Μπολσονάρου: Οχι παράδεισος γκέι τουρισμού η Βραζιλία

Αντιδράσεις στην ΛΟΑΤ κοινότητα της Βραζιλίας πυροδότησε η δήλωση του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο ότι η νοτιοαμερικανική χώρα δεν θα πρέπει να γίνει «παράδεισος γκέι τουρισμού».

Ο κατά δική του δήλωση ομοφοβικός πολιτικός καλωσορίζει όσους θέλουν να ταξιδέψουν στην χώρα του και να κάνουν «σεξ με μια γυναίκα» αλλά δεν μπορεί να αφήσει «αυτό το μέρος να γίνει γνωστό ως παράδεισος γκέι τουρισμού. Η Βραζιλία δεν μπορεί να είναι μια χώρα του γκέι κόσμου. Έχουμε οικογένειες», είπε σύμφωνα με το βραζιλιάνικο περιοδικό Exame.

«Εθνική ντροπή» αποκάλεσε τον Μπολσονάρο ο αριστερός πολιτικός και ακτιβιστής, Νταβίντ Μίκαελ Μιράντα, ο οποίος πρόσθεσε ότι τα σχόλια του προέδρου κάνουν στόχους μέλη της ΛΟΑΤ κοινότητας της χώρας και προωθούν τη σεξουαλική εκμετάλλευση των γυναικών.

«Καταστροφική τόσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και για τη διεθνή εικόνα της Βραζιλίας» χαρακτήρισε τη δήλωση ο δικηγόρος Ρενάν Κεναλί σημειώνοντας ότι πρόκειται για δηλώσεις που «δίνουν ένα πράσινο φως στα ήδη ανησυχητικά επίπεδα βίας εναντίον της ΛΟΑΤ κοινότητας» και υποδεικνύουν ότι μόνο ετεροφυλόφιλες οικογένειες ήταν εντάξει. «Όλα αυτά αποδεικνύουν κάτι που έχει καταστήσει σαφές στα σχεδόν 30 χρόνια δημόσιας ζωής του: ότι είναι ομοφοβικός» υπογράμμισε.

Για υποκίνηση μίσους ενάντια στις μειονότητες έκανε λόγο σε βίντεο στο Twitter, ο ακτιβιστής υπέρ των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ, Ζαν Γουίλις, ο οποίος αυτοεξορίστηκε τον Ιανουάριο έπειτα από απειλές για τη ζωή του.

Μετά την εκλογή του Μπολσονάρο τον περασμένο Οκτώβριο μέλη της ΛΟΑΤ κοινότητας εξέφρασαν φόβους για νομιμοποίηση ενός νέου κύματος ομοφοβίας και ομοφοβικής βίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ίδιος προχωράει σε τέτοιου είδους σχόλια. Σε συνέντευξή του το 2013 είχε μιλήσει για «ομοφυλόφιλους φονταμενταλιστές» και είχε ισχυριστεί ότι «η βραζιλιάνικη κοινωνία δεν συμπαθεί τους ομοφυλόφιλους».

Οι νέες δηλώσεις του αποτελούν το τελευταίο «χτύπημα» στις μακρόχρονες προσπάθειες της χώρας να χτίσει διεθνώς ένα προφίλ ως ανεκτική και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία.

«Πιστεύουμε ότι η αγάπη θα κερδίζει πάντα εναντίον του μίσους και δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να κάνει για να το νικήσει» δήλωσε πρόσφατα ο Βραζιλιάνος ακτιβιστής Χούλιο Μορέιρα. «Πρέπει να παλέψουμε εναντίον αυτού του είδους τη ρητορική για να δείξουμε ότι τα ΛΟΑΤ άτομα υπάρχουν στη χώρα αυτή και ότι θα πολεμήσουν εναντίον αυτού του προέδρου. Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα αντισταθούμε και θα αντισταθούμε στους δρόμους» τόνισε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here