Μουζάλας: Άνοιξε νόμιμος δρόμος επανέγκατάστασης κατευθείαν από Τουρκία

 

Για πρώτη φορά άνοιξε νόμιμος δρόμος προς την Ευρώπη για τους πρόσφυγες, με επανεγκατάστασή τους από την Τουρκία χωρίς να περνάνε το Αιγαίο, υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας σχολιάζοντας τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εποχή» τονίζει ότι προβλέπεται η μετεγκατάσταση όσων έχουν παγιδευτεί στην Ελλάδα και χαρακτηρίζει αναγκαία την εφαρμογή της συμφωνίας γιατί «η άλλη λύση είναι πολλές Ειδομένες».

Ο υπουργός ανακοίνωσε την αναβάθμιση της Υπηρεσίας Ασύλου με «αρκετές προσλήψεις» και τη συμπλήρωση των αναγκών με 2.000 ειδικούς από την Ευρώπη ώστε οι διαδικασίες «να γίνονται απευθείας στα νησιά.

Για τις 30.000 νέες θέσεις φιλοξενίας ο κ. Μουζάλας σημείωσε ότι πρόκειται για ανοιχτές δομές προσωρινής φιλοξενίας με όρους «στοιχειώδους αξιοπρέπειας». Θα έχουν στέγη, τροφή, νερό, τουαλέτα και γιατρό.   «Να δοθεί «στο χάος μια μορφή» είπε χαρακτηριστικά.

Θα ακολουθήσουν εγκαταστάσεις μονιμότερες (σαν τον Ελαιώνα) και θα διαχωριστούν οι οικογένειες Σύρων και Αφγανών. Στη προσπάθεια θα ενταχθεί και η Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη διευκόλυνση της οποίας είναι στα σκαριά νομοθετικές ρυθμίσεις.

Για την απομάκρυνση των προσφύγων από την Ειδομένη είπε ότι πρέπει να πεισθούν οι άνθρωποι να μετεγκατασταθούν σε άλλους χώρους με κατάλληλες συνθήκες.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here