Μητσοτάκης σε Ζάεφ: Προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της Β. Μακεδονίας η Συμφωνία των Πρεπσών-Πρέπει να εφαρμοσθεί

Στη μάχη της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε να συνδράμει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της επαφής που είχε με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο του Thessaloniki Summit 2019. Και για άλη μια φορά, αποδείχθηκε πόσο Πτριδοκάπηλος» και μικροπρεπής υπήρξε σε μεγάλα εθνικά θέματα, ανοίγοντας τον ασκό του του εθνολαικισμού, μόνο και μόνο για κομματικό όφελος.

Ετσι λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να δεσμεύθηκε ότι θα εφαρμόσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία κατηγορούσε όσο ήταν στην αντιπολίτευση. Πάντως, στη σχετική ανακοίνωση από το Μαξίμου αναφέρεται πως ο πρωθυπουργός «επανέλαβε την κριτική του στη Συμφωνία των Πρεσπών», ωστόσο τόνισε ότι από τη στιγμή που δεσμεύει τις δύο χώρες, αποτελεί «προϋπόθεση» για την ευρωπαϊκή πορεία και συνεπώς θα «πρέπει να εφαρμοστεί».

Από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση, ανάφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε να βοηθήσει τη χώρα του στην προσπάθεια που κάνει για ένταξη στην Ε.Ε., χάρη και στις παραδοσιακά καλές σχέσεις που διατηρεί η Ελλάδα με τη Γαλλία.

«Είμαστε υποψήφια χώρα εδώ και μία δεκαπενταετία. Δεν υπάρχει για εμάς εναλλακτική από την πλήρη ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Εξηγούμε για ακόμα μια φορά ότι δεν περιμένουμε να καταστούμε αμέσως πλήρες μέλος, μόνο να διατηρηθεί αυτό το κίνητρο της ένταξης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζάεφ.

Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας σημείωσε πως εξήγησε στον κ. Μητσοτάκη την πορεία υλοποίησής της από την πλευρά της χώρας του, ενώ ενημερώθηκε και για την εφαρμογή της από την ελληνική πλευρά.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here