Μπιλ Γκέιτς: Η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι πολύ εύκολη σε σχέση με την κλιματική αλλαγή

Μπροστά στη μεγάλη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, η αντιμετώπιση της πανδημίας δείχνει «πολύ εύκολη» υπόθεση, προειδοποιεί ο Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος καλεί τις κυβερνήσεις να δώσουν κίνητρα για την ολική αναμόρφωση της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο μεγιστάνας της Microsoft παραχώρησε συνέντευξη στο BBC με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου του How to Avoid a Climate Disaster («Πώς θα αποφύγουμε μια κλιματική καταστροφή».

Η αντιμετώπιση της απειλής «θα ήταν ό,τι πιο σπουδαίο έχει κάνει ποτέ η ανθρωπότητα». Συγκριτικά με μια τέτοια πρόκληση, ο τερματισμός της πανδημίας δείχνει «πολύ, πολύ εύκολη», εκτιμά.

«Ποτέ δεν έχουμε κάνει μια μετάβαση σαν αυτή για την οποία λέμε ότι πρέπει να έχει γίνει στα επόμενα 30 χρόνια. Δεν υπάρχει προηγούμενο» λέει.

Σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου δεσμεύτηκαν με τη Συμφωνία του Παρισιού να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας μέχρι το 2100 στον 1,5 βαθμό Κελσίου, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Μην υποτιμάτε το μέγεθος της πρόκλησης, δήλωσε στο BBC.  «Δεν έχουμε κάνει ποτέ μετάβαση σαν αυτή για την οποία μιλάμε, για τα επόμενα 30 χρόνια. Δεν υπάρχει προηγούμενο σ’ αυτό.» λέει.   Ο Γκέιτς εστιάζει στο πώς η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην μετάβαση αυτή. Οι ανανεώσιμες πηγές όπως ο αέρας και η ηλιακή ενέργεια μπορούν να βοηθήσουν να αποδεσμευτεί ο ηλεκτρισμός, αλλά, όπως επισημαίνει ο Γκέιτς αυτό καλύπτει ποσοστό λιγότερο από το 30% των συνολικών εκπομπών.

Θα πρέπει επίσης να απο-ανθρακοποιηθεί το υπόλοιπο 70% της παγκόσμιας οικονομίας – χάλυβας, τσιμέντο, συστήματα μεταφορών, παραγωγή λιπασμάτων και πολλά άλλα. Απλώς «δεν έχουμε αυτήν τη στιγμή τρόπους για πολλούς από αυτούς τους τομείς» σημειώνει ο Μπιλ Γκέιτς.   Η απάντηση, λέει ο Γκέιτς, θα είναι μια προσπάθεια καινοτομίας σε μια κλίμακα που δεν έχει ξαναδεί ποτέ ο κόσμος. Αυτό πρέπει να ξεκινήσει με τις κυβερνήσεις, υποστηρίζει.

Προς το παρόν, το οικονομικό σύστημα δεν τιμολογεί στο πραγματικό κόστος τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Οι περισσότεροι χρήστες δεν πληρώνουν τίποτα για τη ζημιά στο περιβάλλον που προκαλείται από τη ρύπανση από τη βενζίνη στο αυτοκίνητό τους ή από τον άνθρακα ή το αέριο που δημιουργεί η ηλεκτρική ενέργεια στο σπίτι.   «Αυτήν τη στιγμή, δεν βλέπετε τον πόνο που προκαλείτε καθώς εκπέμπετε διοξείδιο του άνθρακα», λέει ο Γκέιτς και γι ‘αυτό οι κυβερνήσεις πρέπει να παρέμβουν.

H μείωση της κατανάλωσης –σε ταξίδια, ηλεκτρική ενέργεια και καύσιμα- δεν αρκεί για να αποτρέψουμε τα χειρότερα, υποστηρίζει.

«Η Ινδία θα κατασκευάσει κατοικίες για τους κατοίκους της, θα προσφέρει φωτισμό τη νύχτα και κλιματισμό για να είναι οι συνθήκες βιώσιμες» λέει.

Παρόλα αυτά, οι καταναλωτικές επιλογές μας έχουν σημασία: «Όταν αγοράσεις ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ένα χάμπουργκερ από υποκατάστατο κρέατος, μια αντλία θερμότητας για το σπίτι, βοηθάς να αυξηθεί η παραγωγή αυτών των προϊόντων και επομένως βοηθάς να πέσουν οι τιμές» εξηγεί.

Όσον αφορά τις αερομεταφορές, οι οποίες βρίσκονται συχνά στο στόχαστρο λόγω των υψηλών εκπομπών τους, ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου λέει πως «το να καταργήσουμε τις πτήσεις δεν θα είχε νόημα».

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αναπτύξουμε καύσιμα «που δεν κοστίζουν πολύ περισσότερο και έχουν μηδενικές εκπομπές», δηλαδή βιοκαύσιμα ή υδρογόνο.

Ο ίδιος δίνει το παράδειγμα επιλέγοντας βιώσιμα βιοκαύσιμα για το ιδιωτικό αεροπλάνο του. «Πληρώνω τρεις φορές περισσότερο για τα αεροπορικά καύσιμά μου, πάνω από 7 εκατ. δολάρια το χρόνο» δηλώνει.

Όσον αφορά τις θεωρίες συνωμοσίας που τον βάζουν στο στόχαστρο, τέλος, ο Γκέιτς απλά γελάει με την ιδέα.

«Γιατί να θέλω να παρακολουθώ τους ανθρώπους. Δεν με ενδιαφέρει και τόσο πού πηγαίνουν».

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here