η κυβέρνηση σε ψήφους άλλων κομμάτων, τόνισε με νόημα ότι το σενάριο να γίνει ο Τσίπρας Παπαδήμος είναι απευκταίο για τη δημοκρατία.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα δημοκρατικό. Συζητάει τα πάντα δημοκρατικά και πληρώνει το τίμημα αυτής της επιλογής. Μπορεί να υπάρχουν φωνές που δυσπιστούν….Και η συμφωνία η οποία θα έρθει στη Βουλή θα έχει την υπογραφή μας, την ψήφο μας ή την άρνηση της ψήφου μας. Εκεί λοιπόν νομίζω ότι άπαξ άπαντες θα κριθούμε και θα τεθούμε ενώπιον των δικών μας ευθυνών» δήλωσε σε συνέντευξή του στο Pressproject.

Στο ερώτημα αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, ο κ. Παππάς απάντησε: «Προφανέστατα. Μην το συζητάτε….. Τώρα εδώ να μην αστειευόμαστε. Δεν είναι ούτε κάποιο δευτερεύον νομοσχέδιο ούτε και ρύθμιση στην οποία, εντάξει μπορεί να έχουμε μια ανοχή για το τι στάση θα κρατήσουμε κλπ».

«Δεν θεωρείτε ότι θα υπάρξει θέμα δεδηλωμένης αν δηλαδή, αν υπάρχει μια πλειοψηφία από τα σπάργανα της οποίας θα υπάρχουν ευάριθμες αμφισβητήσεις ώστε να μην συγκεντρώνονται 150 ψήφοι, τότε δεν θα υπάρξει ζήτημα;» αναρωτήθηκε ενώ στο ερώτημα αν στηριχθεί στην ψήφο ενός άλλου κόμματος είπε πως το σενάριο να γίνει ο κ. Τσίπρας, Παπαδήμος είναι σενάριο απευκταίο για τη δημοκρατία.

Η συμφωνία

Ο κ. Παππάς εμφανίσθηκε αισόδοξος ότι θα επιτευχθεί σύντομα συμφωνία, η οποία όπως είπε  πρέπει να μην είναι υφεσιακή και να έχει μεγάλη επιρροή στην καθημερινότητα. Παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με το ασφαλιστικό αλλά η κυβέρνηση δεν δεχεται τη λογική των θεσμών για ισοσκελισμένα ταμεία. Προανήγγειλε όμως ότι θα υπάρχουν παρεμβάσεις οι οποίες όμως δεν θα θίγουν το βιοτικό επίπεδο των ασφαλισμένων.
Για το χρέος είπε ότι  θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική ρύθμιση. «Κάτι με το χρέος θα πρέπει να γίνει δεν μπορεί με τη δομή που έχει αυτή τη στιγμή να εξυπηρετηθεί» είπε. «Το κρίσιμο για μια οικονομία είναι πόσους πόρους χρειάζεται για την εξυπηρέτησή του. Υπάρχουν πολλοί τρόποι πολιτικά βιώσιμοι σε όλη την Ευρώπη για να βρεθούν λύσεις. Αυτούς τους αναζητούμε. Θέλει επιμονή, νομίζω ότι έχει γίνει αντιληπτό και από τους εταίρους» συνέχισε.

Τα σενάρια Grexit και τις διαπραγματεύσεις

Ερωτηθείς για τη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ περί της πιθανότητας Grexit, σημείωσε δε πως δεν πρέπει να προξενούν έκπληξη τέτοιου είδους παρεμβάσεις. «Για παράδειγμα κάθε φορά που έχει Σύνοδο Κορυφής υπάρχει μια δήλωση του κ. Σόιμπλε» παρατήρησε ο κ. Παππάς, προσθέτοντας ότι «το πρόβλημα είναι κατ’ αποκλειστικότητα πολιτικό, ότι υπάρχουν τα πολιτικά κέντρα που έχουν τους δικούς τους σχεδιασμούς, τις δικές τους ανάγκες απολογίας στα εσωτερικά ακροατήρια και κινούνται με βάση αυτά τα ελατήρια».

Ζήτησε να αντιμετωπίζουμε με την ψυχραιμία αυτά τα φαινόμενα, γνωρίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει μια λύση, όχι απλά μια συμφωνία αλλά μια λύση».

Ερωτηθείς για τον τρόπο που προχωρούν οι διαπραγματεύσεις αλλά και τον ρόλο του Brussels Group, ο υπουργός είπε ότι προφανώς υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα αντίληψης και διαφορετικές ταχύτητες.

Οσον αφορά το αν θα πληρωθεί το ΔΝΤ, στις 5 Ιουνίου, εξέφρασε ην αισιοδοξία του ότι «παρόλες τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν, όχι με ευθύνη της κυβέρνησης, η χρηματοδότηση της χώρας θα αποκατασταθεί και δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα». Και αυτό, γιατί όπως ανέφερε, απασχολεί πολύ τους εταίρους μας το τι θα συμβεί και άρα είναι αστήρικτη μια άποψη ότι είναι απολύτως διαχειρίσιμη μια ελληνική κρίση και η ευρωζώνη μπορεί να την ξεπεράσει χωρίς κανένα πρόβλημα.

«Η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα στον κόσμο, η οποία βγάζει από το ταμείο για να πληρώνει τις υποχρεώσεις της και δεν της επιτρέπεται να τις αναχρηματοδοτεί δυστυχώς λόγω των αποφάσεων της ΕΚΤ οι οποίες δεν έπρεπε να είναι αυτές που είναι αυτή τη στιγμή. Αυτό το πράγμα προφανέστατα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Θα πρέπει να αλλάξει. Και δεν μπορεί κανείς την οικονομική κατάσταση που διαμορφώνεται και το κλίμα να το ερμηνεύει πέραν του γεγονότος και των επιλογών αυτών» υποστήριξε, καταλήγοντας: «Προφανώς το κακό οικονομικό κλίμα δεν είναι επειδή η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή αρνείται να απελευθερώσει τις απολύσεις σε μια οικονομία που έχει 25% με 30% καταγεγραμμένη ανεργία. Και έχουμε μια εμμονή σε αυτό».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here