Μητσοτάκης: Υπερασπίζεται το συγκεντρωτικό κράτος του και την φωτογραφική ρύθμιση για Θάνου, παριστάνοντας τον ακομμάτιστο! Αθλια υπονοούμενα για υποκλοπές από ΕΥΠ

Τον συγκεντρωτισμό των εξουσιών γύρω από τον ίδιο, τον οποίο βάφτισε επιτελικότητα, ευελιξία και σύγχρονο κράτος, υπερασπίστηκε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στη Βουλή, παρουσιάζοντας το ως λύση στη γραφειοκρατία, την κομματικοποίηση και την ταλαιπωρία του πολίτη. Υπερασπίστηκε επίσης την επιλογή του διοικητή της ΕΥΠ , το πτυχίο του οποίου αμφισβητείται αλλά και την φωτογραφική, εκδικητική ρύθμιση να εκπαραθυρώσει την πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Β. Θάνου, με το πρόσχημα ότι διατέλεσε άμισθη σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού. Βέβαια, δεν κάνει το ίδιο για άλλες ανεξάρτητες αρχές και επιτροπές, αποδεικνύοντας τη μεγάλη υποκρισία του. 

Μάλιστα έφτασε στο σημείο να διατυπώσει υπονοούμενα για δήθεν παρακολυθήσεις στελεχών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από την ΕΥΠ, επικαλούμενος δήθεν κάποιες δηλώσεις του κ, Βαρουφάκη!

Ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας την ομιλία του, ανέφερε έχουμε ακόμη ένα κράτος με μεγάλο κεφάλι που εξακολουθεί να προκαλεί δάκρυα απόγνωσης στους πολίτες του.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «με την ψήφιση του νομοσχεδίου, το Υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει τακτικά, ψηφίζει για όλα τα θέματα και διοικείται από τον πρωθυπουργό. Υλοποιείται ο κώδικας λειτουργίας του Δημοσίου που διοικείται από γραμματείες της ιεραρχίας του Δημοσίου. Ο Πολίτης παύει να είναι όμηρος της γραφειοκρατίας. Ο πολίτης παύει να είναι όμηρος της γραφειοκρατίας. Λειτουργία μιας νέας επιχείρησης, η έναρξη επαγγέλματος ή η στελέχωση νοσοκομείων και σχολείων γίνεται με μία υπογραφή γενικού διευθυντή. Και σταματούν οι ουρές αφού οι επαφές με το κράτος γίνονται, πλέον, μόνο ηλεκτρονικά»

Σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί τον συγκεντρωτικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για τέσσερις μεγάλες αλλαγές σε ολόκληρη τη ζωή, λέγοντας:

  1. Η κυβέρνηση γίνεται συλλογική, αλλά ταυτόχρονα αποτελεσματική και γρήγορη.
  2. Η δημόσια διοίκηση αποκομματικοποιείται και τα στελέχη της αναβαθμίζονται. Σε κάθε υπουργείο θεσμοθετείται υπηρεσιακός γγ που επιλέγεται αποκλειστικά από το ΑΣΕΠ. Ο γγ αποκτά δικαίωμα υπογραφής.
  3. Καταπολεμάται η γραφειοκρατία.
  4. Καταργούνται οι κομματικοί προϊστάμενοι. Και καθιερώνεται η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, όπου συγκεντρώνονται τα 6 διάσπαρτα σώματα ελέγχου.

Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «σημαντική πρωτοβουλία με ουσιαστικό κοινωνικό περιεχόμενο» και χαρακτήρισε προοδευτικό το νομοσχέδιο όπου φέρνει υπερσυγκέντρωση εξουσιών στο Μαξίμου και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Χαιρέτισε, ακόμη, το γεγονός ότι έγιναν δεκτές πολλές αλλαγές που πρότεινε η αντιπολίτευση και οι φορείς αναφέροντας ότι «το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται προς ψήφιση διαφορετικό και αυτό για εμάς είναι μαι νίκη του πολιτικού διαλόγου, είναι μια νίκη του κοινοβουλευτισμού».

