Μοσκοβισί στην Αθήνα: Ημερομηνία ορόσημο η 20ή Φεβρουαρίου, καλή για την Ελλάδα

ΦΩΤΟ: ΕUROKINISSI(Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση ώστε ως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, να έχει βρεθεί λύση για το ξεπάγωμα των διαπραγματεύσεων και μια συνολική συμφωνία-πακέτο για την Ελλάδα, δήλωσε προσερχόμενος ο ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο υπουργείο Οικονομικών για την συνάντησή του με τον έλληνα υπουργό Ευκλ.Τσακαλώτο.

«Ηρθα για να δούμε τα τελευταία σημεία της σύγκλισης, η 20η Φεβρουαρίου θα είναι είναι μια ημερομηνία ορόσημο, καλή για την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Μοσκοβισί.

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί, επισκέπτεται σήμερα Τετάρτη την Αθήνα, σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ Ελλάδας και θεσμών και να ολοκληρωθεί σύντομα, η δεύτερη αξιολόγηση.

«Είμαι σίγουρος και ελπίζω ότι θα βρούμε την καλύτερη λύση για την Ελλάδα, δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί, μετά τη συνάντησή του με τον κ.Τσακαλώτο. Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι είχε μια δημιουργική συνάντηση με τον υπουργό, ενώ έχει γίνει προετοιμασία με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος εξετάζει τις παραμέτρους.

«Αίσθησή μου είναι πως χρειαζόμαστε μια δυνατή Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης. Η οικονομία πάει καλά και οι προβλέψεις μας είναι ότι θα πάει καλύτερα. Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις, αλλά όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος» τόνισε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων.

Ο κ. Μοσκοβισί που είχε το πρωί και ιδιαίτερη 15λεπτη συνομιλία με τον κ. Τσακαλώτο, πριν πάρει μέρος στην ανοικτή σύσκεψη με τον υπουργό και στελέχη της Επιτροπής και του ΥΠΟΙΚ, θα επισκεφθεί στις 10 τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο,  στις 11 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ενώ θα έχει συζήτηση και με τον αρχηγό της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη.

Ο ευρωπαίος επίτροπος εκτιμά ότι υπάρχει «παράθυρο ευκαιρίας» για μια συμφωνία για την Ελλάδα. Και στηρίζει την θέση του αυτή, στα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία που περιλαμβάνει η τελευταία έκθεση της Κομισιόν, και τα οποία δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει. Ο ίδιος ο κ. Μοσκοβισί μίλησε για ελληνικό success story και δεν θέλει να χαθεί το θετικό αυτό μομέντουμ ανάμεσα σε διαφωνίες και αντιφατικές προσεγγίσεις των εμπλεκόμενων παραγόντων.

«Εργαζόμαστε εντατικά για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, από κοινού με όλους τους εταίρους» τόνισε η εκπρόσωπος του επιτρόπου, Ανίκα Μπράιτχαρτ, προσθέτοντας πως η επίσκεψη είναι «πολιτικού χαρακτήρα» και «δεν συνδέεται με την αποστολή των θεσμών στην Αθήνα».

Η εκπρόσωπος πρόσθεσε πως δεν υπάρχει ακόμα ακριβής ημερομηνία επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, στόχος είναι να έχει επιτευχθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόοδος μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας και γι’ αυτό υπάρχει «ευρεία συναίνεση».

Στο πλαίσιο αυτό συζητούνται διάφορα σενάρια, όπως η νομοθέτηση των μέτρων σε δύο «δόσεις», αλλά και το να συμπεριληφθούν «θετικά» μέτρα για την περίπτωση που η Ελλάδα ξεπεράσει και πάλι τους στόχους της.

Ο ίδιος ο κ. Μοσκοβισί έχει δηλώσει ότι από πλευράς ελληνικών Αρχών «υπάρχουν ακόμη προσπάθειες που πρέπει να γίνουν», αλλά «τις ευθύνες τους οφείλουν να αναλάβουν και οι εταίροι της Ελλάδας».

Ο Γάλλος επίτροπος τόνισε εξάλλου ότι «είναι ζωτικής σημασίας να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια, ώστε να μη δημιουργήσουμε εκ του μηδενός μία νέα κρίση εν μέσω διαδικασίας αποκατάστασης της οικονομίας στην Ελλάδα».

«Είμαστε σε σταυροδρόμι: Μπορούμε επιλέξουμε να κτίσουμε στην πρόοδο που έχει γίνει ή να την θέσουμε σε κίνδυνο» είχε τονίσει ο κ. Μοσκοβισί.

Ως πρωτοβουλία «με θετικό πρόσημο» χαρακτήρισαν κυβερνητικές πηγές το ταξίδι του επιτρόπου, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «εργάζεται διαρκώς για μια δίκαιη συμφωνία, κοινωνικά βιώσιμη και πολιτικά ανεκτή, το συντομότερο δυνατόν».

Η επίσκεψη έρχεται στον απόηχο των οικονομικών προβλέψεων της Κομισιόν, οι οποίες έρχονται σε αντιδιαστολή με τις απαισιόδοξες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί έχει κάνει λόγο για «υπεραπόδοση της Ελλάδας ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους» προσθέτοντας ότι «οι αριθμοί μας ήταν πάντα σωστοί, ακόμη κι όταν δεν ήταν ευνοϊκοί. Άρα, κάθε εταίρος οφείλει να εργαστεί στη βάση αυτή».

Την παραμονή του ταξιδιού του επιτρόπου στην Αθήνα, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης είχε συνάντησή μαζί του στο Στρασβούργο.

Όπως επισήμανε ο κ. Θεοδωράκης μετά τη συνομιλία του με τον κ. Μοσκοβισί «και η δική του άποψη, χωρίς βέβαια να μπορώ να μιλήσω εκ μέρους του, είναι ότι το ΔΝΤ πρέπει να αποδεχτεί τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για την ελληνική ανάπτυξη και να μην επιμένει σε αριθμούς και προβλέψεις που και στο παρελθόν έχουν αποδειχθεί λανθασμένες.»

Επιπλέον, ο επίτροπος Μοσκοβισί θα παρασημοφορηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και θα αναγορευτεί σε επίτιμο διδάκτορα από Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here