Ν. Ηλιόπουλος: Συνήγορος του Άδ. Γεωργιάδη ή Δήμαρχος Αθηναίων;

Επίθεση στον δήμαρχο ΑθηναίωνΚ. Μπακογιάννη, που στο δημοτικό συμβούλιο, όταν τέθηκε το ζήτημα της ένταξης ενός από τα ξενοδοχεία πο κρύβουντην Ακρόπολη στον αναπτυξαικό, αρχικά υπερασπίσθηκε τον υπουργό, πριν δεχθεί αναλυτική συζήτηση, εξαπέλυσε μα ανάρησή του ο επικεφαλής της Ανοιτκής Πόλης, Νάσος Ηλιόπουλος.

Αναφέρει χαρακτηριστικά:

Στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο θέσαμε εκ νέου το ζήτημα της ανέγερσης των δύο πολυώροφων ξενοδοχείων στην περιοχή Μακρυγιάννη κάτω από την Ακρόπολη. Το θέμα έχει συζητηθεί και στο ΣΤΕ με την έκδοση δύο αποφάσεων (2102/2019 και 2103/2019) που μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην προστασία του μνημείου και της περιοχής. Συγκεκριμένα στις αποφάσεις τονίζεται ότι η διοίκηση μέχρι σήμερα «δεν μερίμνησε για τη θέσπιση ειδικών όρων δόμησης (…), με αποτέλεσμα την ελλιπή προστασία του σημαντικότερου μνημείου του κλασικού πολιτισμού”, όπως και ότι “προστατευόμενο στοιχείο του περιβάλλοντος χώρου των μνημείων συνιστά και η ανεμπόδιστη θέαση αυτών, αλλά και ο χαρακτήρας και η φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής, η οποία τελεί σε άμεση οπτική επαφή με τα μνημεία και είναι αναγκαία για την ανάδειξή τους.”

Ως Ανοιχτή Πόλη καταθέσαμε ένα ψήφισμα που υποστήριζε κάτι πολύ απλό:
α. Ο Δήμος Αθηναίων οφείλει να έχει γνώμη και να παρέμβει στα αρμόδια υπουργεία, σε συνεργασία με τις συλλογικότητες κατοίκων που έχουν δώσει μέχρι σήμερα τον αγώνα και κέρδισαν τις αποφάσεις στο ΣΤΕ.
β. Σε αυτή την συζήτηση οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε τις αποφάσεις του ΣΤΕ, για να πετύχουμε την υιοθέτηση ειδικών προστατευτικών όρων δόμησης στην περιοχή.

Δυστυχώς η απάντηση της δημοτικής αρχής, ειδικά στην πρωτολογία, ήταν η υπεράσπιση του Υπουργείου Ανάπτυξης για την έκδοση του ΦΕΚ που εντάσσει το ένα από τα δύο ξενοδοχεία στον αναπτυξιακό νόμο. Ευτυχώς στην δευτερολογία δέχτηκε να συζητηθεί αναλυτικά το θέμα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο και να παρουσιάσει μια συγκεκριμένη πρόταση.

Κατανοούμε το άγχος της «ακομμάτιστης» Δημοτικής Αρχής να υπερασπίζεται την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά δεν μας απασχολεί. Δική μας υποχρέωση είναι να αγωνιζόμαστε για μια ανθρώπινη πόλη και να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα όλων των κατοίκων της, ακόμα και αν αυτό προκαλεί εκνευρισμό σε κάποιους.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here