Δημοσκόπηση Μarc: Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά αλλά το 77% θέλει συμφωνία και ευρώ

Ενδιαφέροντα ευρήματα στην πανελλαδική δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha. Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις προτιμήσεις, ωστόσο η πλειοψηφία(53%)φαίνεται να ανησυχεί για τις εξελίξεις,να αξιολογεί αρνητικά την κυβέρνηση αλλά θετικά τους χειρισμούς του πρωθυπουργού. Σε ποσοστό 77,1% δηλώνει ότι θέλει συμφωνία ενώ αντίστοιχα το 77,4% θέλει παραμονή στο ευρώ.  Αρνητική είναι η αποτίμηση  όσων απάντησαν και για την Πρόεδρο της Βουλής, καθώς το 65% απάντησε όχι και μάλλον όχι, στην ερώτηση εάν είναι ικανοποιημένοι από την συμπεριφορά της. 

Αναλυτικά:

Ανετο προβάδισμα κατά 14,6 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της ΝΔ, διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 34,2% έναντι 19,6% της ΝΔ. Τρίτο κόμμα έρχεται το Ποτάμι με 6,3% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,2%, η Χρυσή Αυγή με 5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,7%, το ΠΑΣΟΚ με 3,2%, η Ένωση Κεντρώων με 1,8%, το ΚΙΔΗΣΟ με 1,1%, άλλο κόμμα δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν το 3% των ερωτηθέντων, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται σε 16,9%.

Σύμφωνα με την έρευνα, που έγινε στο διάστημα 7 – 10 Ιουνίου, οι πολίτες, τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές, δηλώνουν ότι ελπίζουν για κάτι καλύτερο σε ποσοστό 30,7%, ανησυχούν για τα χειρότερα σε ποσοστό 59,8%, δεν αισθάνονται τίποτα από τα δύο σε ποσοστό 5% και τα δύο εξίσου σε ποσοστό 3,5%, δεν απαντά το 1%.

Στην αξιολόγηση της κυβέρνησης, το  το 53,1% απαντά αρνητικά και μάλλον αρνητικά, 45% απαντά θετικά και μάλλον θετικά. «Δεν απαντώ» δηλώνει το 1,9%.

Στην ερώτηση εάν είναι ικανοποιημένοι από τους χειρισμούς του πρωθυπουργού: Το 53% απαντά ναι και μάλλον ναι,  το 46,2 % απαντά όχι και μάλλον όχι,  ενώ δεν απαντά μόλις το 0,8% των ερωτηθέντων.
Ακόμη το 64,9% απαντά όχι και μάλλον όχι, στην ερώτηση εάν τους ικανοποιεί η στάση της Προέδρου της Βουλής, με τα ναι και μάλλον ναι, να ανέρχονται στο 31,7% των ερωτηθέντων.

Οταν ρωτώνται «Τι θα συμβεί τελικά», οι πολίτες σε ποσοστό 80,3% απαντούν ότι θα υπάρξει κάποια συμφωνία, με το 13,9% να βλέπει οριστική ρήξη και το 5,8% να δηλώνει «δεν απαντώ».

Στο ερώτημα «εσείς τι θέλετε να συμβεί», το 77,1% λέει να καταλήξουμε σε συμφωνία, το 18,9% να πάμε σε οριστική ρήξη και το 4% «δεν απαντά».

Στο συγκεκριμένο ερώτημα αν είναι ικανοποιημένοι από τις διαπραγματεύσεις,  το 53,4% απαντά όχι και μάλλον όχι, με το 45,4% να απαντά θετικά και μάλλον θετικά.

Ειναι χαρακτηριστικό επίσης ότι το 56% των πολιτών που απάντησαν, δήλωσαν ότι επιθυμούν από την κυβέρνηση να επιδείξει περισσότερο ρεαλισμό στις διαπραγματεύσεις, ενώ το 39,2% απαντά ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει στις προεκλογικές της εξαγγελίες και το 4,8 «δεν απαντά».

Το 77,4% θέλει παραμονή στο ευρώ και το 16% επιστροφή στην δραχμή.

Σε περίπτωση αδιεξόδου, το 44,2% προτιμά τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, το 37,6% να συνεχίσει η ίδια κυβέρνηση και μόλις το 13,8% να γίνουν ξανά εκλογές.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here