Nτίνα Αδαμοπούλου: «Η Καρδιά δεν πωλείται»

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Είναι δυνατόν μια συλλογή Τέχνης, που δημιουργήθηκεαπό το πάθος, την έμπνευση και το αισθητήριο της Καρδιάς, να υπάρξει μέσα σε έναν χώρο όπου δεσπόζουν τα εμπορικά καλλιτεχνικά shows , τα μεγάλα ονόματα , οι VIP καλλιτέχνες,; Η απάντηση είναι Ναι! Γιατί η Kαρδιά «δεν πωλείται». Αυτό το απλό αλλά δυνατό μήνυμα ενέπνευσε την έκθεση με τίτλο “EL CUOR NO SE VENDE”, «Η Καρδιά δεν πωλείται», που θα λάβει χώρα στο Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 31 Αυγούστου 2016. Στην Ύδρα, το όμορφο ελληνικό νησί – προορισμό για τους εραστές της Τέχνης.

Ο εμπνευστής αυτής τη «συγκινησιακής» έκθεσης είναι ο Didier Guillon, Πρόεδρος, Ιδιοκτήτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ομίλου Valmont. Μιλάμε με τη διευθύντρια του Μουσείου Υδρας Ντίνα Αδαμοπούλου.

-Πως ξεκίνησε το ενδιαφέρον;

O Didier Guillon ενδιαφέρθηκε από πολύ νεαρή ηλικία για την Τέχνη και στην πορεία της ζωής του, έγινε συλλέκτης έργων σύγχρονης και μοντέρνας τέχνης, καθοδηγούμενος μόνο από το πάθος, το ταλέντο και την έμπνευσή του.Αυτή η φιλοσοφία και προσέγγιση της Τέχνης μέσω της καρδιάς, μετουσιώνεται σήμερα σε ένα δημόσιο«μανιφέστο» και μια πραγματική έκθεση.

“EL CUOR NO SE VENDE” είναι μια αγνή, ηθική και αισθητική προσέγγιση της Τέχνης όπου η τελευταία, συναντά την Ομορφιά αναδεικνύοντας ως μοναδικούς πρωταγωνιστές την Καλαισθησία και την Ελευθερία.

Η δυνατή αυτή φράση υπάρχει: είναι γραμμένη με μεγάλα λευκά γράμματα πάνω σε μια κόκκινη σημαία στο κέντρο της Βενετίας όχι μακριά από τη γέφυρα Rialtos. O Didier Guillon την είδε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στηΒενετία, περνώντας το Μεγάλο Κανάλι με βαπορέτο.

Αυτές ακριβώς οι λέξεις είναι η γνήσια έκφραση της δικής του καλλιτεχνικής αντίληψης. Αυτή η Βενετσιάνικη φράση, γεμάτη δύναμη κατά της κερδοσκοπίας και της αχαλίνωτης εμπορευματοποίησης, είναι ο τίτλος της δεύτερης έκθεσης του Didier Guillon στο Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας.

-Τα έργα που ο επισκέπτης θα θαυμάσει το καλοκαίρι;

Δεν είναι από τη συνηθισμένη καλλιτεχνική παραγωγή των τελευταίων 25 χρόνων, αυτών που ακολουθούν μια διαδικασία αναμενόμενη που καταλήγει να γίνεται κοσμική.Ο Επισκέπτης δεν θα βρει τα γνωστά μεγάλα ονόματα τα οποία ο σύγχρονος εραστής της Τέχνης ίσως περίμενε να βρει.Μέσα στον επιβλητικό, συγκινησιακό χώρο του Ιστορικού Μουσείου Αρχείου Ύδρας, θα χτυπά η Καρδιά της Τέχνης και το Ίδρυμα Valmont θα προσκαλέσει το κοινό να γνωρίσει νέους και ενδιαφέροντες καλλιτέχνες όπως ο Isao Llorens, ο Quentin Garel, ο Lee Jung Woong, ο Yves Bélorgey και ακόμα άλλοι. Το έργο των καλλιτεχνών αυτών κατέκτησε την καρδιά του εμπνευστή και επιμελητή της έκθεσης γιατί δεν έχει καμμία σχέση με κερδοσκοπία και οι καλλιτέχνες είναι ενωμένοι σε έναν κοινό σκοπό. Έναν σκοπό βασισμένο στην ηθική και μια αληθινή επιστροφή στην μαστοριά και ελευθερίατου καλλιτεχνικού έργου. Μια αίσθηση περιφρόνησης για κάθε ανάγκη απολογίας σε σχέση με την καλλιτεχνική δημιουργία.

