Μπλόκο βουλευτών στα σχέδια Τζόνσον για άτακτο Brexit

Οι βουλευτές μπορούν να εμποδίσουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία, πράγμα που φαίνεται ότι προωθεί ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με τον πρόεδρο του βρετανικού κοινοβουλίου, Τζον Μπέρκοου. Όπως είπε, δεν θα επιτρέψει να διακοπούν οι εργασίες της Βουλής, ώστε να περάσει το άτακτο Brexit.

Την ίδια στιγμή, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, είπε ότι το άτακτο Brexit είναι «προδοσία» τόσο του λαού όσο και του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Κοινοβούλιο μπορεί να το αποτρέψει.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Telegraph, ο Τζον Μπέρκοου, ο οποίος εφαρμόζοντας με αυστηρότητα τον κανονισμό του Κοινοβουλίου εμπόδισε την Τερέζα Μέι να περάσει τη συμφωνία της για το Brexit διά της πλαγίας, δήλωσε στο Εδιμβούργο ότι οι βουλευτές μπορούν να εμποδίσουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία στα τέλη Οκτωβρίου και πως ο ίδιος θα αντιταχθεί, «με όλες μου τις δυνάμεις», όπως είπε, σε οποιαδήποτε απόπειρα να διακοπούν οι εργασίες του κοινοβουλίου.

«Δεν μπορούμε να έχουμε μια κατάσταση στην οποία το κοινοβούλιο θα έχει κλείσει -είμαστε δημοκρατική κοινωνία», τόνισε ο Μπέρκοου και συμπλήρωσε ότι «το Κοινοβούλιο θα ακουστεί και, σε ό,τι με αφορά, κανένας δεν θα καταφέρει να το εμποδίσει αυτό».

«Αυτό που κατηγορηματικά υποστηρίζω είναι πως η Βουλή των Κοινοτήτων πρέπει να έχει λόγο. Και αν υπάρξει προσπάθεια να παρακαμφθεί ή -Θεός φυλάξοι- να κλείσει το κοινοβούλιο, αυτό είναι ανάθεμα για μένα και θα πολεμήσω με όλες μου τις δυνάμεις για να μην συμβεί», επισήμανε.

Χάμοντ: «Προδοσία»

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε πως είναι πεπεισμένος ότι το κοινοβούλιο μπορεί να μπλοκάρει ένα Brexit χωρίς συμφωνία, στην περίπτωση που πρόσωπα, τα οποία δεν έχουν εκλεγεί και περιστοιχίζουν τον Τζόνσον, προσπαθήσουν να επιτύχουν μια τέτοια έκβαση.

Σύμφωνα με τον Φίλιπ Χάμοντ, το αίτημα για αφαίρεση της δικλίδας ασφαλείας (backstop) που έχει προβλεφθεί για τα σύνορα στην Ιρλανδία, είναι μέρος μιας καταστροφικής στρατηγικής που προωθούν σύμβουλοι γύρω από τον Τζόνσον και η οποία θέτει το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια «αναπόφευκτη» πορεία προς ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here