Η μυχιοθήκη της Νίκης Βλάχου

 

Τα έργα της Νίκης Βλάχου, αποδίδουν κυρίως ψυχικά τοπία, χαρτογραφώντας συναισθήματα, όνειρα, προσδοκίες. Οι μορφές της,  χωρίς ατομικά χαρακτηριστικά, γίνονται «κάθε άνθρωπος» ριγμένος στη δίνη της ύπαρξης, αντιμέτωπος με  καταστάσεις, όπως η οδύνη της μοναξιάς, η ατέλειωτη προσμονή ή η ψυχική αναγέννηση. Σαν τους αρχαίους Ήρωες που πάλεψαν με θηρία και τέρατα, παλεύουν με τον χρόνο, την αδυναμία, τα αδιέξοδα. Πολλά θέματά της είναι εμπνευσμένα από τη μυθολογία, τους Κενταύρους και τους Ήρωες παραπέμποντας σε μορφικές απεικονίσεις από την αρχαία ελληνική αγγειογραφία ή τις παραστάσεις μαχών στις ζωφόρους των ναών, με την έντονη αφηγηματικότητα και δράση.

Η εικαστική γραφή της Νίκης Βλάχου, αποκαλύπτει έναν κόσμο ονειρικό, αθωότητας και προσμονής, έναν κόσμο που αιωρείται ανάμεσα στη γη και τον ουρανό, το εφικτό και το ανέφικτο. Η έμφαση στο σχέδιο και τον σκιοφωτισμό με τα καθαρά περιγράμματα και τηνπλαστικότητα στην απόδοση των όγκων και της κίνησης των σωμάτων,  δημιουργεί μια αίσθηση σαφήνειας και καλαισθησίας που προκύπτει από το παιχνίδισμα των γραμμών, των καμπυλών και των όγκων.

Τα χρώματά της, με χαρακτηριστικότερα  τα μπλε και τις ώχρες, σαν ένας διάλογος γης και ουρανού, πάντα  τιθασευμένα από το σχέδιο και ένα είδος τεχνικής κιαροσκούρο, ολοκληρώνουν τις συνθέσεις. Συχνά στα  έργα της  φωτίζεται το κέντρο, δημιουργώντας στον θεατή μια ασυνείδητη επιθυμία εστιασμού σε «κάτι». Είναι σαν να αποκαλύπτει βαθύτερα επίπεδα όρασης, σα να ζητάει από το βλέμμα να παραμείνει, να παρατηρήσει, να αποκαλύψει.

Έφη Παπαευθυμίου

Ιστορικός Τέχνης- Έφορος Δημ. Πινακοθήκης Λαμίας ‘’Αλ. Κοντόπουλος’’

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here