-Οργανώνονται εκθέσεις σε όλο τον κόσμο;

Tο ίδρυμα Valmont ως πολιτιστικός και φιλανθρωπικός θεσμός, οργανώνει ετησίως διάφορες εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Μέσω του Ιδρύματος Valmont, ο Didier Guillon έχει προσκαλέσει διάφορους καλλιτέχνες να συνεργαστούν σε καλλιτεχνικά projects.Παρών το 2015 στην Μπιενάλε της Βενετίας με το «Dialogue of Fire” και το 2016 στο νησίτηςΎδρας με το “EL CUOR NO SE VENDE” το Ίδρυμα προωθεί εκθέσεις σε πανέμορφους προορισμούς που κάνουν την φαντασία των επισκεπτών να ταξιδεύει. EL CUOR NO SE VENDE θα φιλοξενήσει 15 καλλιτέχνες σε 2 ορόφους.

Το πρώτο τμήμα της έκθεσης, « Σκιές», στη μεγάλη αίθουσα στο ισόγειο φιλοξενεί έργα των Lee Jung Woong, Joan Gardy Artigas, Quentin Garel, Didier Guillon, Isao Llorens Ishikawa, Yves Bélorgey, Nathalie Miquel Aubert, Frederic Amat and Riccardo Cordero. Το δεύτερο τμήμα της έκθεσης «Φως», στον επάνω όροφο, θα περιλαμβάνει έργα των Yves Lévêque, Bénédicte Blanc-Fontenille, Jane Le Besque, Baoulé Tribe, Didier Guillon, Tom Powell,Mitsu Haraguchi, Leonardo Cimolin.

Η έκθεση “EL CUOR NO SE VENDE” θα φιλοξενηθεί στο Ιστορικό Μουσείο Αρχείο Ύδρας (ΙΑΜΥ) ένα κομψό μουσείο που δημιουργήθηκε το 1918 και αποτελεί μια ζωντανή κυψέλη συνεχούς πολιτιστικής δραστηριότητας.

Το ΙΑΜΥ είναι πράγματι ένα σταθερό σημείο αναφοράς για την προώθηση της τοπικής κουλτούρας και παίζει έναν ρόλο – κλειδί στην καλλιτεχνική φήμη του νησιού. Σε αυτό το φανταστικό τοπίο, η Τέχνη μέσα από την Καρδιά, θα εμπνεύσει τους επισκέπτες σε ένα συγκινησιακό, διαφορετικό ταξίδι.

Η “EL CUOR NO SE VENDE” θα λάβει χώρα στο μαγευτικό νησί της Ύδρας: έναν παράδεισο για τους καλλιτέχνες και έναν εξαίσιο προορισμό. Το ελληνικό αυτό στολίδι είναι ένα μείγμα λιτής πολυτέλειας και χαλαρού στυλ, που δένει αρμονικά με τον πλούτο των θαλαμηγών που το επισκέπτονται.

Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα και κάθε Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα, η Ύδρα ζει στους ρυθμούς του 19ου αιώνα, απαλλαγμένη από αυτοκίνητα. Η Καρδιά της Τέχνης και του Πολιτισμού χτυπά δυνατά στο μαγικό αυτό νησί, όπου η Αρχιτεκτονική αντανακλά το ένδοξο ελληνικό παρελθόν, με το εντυπωσιακό επίπεδο

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here