Μόλις 15 λεπτά κράτησε η συνάντηση Παναγιωτόπουλου-Ακάρ-Τι συζήτησαν

Μόλις 15 λεπτά διήρκησε η κατ’ ιδίαν συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Άμυνας των χωρών – κρατών του ΝΑΤΟ.

Οι κατ’ ιδίαν διαβουλεύσεις έλαβαν χώρα σε φιλικό πλαίσιο, με τους δύο υπουργούς να συμφωνούν στην ανάγκη διατήρησης «ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας».

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος φέρεται να υποστήριξε στον Τούρκο ομόλογό του ότι «οι προκλητικές ενέργειες δεν βοηθούν στο πλαίσιο του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα», σύμφωνα με τον ΑΝΤ1.

Τα τεχνικά κλιμάκια της Αθήνας και της Άγκυρας αναμένεται να ξεκινήσουν εντατικές διαβουλεύσεις με στόχο τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων.

Το τελευταίο διάστημα το κλίμα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο είναι ιδιαιτέρως τεταμένο, ενώ η ένταση κλιμακώθηκε σημαντικά τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η Τουρκία υπέγραψε μνημόνιο συνεννόησης με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης για τον καθορισμό κοινών θαλάσσιων συνόρων.

Η Αθήνα αντέδρασε έντονα, χαρακτηρίζοντας το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο ως «παράνομο» και «έκνομο». Μάλιστα, την ίδια άποψη συμμερίζονται και άλλες χώρες της περιοχής, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένα ακόμη «αγκάθι» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελεί και το πάγιο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, με την ελληνική κυβέρνηση να εμφανίζεται θετική στο ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Σημειώνεται πως από την ερχόμενη Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου, μέχρι και την Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου, θα βρεθεί στην Αθήνα πολυμελής αντιπροσωπία Τούρκων στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι, συνεπικουρούμενοι από διπλωμάτες αλλά και στελέχη της νομικής υπηρεσίας του τουρκικού ΥΠΑΜ, θα συζητήσουν με αντίστοιχο ελληνικό κλιμάκιο, τρόπους για την μείωση της έντασης στο ελληνικό αρχιπέλαγος.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here