Μοιρασιά στον έλεγχο της ΒΑ Συρία συμφώνησαν Πούτιν-Ερντογάν ενώ αποχώρησαν οι Κούρδοι από τη ζώνη ασφαλείας-Τους στηρίζει ο Ασαντ

Τον έλεγχο της βορειοανατολικής Συρίας συμφώνησαν να μοιραστούν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους που διήρκησε πάνω από έξι ώρες στο Σότσι. 

Ο Τούρκος και ο Ρώσος πρόεδρος συμφώνησαν να διεξάγουν από κοινού περιπολίες στην παραμεθόρια περιοχή και έδωσαν στους Κούρδους μαχητές διορία ακόμα 150 ωρών με έναρξη από το μεσημέρι τις 12.00 για να απομακρυνθούν από τη ζώνη ασφαλείας, που εκτείνεται σε βάθος 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Τουρκίας, και όλες τις υπόλοιπες περιοχές παράλληλα με τα σύνορα 440 χιλιομέτρων.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Τουρκία συμμερίζεται την προσέγγιση της Μόσχας για την αναγκαιότητα της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, αλλά και ότι ο Ερντογάν του εξήγησε λεπτομερώς τους στόχους της στρατιωτικής επιχείρησης, τονίζοντας ότι σημασία έχει να μην επιτραπεί οι «τρομοκράτες» να εκμεταλλευθούν τις ενέργειες της Άγκυρας.

Η Συρία, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, πρέπει να απαλλαγεί από την παράνομη ξένη στρατιωτική παρουσία, προσθέτοντας ότι η κατάσταση «στο έδαφος» της Συρίας δεν πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο για την λειτουργία της Συνταγματικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, οι κοινές περιπολίες στην Βόρεια Συρία θα πραγματοποιούνται σε βάθος 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία και θα αρχίσουν μετά τις 150 ώρες δυτικά και ανατολικά από το πεδίο δράσης της επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης».

Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης την ένταξη των τουρκικών τραπεζών στο σύστημα μεταβίβασης δεδομένων για διεξαγωγή συναλλαγών της Κεντρική τράπεζας της Ρωσίας.

Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε ο Ρώσος πρόεδρος, λέγοντας ότι «μιλήσαμε για μία σημαντική συμφωνία η οποία προβλέπει την ενεργό αξιοποίηση του ρουβλίου και της τουρκικής λίρας στις εμπορικές συναλλαγές, αλλά και την διεύρυνση της αποδοχή των ρωσικών καρτών Mir στην επικράτεια της Τουρκίας και την σύνδεση των τουρκικών τραπεζών και εταιρειών στο σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών της Τράπεζας της Ρωσίας».

Αποχώρησαν οι Κούρδοι από τη ζώνη ασφαλείας

Στο μεταξύ οι Κούρδοι μαχητές ενημέρωσαν τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πενς, ότι αποχώρησαν από τη ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία, όπως ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με αυτόν, σε επιστολή του ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στρατηγός Μαζλούμ Κομπάνι Αμπντί ανέφερε έχουν αποσυρθεί όλες οι δυνάμεις συροκουρδικής πολιτοφυλακής YPG και υλοποιήθηκαν όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας.

«Έχουμε τηρήσει πλήρως τους όρους της εκεχειρίας (…) και αποσύραμε όλους τους μαχητές και τις δυνάμεις ασφαλείας από τη ζώνη των στρατιωτικών επιχειρήσεων», ανέφερε ο Ρεντούρ Χαλίλ, ένας από τους διοικητές των SDF.

Στη συνέχεια ψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε μετακίνηση των στρατιωτικών θέσεων της Τουρκίας μετά τη λήξη της πρώτης κατάπαυσης του πυρός θα οδηγήσει τις ΗΠΑ στο συμπέρασμα ότι η Άγκυρα παραβίασε τη συμφωνία με την Ουάσινγκτον και ότι αναπόφευκτη συνέπεια θα είναι η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας.

Έτοιμος να… στηρίξει τους Κούρδους ο Άσαντ

Από την πλευρά του ο Σύρος πρόεδρος δήλωσε από την Ιντλίμπ, την άλλη γραμμή του μετώπου που απέχει εκατοντάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα, έτοιμος να στηρίξει «την αντίσταση στην τουρκική επιθετικότητα».

«Η στήριξη στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), βασική συνιστώσα των οποίων είναι οι Κούρδοι μαχητές, συνιστά συνταγματικό και εθνικό καθήκον» πρόσθεσε ο Μπασάρ αλ Άσαντ κάνοντας λόγο για βασική προτεραιότητα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here