Μνημόσυνο για τους πεσόντες στην Κύπρο με το πραξικόπημα του Ιωαννίδη

Μνημόσυνο των πεσόντων Κυπρίων παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας τελέστηκε σήμερα,  44 χρόνια από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στη Κύπρο.

Στις 8:20 το πρωί όπως κάθε χρόνο ήχησαν οι σειρήνες προς υπενθύμιση της ώρας που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα με εντολές της χούντας του Ιωαννίδη.

Η τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974 ήταν το αποτέλεσμα μιας σειράς γεγονότων που ξεκίνησαν από την Ελλάδα ουσιαστικά. Οι σχέσεις της χούντας με τον Μακάριο δεν ήταν ποτέ καλές και ένας από τους λόγους ήταν ότι στην Κυπρο κατέφευγαν πολλοί Ελλαδίτες  αντιστασιακοί. Όταν ο Ιωαννίδης ανέτρεψε τον Παπαδόπουλο ουσιαστικά ερρίφθη και ο κύβος για την Κυπρο. Ο Μακάριος είχε ζητήσει μάλιστα την απομάκρυνση Ελλήνων αξιωματικών που λειτουργούσαν σκοτεινά στην Κύπρο. Εντούτοις ο Ιωαννίδης, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι είχε αμερικανικές διαβεβαιώσεις πως δεν θα αντιδρούσε ούτε η Τουρκία ούτε οι ΗΠΑ, προχωρησε στην ανατροπή του Μακαρίου.

Ο επικεφαλής των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο ταξίαρχος Μ. Γεωργίτσης ανήγγειλε στην ηγεσία της ελληνικής χούντας, το πρωί της 15ης Ιουλίου 1974,  ημέρα Δευτέρα, την έναρξη του πραξικοπήματος.

Όταν τα πυρά πύκνωσαν και το Προεδρικό Μέγαρο άρχισε να κανονιοβολείται  ο Μακάριος διέφυγε, κατέφυγε στη Μονή Κύκκου και στη συνέχεια στην Πάφο. Οι πραξικοπηματίες τον εμφάνιζαν ως νεκρό αλλά εκείνος κατάφερε να απευθυνει ραδιοφωνικό μήνυμα:

«Ελληνικέ Κυπριακέ Λαέ! Γνώριμη είναι η φωνή που ακούεις. Γνωρίζεις ποιος σου ομιλεί. Είμαι ο Μακάριος. Είμαι εκείνος, τον οποίο συ εξέλεξες δια να είναι ο ηγέτης σου. Δεν είμαι νεκρός. Είμαι ζωντανός. Και είμαι μαζί σου, συναγωνιστής και σημαιοφόρος εις τον κοινόν αγώνα. Το πραξικόπημα της χούντας απέτυχε. Εγώ ήμουν ο στόχος της και εγώ, εφόσον ζω, η Χούντα εις την Κύπρον δεν θα περάσει Η Χούντα απεφάσισε να καταστρέψει την Κύπρο.Να την διχοτομήσει.Αλλά δεν θα το κατορθώσει. Πρόβαλε παντοιοτρόπως αντίστασιν εις την Χούντα. Μη φοβηθείς. Ενταχθείτε όλοι εις τα νομίμους δυνάμεις του κράτους. Η Χούντα δεν πρέπει να περάσει και δεν θα περάσει. Νυν υπέρ πάντων ο αγών.»

Στις 17 Ιουλίου ο Μακάριος μετέβη στο Λονδίνο. Οι ΗΠΑ ζήτησαν την υποστήριξη της ανεξαρτησίας της Κύπρου και κάλεσαν όλα τα κράτη να πράξουν το ίδιο. Ο  Κίσιγκερ  τότε αρνήθηκε να υποστηρίξει τον Μακάριο. Η Τουρκία με πρόσχημα τη προστασία των Τουρκοκυπρίων και την κατάλυση του Συντάγματος, ως εγγυήτρια χώρα, εισέβαλε στην Κύπρο τα ξημερώματα της 20ης Ιουλίου 1974.

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αναφερόμενος στη σημερινή επέτειο, δήλωσε πως «ο διχασμός μας οδήγησε στο προδοτικό πραξικόπημα»

Εξέφρασε την ευχή η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι «να αλλάξουν νοοτροπία και μυαλά, έτσι ώστε να μπορεί να επιτευχθεί μια βιώσιμη, λειτουργική, μια λύση αντάξια με τις αρχές και τα πιστεύω του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here