N. Αλιβιζάτος στη δίκη της Χ.Α: Είναι εγκληματική οργάνωση με δομή, οργάνωση και πειθαρχία

Με την κατάθεση του καθηγητή συνταγματικού δικαίου, Ν. Αλίβιζάτου, συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής. Ο καθηγητής, απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας, υπογράμμισε ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση που συγκεντρώνει τα στοιχεία του νόμου, δηλαδή δομή, οργάνωση, ιεραρχία.

Η κατάθεση του γίνεται μέσα σε κύμα αντιδράσεων, φωνών και διακοπών  από την υπεράσπιση των κατηγορουμένων.

Ιδού ο χαρακτηριστικός διάλογος:

Πρόεδρος: Η άποψη η δική σας ήταν ότι η ΧΑ είναι εγκληματική οργάνωση;

Αλιβ: Ακριβώς. Είχε τα στοιχεία που συγκέντρωνε ο Νόμος. Η δομή, η οργάνωση, η διάρκεια. Από το περιστατικό στη Βουλή και εν συνεχεία από τα διάχυτα περιστατικά της Ελλάδας.

Πρ: Ποια περιστατικά;

Αλιβ: Αισθάνομαι ότι υπάρχει ένα κοινό καθοδηγητικό κέντρο και η κρίσιμη λέξη είναι τα τάγματα εφόδου. Τα τάγματα εφόδου του Χίτλερ και του Μουσολίνι…

Πρ: Εν προκειμένω;

Αλ:. Αισθάνομαι, δε θυμάμαι αν το καλοκαίρι εκείνο είχα δει στολές. Αλλά θυμάμαι να έχω δει να μπαίνουν στο Μεσολόγγι έναν βουλευτή με αλογοουρά, είχα διαβάσει το γεγονός με τους Αιγύπτιους και το μυαλό μου πήγε σε αυτό. Και το μεγάλο μου δίλημμα ως συνταγματολόγος είναι ο εκφυλισμός της Δημοκρατίας. Το αυγό του φιδιού. Αισθάνομαι ότι εφόσον δεν υπάρχει συνταγματικός νόμος να τεθεί εκτός νόμου, τι θα κάνουμε;

Θυμάμαι το περιστατικό που ήταν ο Μιχαλολιάκος και είπαν σε μια εκδήλωση «σηκωθείτε»… Υπάρχει μια δομή, ένα δίκτυο και από κει και πέρα μια οργάνωση. Παρακολούθησα όλη την πορεία μετά τη δολοφονία Φυσσα. Πυρήνας, δομή, πειθαρχία….

Η πολιτική αγωγή ρωτά τον μάρτυρα σε σχέση με την εγκληματική οργάνωση…η υποθετική ερώτηση που γίνεται στον μάρτυρα είναι αν ένα στέλεχος της οργάνωσης διαπράξει παράνομη πράξη μπορεί και πρέπει να αποπεμφθεί από την οργάνωση;

Ο Αλιβιζάτος απαντά πως αν ένα στέλεχος κάνει παράνομες πράξεις με τις οποίες δεν συμφωνείς-ως οργάνωση-και δεν παραπέμψεις το μέλος που την κάνει είσαι βλάξ….πρόκειται δηλαδή για μια ανόητη οργάνωση ή το εγκολπώνεται αφού δεν τον αποπέμπει.

Ο αρχηγικός πυρήνας

Ο καθηγητής κατονόμασε πέντε πρόσωπα – κλειδιά για τη λήψη αποφάσεων, τον Νίκο Μιχαλολιάκο, τον Ηλία Κασιδιάρη, τον Χρήστο Παππά, τον Ηλία Παναγιώταρο και τον Γιάννη Λαγό, λέγοντας ότι ανήκουν στον πυρήνα, όπως προκύπτει από την «απίθανη προβολή τους στα ΜΜΕ».

«Δεν μπορώ για παράδειγμα να φανταστώ ότι εκείνος ο ευπρεπής κύριος, βουλευτής Αχαΐας, ο κ. Αρβανίτης, ανήκει στον πυρήνα» ξεκαθάρισε.

Ο ίδιος εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η εγκληματική δράση ήταν πάντα σε γνώση της ηγεσίας, κατέστησε ωστόσο σαφές ότι δεν μπορεί να στηρίξει περαιτέρω την πεποίθηση του, καθώς έχει ασχοληθεί μόνο ερασιτεχνικά με το ζήτημα.

Οι ομόκεντροι κύκλοι

Ο καθηγητής έκανε αναφορά σε ομόκεντρους κύκλους για να δώσει στο δικαστήριο εικόνα για τη Χρυσή Αυγή: στον πρώτο κύκλο υπάρχει η ηγεσία, στον δεύτερο αυτοί που συμμετέχουν ενεργά, ο Ρουπακιάς, τα τάγματα εφόδου, και στον τρίτο κύκλο είναι οι οπαδοί, αυτοί που επιλέγουν στην κάλπη Χρυσή Αυγή, είπε ο ίδιος. Ο κ. Αλιβιζάτος τόνισε ότι ασφαλώς και υπάρχει βία, «μαύρο», και στην άλλη πλευρά, η ειδοποιός διαφορά ωστόσο είναι το βασικό χαρακτηριστικό της συστάσεως της οργάνωσης Χρυσή Αυγή: τα τάγματα εφόδου.

«Δεν έχω ξαναδεί πουθενά τάγματα εφόδου» είπε χαρακτηριστικά.

Την προετοιμασία ταγμάτων εφόδου με ασκήσεις στις πηγές της Νέδας έτυχε μάλιστα να δει προσωπικά, όπως κατέθεσε, καθώς διατηρεί κοντά στον ποταμό εξοχική κατοικία.

Απροσχημάτιστα ναζιστές

«Η Χρυσή Αυγή δεν είναι χριστιανική» επισήμανε. Παρά τις διαμαρτυρίες (ειδικά της Δ.Βελέντζα που είναι και μέλος του κόμματος), ο κ. Αλιβιζάτος επέμεινε ότι «βάσει των κειμένων της Χρυσής Αυγής, ο Χριστιανισμός δεν είναι στοιχείο της ιδεολογίας της, πρόκειται για εξωτερική και όχι βαθύτερη σχέση».

«Είναι απροσχημάτιστα ναζιστές» δήλωσε, κάνοντας παράλληλα λόγο για «μόνιμη δομή» της οργάνωσης και «επανάληψη μοντέλου Χίτλερ». Σε ερώτηση της Πολιτικής Αγωγής τι σημαίνει η δήλωση Μιχαλολιάκου «είμαστε η σπορά των ηττημένων του ’40», ο κ. Αλιβιζάτος απάντησε «ότι είναι τα παιδιά του Χίτλερ, είναι άλλωστε υπερήφανοι γι’ αυτό». «Τι συνειρμούς σας προκαλεί το σύνθημα Αίμα – Τιμή – Χρυσή Αυγή;» ήταν η επόμενη ερώτηση της Πολιτικής Αγωγής.

«Σε μια πρώτη ανάγνωση, θα έλεγα ότι θυσιάζονται υπέρ της πατρίδος. Αν όμως η τιμή είναι θέμα αίματος και όχι φρονήματος, οδηγούμαστε στη βία» ήλθε η απάντηση του μάρτυρα.

 

Λίγο αργότερα, ο Ν. Αλιβιζάτος αναφέρει ότι οι εντολές για τη δράση της Χρυσής Αυγής «δίνονται από ψηλά».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here