Απαντήσεις στην κριτική

«Έγινε καθαρό ότι δεν προωθούμε απλά ένα στενό οργανόγραμμα πολιτικής πρακτικής, αλλά μία δέσμη κανόνων που αιμοδοτείται από την πρόθεσή μας να κάνουμε καλύτερο κράτος για τους πολίτες» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός και, συνεχίζοντας, θέλησε να δώσει απαντήσεις στην κριτική της αντιπολίτευσης, περί κομματικοποίησης της κρατικής μηχανής, την κατάργηση της διαφάνειας, την συγκέντρωση των εξουσιών.

Είπε χαρακτηριστικά:

Απάντηση πρώτη

Είναι μάλλον άστοχο ο συντονισμός και η στενή παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου να βαφτίζονται συγκεντρωτισμός, ιδιαίτερα από ένα κόμμα που κόστισε πολλά στη χώρα.

Πέρασε από ένα ολέθριο εξάμηνο που ο πρωθυπουργός δεν έλεγχε τον υπουργό Οικονομικών. Πότε αποφασίζοντας την επένδυση στην COSCO και να προσπαθούν να την ακυρώσουν στο λιμάνι. Πότε αποφασίζοντας ως Μαξίμου την επένδυση στο Ελληνικό, αλλά φρενάροντας την ως υπουργείο Πολιτισμού.

Η αλήθεια είναι μία: Το κυβερνητικό σχήμα αποκτά κάθετη δομή και ενιαίο συντονισμό. Αποκτά την τυπική κατανομή ρόλων που αναθέτει το ίδιο το Σύνταγμα.

Στόχος είναι να προάγουμε την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου του υπουργικού συμβουλίου να δρα ως καλοκουρδισμένη μηχανή εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα που πήρε την έγκριση του λαού.

Απάντηση δεύτερη

Θα συμφωνήσετε ότι η λέξη κομματικοποίηση δεν ταιριάζει σε στόματα που έλεγαν ότι μετά την κυβέρνηση πρέπει να πάρουμε και την εξουσία.

Σε κάθε υπουργείο θεσμοθετείται ο υπηρεσιακός γενικός γραμματέας που θα είναι δημόσιος λειτουργός καριέρας. Θα επιλέγεται από το ΑΣΕΠ με ευθύνη του προσωπικού και δαπανών. Όλοι οι γενικοί γραμματείς αποκτούν δικαίωμα υπογραφής.

Μην ξεχνάτε ότι σε λίγο καιρό όλες οι διαδικασίες και οι επαφές του πολίτη με το δημόσιο θα είναι ψηφιακές

Όσοι κινδυνολογούν για δήθεν απολύσεις και κομματισμό ας το παραδεχτούν. Η ΝΔ είναι αυτή που εμπιστεύεται και εκσυγχρονίζει τη δημόσια διοίκηση. Αναβαθμίζει τον ρόλο των ικανών κρατικών αξιωματούχων. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε γραμμή του έχει συνταχθεί όχι από κάποιο εξωτερικό νομικό γραφείο, αλλά από αποφοίτους της εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

Απάντηση τρίτη

Ποιον ικανοποιεί ένα σύστημα που έφερε τη χώρα στις τελευταίες θέσεις στους δείκτες διαφάνειας; Τι επιδόσεις είχαν έξι διαφορετικοί φορείς παρακολούθησης της διαφθοράς;

Στο πρότυπο άλλων κρατών η Ελλάδα αποκτά επιτέλους μια ενιαία αρχή διαφάνειας. Ανταποκρινόμαστε πλήρως στις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ. Ενσωματώνουμε πλήρως τις προτάσεις για το πώς πρέπει να λειτουργεί.

Ο επικεφαλής θα επιλέγεται με ανοιχτό διαγωνισμό από ανεξάρτητη επιτροπή. Οι υπηρετούντες μεταφέρονται, συνεχίζουν κάθε έργο που έχουν σε εξέλιξη. Οι διευθυντές τους δεν θα ορίζοντα από την κυβέρνηση, αλλά και αυτοί ύστερα από ανοιχτό διαγωνισμό.

Καταλήγοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «ψευδεπίγραφο συκγεντρωτικό μοντέλο» και ανέφερε «οι πολίτες πλήρωσαν την οπισθοδρόμηση, η χώρα έμεινε πίσω από τις εξελίξεις, πολλές παθογένειες κακοφόρμισαν. Η πατρίδα χρειάζεται ενιαίο συντονισμό που μαζί με την ισχυρή κυβέρνηση που έχουν επιλέξει οι πολίτες, μπορεί να τα αφήσει πίσω της».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here