Μνημόνιο και αύξηση κρουσμάτων της νόσου των λεγεωνάριων – Στο στόχαστρο τα κλιματιστικά – spa, πισίνες ξενοδοχείων

Το γεγονός ότι μέσα σε ένα μήνα μια σπάνια νόσος «χτύπησε» δυο γνωστούς ανθρώπους, τον δημοσιογράφο Μάνο Αντώναρο που έχασε δυστυχώς τη μάχη και τον ηθοποιό Άκη Σακελλαρίου που νοσηλεύεται στην Εντατική, προκαλεί ερωτήματα, καθώς οι ειδικοί ξέρουν ότι πολλά περιστατικά δεν δηλώνονται καν και «περνάνε» ως συνήθεις πνευμονίες ή και ως «γρίπη»

Αυξητικός είναι ο αριθμός των κρουσμάτων της νόσου των Λεγεωναρίων στις τουριστικές περιοχές της χώρας και στην Κρήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ τα οποία παρουσιάστηκαν  στις 16/6 στην διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Χανίων παρουσία του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ.

Και στα Δωδεκάνησα έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια αύξηση κρουσμάτων.

Η αυξητική τάση αποδίδεται πιθανόν στο ότι οι ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων κάνουν «οικονομία» στην τακτική συντήρηση των συστημάτων που συνδέονται με τη νόσο -δηλαδή συστήματα νερού, όπου μπορεί να αναπτυχθεί το βακτήριο

Το ΚΕΕΛΠΝΟ ζητάει από τις ξενοδοχειακές μονάδες καλή συντηρηση όλων των συστημάτων υδρευσης -πισίνες, spa, των κλιματιστικών περιλαμβανομένων

Μόνο στο νομό Χανίων τα τελευταία 12 χρόνια έχουν δηλωθεί 72 κρούσματα (43 σε άντρες  και 27 σε γυναίκες) από τα οποία τα τρία ήταν θανατηφόρα, ανέφερε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας της Π.Ε. Χανίων κ.Δημήτρης Νικολακάκης.

Συγκεκριμένα δύο τουρίστες από Νορβηγία και Σουηδία κατέληξαν από την νόσο το 2011 και ένας από την Φιλανδία το 2013.

Όμως το πλέον ανησυχητικό είναι πως τα τελευταία τρία χρόνια δηλώνονται 10 κρούσματα ανα έτος.

Όπως τονίστηκε η Λεγεωνέλλωση  που είναι μια  σοβαρή νόσος του αναπνευστικού μεταδίδεται σε ταξιδιώτες που διαμένουν σε καταλύματα με πλημμελή  συντήρηση και λειτουργία των συστημάτων ύδρευσης ή και των ψυκτικών εγκαταστάσεων .

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επιτήρησης της Νόσου των Λεγεωναρίων ενημέρωσε σχετικά την Ελλάδα ,ότι κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους (2017) ,υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων της νόσου στη χώρα μας.

Αυτό έθεσε σε συναγερμό το ΚΕΕΛΠΝΟ το οποίο ξεκίνησε ενημερωτική εκστρατεία στις τουριστικές περιοχές, όπως είπε ο Πρόεδρός του κ.Ρόζενμπεργκ

Η Κοινοτική Νοσηλεύτρια Ελισσάβετ Μουρατίδου επεσήμανε πως η νόσος μεταδίδεται κυρίως μέσω των συστημάτων νερού και ειδικά των κλιματιστικών των ξενοδοχειακών μονάδων που χρησιμοποιούν νερό για την ψύξη, ενώ δεν μεταδίδεται από τα οικιακά κλιματιστικά που χρησιμοποιούν τον αέρα.

Επίσης δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο -μεταδίδεται απο σταγονίδια μολυσμένου νερού, το οποίο ομως μπορεί να μολυνει και όταν η σταγόνα εξαερώνεται

Στην ημερίδα ομιλητές ήταν και , η Αναστασία Ανδρεοπούλου, Επισκέπτρια Υγείας του ΚΕΕΛΠΝΟ, του Γραφείου Νοσημάτων που μεταδίδονται μέσω του αναπνευστικού, η Άννα Ψαρουλάκη , επίκουρη καθηγήτρια Μικροβιολογίας και Ζωονόσων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο Πάμφιλος Γιασαφάκης ,Επόπτης Δημόσιας Υγείας –Υγειονομικός Επιθεωρητής της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Χανίων.

 

 

Πηγή: flashnews

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here