Μπακογιάννη: Βαθιά νυχτωμένη η Τουρκία αν περιμένει διάλογο υπό απειλή

«Η Μέρκελ έχει μείνει ο μόνος ουσιαστικός συνομιλητής διεθνώς, διότι ο Τραμπ είναι αλλού. Δεν ξέρω αν μπορεί να σταματήσει τον Ερντογάν αλλά σίγουρα προσπαθεί να τον επηρεάσει», δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη σχολιάζοντας στην τουρκική προκλητικότητα και τη στάση της Ευρώπης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι «η Τουρκία έχει ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα στη Λιβύη μετά την αντίδραση της Αιγύπτου. Οι ισορροπίες στη Λιβύη αλλάζουν και έχει ανησυχήσει», υπογράμμισε.

«Στη χθεσινή δήλωσή του για τη Συρία ο Ερντογάν επέστρεψε σε ένα λεξιλόγιο που είχε ξεχάσει τον τελευταίο χρόνο, μιλώντας για δικτάτορα κατακτητή, κάτι που ενόχλησε τους Ρώσους», προσέθεσε.

«Μια ισχυροποιημένη Ευρώπη και μια Ελλάδα που στη Σύνοδο Κορυφής κατάφερε να πάρει το πακέτο επιχορηγήσεων που πήρε δημιουργούν μια ανασφάλεια στην Τουρκία», είπε η κ. Μπακογιάννη.

Για τη Navtex που εξέδωσε η Τουρκία, η βουλευτής τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πολύ ορθά είπε «ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση».

«Δεν με εκπλήσσει καμία τουρκική Navtex»

«Το γεγονός ότι εξέδωσαν Νavtex για αυτήν την περιοχή είναι χαρακτηριστικό της λογικής τους», επισήμανε. Δηλαδή, «πάει σε μια περιοχή που αμφισβητεί εδώ και πολλά χρόνια, δεν πάει κοντά στο Καστελόριζο».

Με βάση το διεθνές δίκαιο η συζήτηση που κάνουμε για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ πρέπει να γίνει σε διμερές επίπεδο, εξήγησε η κ. Μπακογιάννη. «Εάν νομίζει η Τουρκία ότι θα κάνει διάλογο υπό απειλή είναι βαθιά νυχτωμένη», πρόσθεσε.

Σχετικά με το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι ο Ερντογάν επιδιώκει μια συσπείρωση αλλά δεν του βγήκε. «Έχει χάσει κάθε είδους ισορροπία», είπε.

Το αν η Ευρώπη θα επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία εξαρτάται από το «σε ποιους έχει πατήσει τον κάλο». Όπως είπε όμως, «αρχίζει να υπάρχει μια ωρίμανση της αντίληψης ότι κάπως πρέπει να αντιδράσουμε στην Τουρκία».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here