Ανησυχεί εξαιρετικά η ΕΕ για τις συλλήψεις βουλευτών στη Τουρκία…

Την «εξαιρετική της ανησυχία» για τις συλλήψεις της ηγεσίας και βουλευτών του φιλοκουρδικού HDP στην Τουρκία εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση, διά της ύπατης εκπροσώπου για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η τουρκική επιχείρηση κατά των ηγετών και βουλευτών του HDP δοκιμάζει ξανά την αντίδραση της ΕΕ απέναντι στον «δύσκολο σύμμαχο» στα ανατολικά, και μάλιστα στη δύσκολη συγκυρία με τη συμφωνία για το προσφυγικό. Μόλις την Πέμπτη, η Άγκυρα είχε επιστρέψει σε απειλές για υπαναχώρηση από τη συμφωνία για το προσφυγικό, με τον τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου να εγείρει ενδεχόμενο άμεσης αναστολής της.

Οι συλλήψεις έχουν προκαλέσει αναταραταχή στην Τουρκία, με την κυβέρνηση να επιμένει πως είναι σύννομες και το φιλοκουρδικό HDP να μιλά για πολιτική επιχείρηση εξόντωσης του κόμματος. Την επιχείρηση ακολούθησε έκρηξη στο Ντιαγιάρμπακιρ, για την οποία οι τοπικές Αρχές δείχνουν το ΡΚΚ.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για τις συλλήψεις του Σ. Ντεμιρτάς και άλλων βουλευτών του HDP» ανέφερε στο Twitter η ύπατη εκπρόσωπ[ος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η Μογκερίνι ανέφερε πως, σε επαφή με τις Αρχές, συγκλήθηκε συνάντηση των πρέσβεων χωρών της ΕΕ στην Άγκυρα.

Προηγουμένως, η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Τουρκία, Κάτι Πίρι, είχε μιλήσει για «πολύ άσχημα νέα από Τουρκία, ξανά».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here