Μουζάλας: Η Ελλάδα από χώρα τράνζιτ θα γίνει χώρα διαμονής για 2-3 χρόνια. Η Ειδομένη κλείνει

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

ΦΩΤΟ: ΙΝΤΙΜΕ (ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

 

Η χώρα μετατρέπεται από χώρα τράνζιτ σε χώρα διαμονής προσφύγων και μεταναστών για 2 έως 3 χρόνια, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων για την προσφυγική κρίση.

Παρότι σήμερα πέρασαν 300 ακόμη άτομα από την Ειδομένη στα Σκόπια, ο κ. Μουζάλας εκτίμησε ότι τα σύνορα πρέπει να θεωρούνται κλειστά και δεν πρόκειται να ανοίξουν. «Το σύνορο στην Ειδομένη πρέπει να το θεωρήσουμε κλειστό. Αυτές οι χώρες (σ.σ. του βαλκανικού διαδρόμου) παρά την πίεση που δέχτηκαν από το πρόεδρο της ΕΕ, από τον Σουλτς, από τον Γιούνκερ, τη Μέρκελ, τον Πάπα, τον ΟΗΕ, τον πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού -δεν υπάρχει σημαντικός άνθρωπος που να μην τους κατηγόρησε- επιμένουν», υπογράμμισε σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της ΚΕΔΕ και πρόσθεσε:

«Δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε το αντίθετο. Να προετοιμαζόμαστε για τις συνέπειες αυτής της πράξης. Μέχρι να λειτουργήσει ο μηχανισμός μετεγκατάστασης κι επανεγκατάστασης θα πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να τύχουν, στη χώρα μας, της φιλοξενίας που αντιστοιχεί στο νομικό καθεστώς τους».

Όπως επισήμανε ο υπουργός κατά τη συνεδρίαση, σε πρώτο χρόνο όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα μεταβούν σε προσωρινές δομές που ήδη δημιουργούνται  και σε δεύτερο χρόνο θα εξετάσουμε σε ποιους χώρους θα μεταβούν αυτοί που θα παραμείνουν περισσότερο στη χώρα για μετεγκατάσταση στην Ευρώπη, όπως ορίζεται από την ΕΕ, και σε ποιους κλειστούς  χώρους  θα μεταβούν όσοι επαναπροωθηθούν.

Μιλώντας ενώπιον πλήθους δημάρχων στη σύσκεψη που διεξαγόταν χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν ξεχωριστοί χώροι για μετανάστες και ξεχωριστοί για πρόσφυγες. Απαραίτητο θεώρησε και το διαχωρισμό εθνικοτήτων ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα, δεδομένου ότι εφόσον κλείσει η Ειδομένη θα χρειαστεί να παραμείνουν στη χώρα για κάποιο διάστημα.

Ο κ. Μουζάλας ανακοίνωσε την πρόσληψη 1600 πενταμηνιτών από τις αρχές Μαΐου, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που προκύπτουν από το κλείσιμο των συνόρων και τον εγκλωβισμό των ανθρώπων που σκόπευαν να μεταβούν στην βόρεια και κεντρική Ευρώπη.

KEΔΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέλαβε προσωπικά όλη την ευθύνη για κακούς χειρισμούς, ατέλειες και δυσλειτουργίες στη διαχείριση του προσφυγικού από πλευράς κυβέρνησης.

Επισήμανε δε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την αναγκαιότητα εξασφάλισης χώρων για χιλιάδες ανθρώπους. «Ως την άλλη εβδομάδα πρέπει να εξασφαλίσουμε 40 χώρους. Πρέπει να μαζέψουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους από τους δρόμους», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Βασίλης Παπαδόπουλος επισήμανε ότι η πολιτική ηγεσία προσανατολίζεται σε αναζήτηση χώρων φιλοξενίας στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία και ζήτησε από τους δημάρχους να υποδείξουν άμεσα τους κατάλληλους.

Η καθυστερημένη μετάβαση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα προκάλεσε την αντίδραση ορισμένων μελών του ΔΣ της Ένωσης ενώ αρκετοί δήμαρχοι έστρεψαν τα βέλη τους στον γενικό γραμματέα Β. Παπαδόπουλο, που παρευρέθηκε από την αρχή της διαδικασίας, εγκαλώντας τον για έλλειψη σχεδιασμού και αιφνιδιασμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελος Λαμπάκης, αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όπως ανέφερε, για την απουσία σχεδιασμού.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης εξερχόμενος της σύσκεψης τόνισε ότι έθεσε τα εξής ζητήματα αναφορικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. «Ανέφερα ότι η ΚΕΔΕ πρέπει να συμμετέχει στον κεντρικό σχεδιασμό μαζί με το κράτος και ότι είναι εσφαλμένη η τακτική να μιλάει το υπουργείο με τον κάθε δήμαρχο ξεχωριστά. Ζήτησα επίσης, να υπάρξουν κίνητρα και ανταποδοτικά οφέλη ώστε οι δήμοι να προσφέρουν χώρους φιλοξενίας. Ο δήμος Αθηναίων για παράδειγμα είναι σε θέση να προτείνει κι άλλους χώρους εφόσον έχει εγγυήσεις ότι δεν θα υπάρξει η ίδια άναρχη κατάσταση στην Αθήνα, όπως συνέβη  με την πλατεία Βικτωρίας».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο «τραπέζι», της κλειστής συνεδρίασης, έπεσε και η πρόταση να χρησιμοποιηθούν οι παιδικές κατασκηνώσεις για την φιλοξενία προσφύγων. Όμως ο κ. Καμίνης αντιπρότεινε να χρησιμοποιηθούν καταρχήν οι στρατιωτικές κατασκηνώσεις.

Για απουσία εθνικού σχεδιασμού κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης. Τόνισε, ότι η αυτοδιοίκηση «θα βάλει την πλάτη που χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε για να αντιμετωπίσει η χώρα αυτό το ζήτημα», ζητώντας από την κυβέρνηση να δώσει τις προδιαγραφές, ώστε «να γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι θα φιλοξενηθούν εκεί και για πόσο διάστημα, προκειμένου να προτείνουμε χώρους».

Για έλλειψη εθνικού σχεδιασμού έκανε λόγο και ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, σημειώνοντας ωστόσο ότι πιθανώς κάτι τέτοιο είναι δικαιολογημένο λόγω του μεγέθους του προβλήματος και του όγκου των προσφυγικών ροών. Ο κ. Μώραλης συμμετέχει για πρώτη φορά σε συνεδρίαση της ΚΕΔΕ από την ανάληψη των καθηκόντων του, γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει πλέον ο Πειραιάς.

Από την πλευρά του, υπογράμμισε την αναγκαιότητα συμμετοχής της ΚΕΔΕ στη λήψη αποφάσεων ενώ ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να μην αιφνιδιάζει τους δημάρχους καθορίζοντας αυθαίρετα χώρους.

«Ο Πειραιάς δεν μπορεί να δέχεται όλο το βάρος των προσφυγικών ροών. Ο γενικός γραμματέας είπε ότι θα δημιουργηθούν κέντρα στο Κιλκίς και τα Γιαννιτσά. Οπότε θεωρώ απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν τα λιμάνια του Βόλου και της Θεσσαλονίκης», πρόσθεσε.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here