Μπολσονάρο: Ένας πρόεδρος που πλέον δεν… προεδρεύει

Για εξευτελιστική ήττα του προέδρου της Βραζιλίας κάνουν λόγο δημοσιογράφοι και αναλυτές στη χώρα, καθώς ο Μπολσονάρο αναγκάστηκε να πάρει πίσω την απόφασή του για αποπομπή του υπουργού Υγείας.

Στις προθέσεις του προέδρου αντιστάθηκαν ανώτερα στελέχη του πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού της Βραζιλίας και τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει τα σχέδιά του.

Σύμφωνα με τον Guardian, o Ζαΐρ Μπολσονάρο ήταν έτοιμος να απολύσει τον Λουίζ Ενρίκε Μαντέντα τη Δευτέρα, καθώς οι δυο τους είχαν βρεθεί σε τροχιά σύγκρουσης για την διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊόύ.

Ο Μαντέντα, γιατρός στο επάγγελμα, είχε ακυρώσει τις δηλώσεις του προέδρου περί «υστερίας» και είχε καλέσει σε άμεση δράση για την πανδημία και έκτακτα μέτρα.

Την Κυριακή ο Μπολσονάρο είχε προειδοποιήσει ότι ορισμένοι υπουργοί δεν έχουν την απαραίτητη «μετριοπάθεια» και σύντομα θα βρεθούν εκτός κυβέρνησης.

Όμως οι αντιδράσεις που ακολούθησαν και έφτασαν στο σημείο να κυκλοφορήσει η φημολογία ακόμη και για πραξικόπημα στη χώρα, ανάγκασαν τον ακροδεξιό πρόεδρο να αλλάξει την απόφασή του.

Χαρακτηριστικό είναι το tweet του κεντροαριστερού Φερνάντο Χαντάν, ο οποίος έχασε τις προηγούμενες εκλογές: Δεν έχει δει ξανά έναν πρόεδρο να βάζει τον εαυτό του σε τόσο εξευτελιστική κατάσταση.

Πολιτικοί σχολιαστές  χαρακτηρίζουν τη αποτυχία του προέδρου ως «καλά νέα» για την υγεία των Βραζιλιάνων πολιτών, αλλά καταστροφικό χτύπημα στην εξουσία του Μπολσονάρο.

Μάλιστα αρθρογράφος της Ο Γλόμπο έγραψε χαρακτηριστικά ότι «είναι ένας πρόεδρος που πλέον δεν προεδρεύει», ενώ ένας άλλος ανέφερε «πρακτικά ο Μπολσονάρο σήμερα καθαιρέθηκε».

Η Βραζιλία μετρά μέχρι στιγμής περίπου 500 θανάτους και περισσότερα από 11.000 κρούσματα κορωνοϊού.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here