N. Kαραμούζης: Κάναμε τις μεγαλύτερες θυσίες – Η χώρα γυρίζει σελίδα οριστικά

«Η χώρα γυρίζει σελίδα οριστικά προς το καλύτερο. Οι πρόδρομοι επενδυτικοί δείκτες βελτιώνονται σχεδόν όλοι. Το επενδυτικό κλίμα το δεύτερο εξάμηνο του 2016 καλυτερεύει. Οι θυσίες που έχουν  γίνει  στη χώρα είναι παρά πολύ μεγαλύτερες από όλες τις χώρες που μπήκαν σε μνημόνιο.»

Ο πρόεδρος της Eurobank Νίκος Καραμούζης στην ομιλία του κατά την παρουσίαση του βιβλίου «A Financial Crisis Manual: Reflections and the Road Ahead», (που επιμελήθηκαν οι Δημήτρης Θωμάκος, Πλάτωνας Μονοκρούσος και Κοσμάς Νικολόπουλος),  έκανε αισιόδοξες εκτιμήσεις  για την ανάκαμψη της χώρας και την έξοδο της στις αγορές.

«Ο δρόμος για την χώρα σήμερα,  είναι ουσιαστικά μονόδρομος, είπε, και η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα πρόγραμμα που αν υλοποιηθεί με συνέπεια και συνδυαστεί με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, θα μας επιστρέψει σταδιακά στην ομαλότητα και την προοπτική.

« Γιατί η Ελλάδα  μετά από 6 χρόνια κρίσης δεν έχει κατορθώσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών»; Στο ερώτημα που έθεσε στην αρχή της ομιλίας του, επιχείρησε να δώσει απαντήσεις ο πρόεδρος της Εurobank, ανατρέχοντας στο οικονομικό περιβάλλον που επικρατούσε την δεκαετία 1999-2009. « Στο διάστημα αυτό, είπε, μόνο το ελληνικό δημόσιο δανείστηκε από τις διεθνείς αγορές πάνω από 200 δις «.

Για το ίδιο διάστημα είπε, ότι αντί να αξιοποιήσουμε τους χρηματοοικονομικούς πόρους που πλουσιοπάροχα και με χαμηλό κόστος προσέφεραν οι διεθνείς αγορές και τα ευρωπαϊκά ταμεία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, η Ελλάδα τροφοδότησε ανεξέλεγκτα τη συνολική εγχώρια ζήτηση, κυρίως των μη εμπορεύσιμων αγαθών.

Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, το οικονομικό κόστος θα είχε αμβλυνθεί αν βάσει ολοκληρωμένου Εθνικού σχεδίου:
*Η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή συνδύαζε την εξυγίανση με την ανάπτυξη μέσω ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων. «Χωρίς προσέλκυση ξένων επενδύσεων δεν υπάρχει μέλλον, είπε. Είμαστε η μόνη ευρωπαική χώρα με επενδύσεις στο 9-10%.
*Η νομισματική πολιτική ήταν λιγότερο περιοριστική επί της ουσίας (υψηλά επιτόκια, στενότητα ρευστότητας) και τα θέματα της φερεγγυότητας του τραπεζικού τομέα είχαν επιλυθεί έγκαιρα, αντισταθμίζοντας τις επιπτώσεις της δημοσιονομικής προσαρμογής και της μείωσης των μισθών.
*Η  δημοσιονομική προσαρμογή στηρίζονταν κυρίως, όχι στους φόρους αλλά στη μείωση του κράτους και των δαπανών, στις εμπροσθοβαρείς μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις ουσίας, σε συναινετικό πολιτικό πλαίσιο, και σε μια πιο ριζοσπαστική, προσυμφωνημένη και σε στάδια ρύθμιση του Δημοσίου χρέους.

  • Αν δεν είχαμε υπονομεύσει την αξιοπιστία μας με τις πράξεις μας, ολιγωρώντας στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων και είχαμε προχωρήσει αποφασιστικά στο να ξεριζώσουμε το πελατειακό κράτος, το λαϊκισμό, την αναξιοκρατία και τον κρατισμό, ώστε να βελτιώσουμε τις προσδοκίες και την εμπιστοσύνη των αγορών και της κοινωνίας (μείωση του Grexit risk),
    οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και το ΔΝΤ έδειχναν μεγαλύτερη κατανόηση και λιγότερη αδιαλλαξία για την έγκαιρη αλλαγή του αναποτελεσματικού μείγματος πολιτικής.
  • Τέλος, παρά τις μεγάλες θυσίες, δεν κατορθώσαμε να διαμορφώσουμε ένα modus operandi, ένα διαρκές κλίμα εμπιστοσύνης με τις αγορές, τους εταίρους και την Ελληνική κοινωνία , κατέληξε.

Ο κ. Καραμούζης επισήμανε ότι οι διαφορές με την Ευρωπαϊκή Ένωση γεφυρώνονται σε πνεύμα συνεννόησης, ενώ οι πρόδρομοι οικονομικοί δείκτες βελτιώνονται.
Για την επενδυτική εικόνα της χώρας , είπε ότι αναβαθμίζεται σταδιακά διεθνώς, όπως επιβεβαιώνει και η προσέλευση περίπου 4,5 δισ. ευρώ ιδιωτικών κεφαλαίων στο πλαίσιο των πρόσφατων τραπεζικών ανακεφαλαιοποιήσεων και καθώς το οικονομικό και επενδυτικό κλίμα καλυτερεύει, υπό ορισμένες ρεαλιστικές και επιτεύξιμες προϋποθέσεις, η χώρα μπορεί να επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη και την ομαλότητα, κυρίως από το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η χώρα οφείλει να επιστρέψει σύντομα σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για να απαντήσει πειστικά στις μεγάλες προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, την ανεργία, το υψηλό δημόσιο χρέος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το συρρικνούμενο εισόδημα και τις συντάξεις, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση πολιτικής μπροστά μας.

                         Σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα

Ο κ. Καραμούζης, αναφέρθηκε στα «σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα», κυρίως μεγάλο αποταμιευτικό και επενδυτικό έλλειμμα και την ανάγκη σημαντικής παραγωγικής ανασυγκρότησης, με άξονα την εξωστρεφή ανάπτυξη και την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων για χρηματοδότηση των επενδύσεων.
Υπογράμμισε ότι χρειάζονται γενναίες μεταρρυθμίσεις για να βελτιωθούν η αποτελεσματικότητα του κράτους, η διεθνής ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, η λειτουργικότητα των θεσμών και η αποδοτικότητα της κοινωνικής πολιτικής.
Χρειάζονται σταθερές πολιτικές στο επιχειρείν και διαχρονική πολιτική σταθερότητα, για να εμπεδωθεί κλίμα εμπιστοσύνης και προοπτικής, εντός και εκτός Ελλάδος, είπε ο κ. Καραμούζης.
                        Χρειαζόμαστε ανάπτυξη και δουλειές

Πρόσθεσε επίσης, ότι χρειαζόμαστε ανάπτυξη και δουλειές που είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν, αν επιτρέψουμε να επικρατήσει ένας νέος άνεμος οικονομικής ελευθερίας, επιχειρηματικότητας και δημιουργίας, με σχέδιο, οικονομία αγοράς, απελευθέρωση και κινητοποίηση των υγιών παραγωγικών δυνάμεων, επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις, δημιουργώντας κοινωνικό και οικονομικό πλεόνασμα, ευκαιρίες για όλους, κατάλληλες προϋποθέσεις για αναδιανομή πλούτου, δηλαδή κοινωνική πολιτική ουσίας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here