Μπιν Λάντεν: Σχεδίαζε επιθέσεις κατά των ΗΠΑ ως το τέλος

Αμετανόητος και επίμονος μέχρι τέλος, στις επιθέσεις που έπρεπε να γίνουν κατά των ΗΠΑ με κάθε κόστος, ήταν ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, σύμφωνα  με έγγραφα που αποδίδονται σε αυτόν και δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις Αμερικανικές αρχές.

Από το κρησφύγετο του, την αγροτική κατοικία του Αμποταμπάντ, όπου και σκοτώθηκε μετά από επιδρομή Αμερικανών κομμάντος τον Μάιο του 2011, ο Μπιν Λάντεν φαίνεται από τις επιστολές του, να ζητά από τους μουσουλμάνους να εμμείνουν στις επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων, να έχει άγχος για τις δυνατότητες των κατασκόπων αλλά και να ανησυχεί για τα πλήγματα που μπορεί να επιφέρουν τα μη επανδρωμένα αμερικανικά αεροσκάφη.

Ο Μπιν Λάντεν φέρεται να τους ζητάει να μην επικοινωνούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να μην πραγματοποιούν μαζικές συγκεντρώσεις, ενώ ανησυχούσε επιπλέον για την ανανέωση του δυναμικού της οργάνωσης και αναζητούσε τρόπους προκειμένου ο γιος του Χάμζα, ο πιθανότερος διάδοχός του σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, να μπορέσει να μεταβεί στο Αμποταμπάντ.

Το 2010 ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα έδινε οδηγίες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν εκείνη την εποχή για την τύχη των Γάλλων που είχαν απαχθεί από την Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (AQMI) ή άλλων δύο δημοσιογράφων από τη Γαλλία που είχαν απαχθεί στο Αφγανιστάν. Και στις δύο περιπτώσεις, επέμενε στην αναγκαιότητα οι απαγωγείς να αποσπάσουν από τη Γαλλία μία δέσμευση ότι τα στρατεύματά της θα αποσύρονταν από το Αφγανιστάν αλλά και να τους πληρώσουν λύτρα στην περίπτωση των ομήρων του Aqmi.

Σχεδίαζε νέες επιθέσεις 11ης Σεπτεμβρίου 

Σε ένα πιο στρατηγικής σημασίας σχέδιο, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν εκφράζει την εκτίμηση ότι η Αλ Κάιντα πρέπει να οργανώσει θεαματικές επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ, παρόμοιες με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, όχι ωστόσο εναντίον των κυβερνήσεων στη Μέση Ανατολή.

«Πρέπει να σταματήσουμε τις επιθέσεις εναντίον των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας σε όλες τις περιοχές, ιδίως στην Υεμένη» έγραψε ο ίδιος σε μία επιστολή. Η προτεραιότητα πρέπει να είναι να «επιτεθούμε στην Αμερική προκειμένου να την αναγκάσουμε να χαλαρώσει» τον κλοιό της από τις κυβερνήσεις της Μέσης Ανατολής και να «αφήσει ήσυχους τους μουσουλμάνους» προσέθεσε ο ίδιος.

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν επιθυμούσε μάλιστα να «τιμήσει» τη δέκατη επέτειο από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, το 2011 με θεαματικό τρόπο και με μία μεγάλη εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα.

Οπαδός της Αραβικής Ανοιξης

Σύμφωνα με τα έγγραφα, λίγο πριν τον θάνατό του, ο Μπιν Λάντεν εξέφραζε τον ενθουσιασμό του για την Αραβική Άνοιξη. Θεωρούσε τις εξεγέρσεις γιγαντιαίας σημασίας γεγονότα που θα επηρεάσουν το μεγαλύτερο μέρος του μουσουλμανικού κόσμου, «θα απελευθερώσουν την μουσουλμανική γη από την αμερικανική ηγεμονία». Ο Μπιν Λαντεν αναφέρει στην ίδια επιστολή ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για τους ένοπλους μουσουλμάνους που ελέγχουν τη μουσουλμανική γη. Γράφοντας σε υποστηρικτή του με το όνομα Ατίγια, ο Μπιν Λάντεν κάλεσε για μεγαλύτερη εμπλοκή στις χώρες αυτές, όταν οι ηγέτες τους ανατραπούν.

Ανάμεσα στα έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν είναι δεκάδες επιστολές, οικονομικά στοιχεία της οργάνωσης, ακόμα και αίτηση για επίδοξα μέλη της Αλ Κάιντα.

 

 

«Έχετε πλήρη επίγνωση της σημασίας της επετείου και της σημασίας του να εκμεταλλευτούμε προς όφελός μας την επέτειο σε ό,τι αφορά την προβολή της στα μέσα ενημέρωσης προκειμένου να τιμήσουμε τις νίκες των μουσουλμάνων και προκειμένου να επικοινωνήσουμε στους ανθρώπους αυτό που θέλουμε να επικοινωνήσουμε» συνέχισε ο ίδιος σε μία επιστολή, ο παραλήπτης της οποίας δεν έχει διευκρινιστεί και η οποία βρίσκεται μεταξύ των εκατοντάδων εγγράφων που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα από τις αμερικανικές αρχές.

Ανησυχία για διχόνοια

Ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα ανησυχούσε ωστόσο ότι «η διχόνοια εντός του κινήματος των τζιχαντιστών θα επισύρει την απώλειά του», υπογράμμισε ένας Αμερικανός αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών ενώ σχολίαζε τα έγγραφα υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Η Αλ Κάιντα στο Ιράκ, που εξελίχθηκε στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, υπήρξε εστία διχασμού στο κίνημα των εξτρεμιστών. Το 2007 Ιρακινοί τζιχαντιστές είχαν γράψει στον Οσάμα Μπιν Λάντεν προκειμένου να καταγγείλουν τις φονικές ενέργειες της Αλ Κάιντα στο Ιράκ χαρακτηρίζοντάς τις «σκάνδαλα που διαπράττονται στο όνομά σας».

Σύμφωνα με το γραφείο του Διευθυντή των Υπηρεσιών Πληροφοριών,  η δημοσίευση αυτών των εγγράφων «ευθυγραμμίζεται με την έκκληση του προέδρου για αυξημένη διαφάνεια σε συνέπεια με τις απαιτήσεις της εθνικής ασφαλείας».«Είναι προς το συμφέρον του αμερικανικού λαού, οι πολίτες, οι ακαδημαϊκοί, οι δημοσιογράφοι και οι ιστορικοί να έχουν τη δυνατότητα να αναγνώσουν και να κατανοήσουν τα έγγραφα του Μπιν Λάντεν» τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ντέβιν Νιουνς σε δελτίο Τύπου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here