Μητσοτάκης σε συνέδριο ΠΟΜΙΔΑ: Η κυβέρνηση εχθρεύεται συνειδητά τη μεσαία τάξη-Επανέλαβε τα περί μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 30%

Επίθεση στην κυβέρνηση ότι συνειδητά και απροκάλυπτα εχθρεύεται τη μεσαία τάξη την οποία διέλυσε με την εξοντωτική υπερφορολόγησή της, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε μήνυμά του στο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ.

«Πριν μερικά χρόνια το να αποκτήσεις δικό σου σπίτι ήταν στόχος ζωής. Σήμερα, για πολλούς συμπολίτες μας, το να έχεις δικό σου σπίτι είναι μπελάς, καθώς η αγορά ακινήτων αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα» είπε ο κ. Μητσοτάκης και ανέφερε το μεγάλο ύψος του ΕΝΦΙΑ, τη μεγάλη γραφειοκρατία της διαδικασίας μεταβίβασης ακινήτων και την ανυπαρξία, όπως είπε, κινήτρων για την αναβάθμιση και ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών της χώρας.

Ανέφερε ότι η κρίση παρατάθηκε αναίτια, λόγω των χειρισμών και της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης όμως, συνέχισε, «οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα. Και είμαστε εδώ για να το πετύχουμε».

Επανέλαβε τις δεσμεύσεις του και το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για αναθέρμανση στην αγορά ακινήτων που περιλαμβάνουν μείωση του ΕΝΦΙΑ  κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια, με ταυτόχρονη εναρμόνιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες.

«Έχω δεσμευτεί για έκπτωση 40 με 50% για όλες τις εργασίες που αφορούν την πλήρη ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των υφιστάμενων ακινήτων. Με χορήγηση έκπτωσης φόρου, η οποία θα αποσβένεται με οποιαδήποτε φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου, συμπεριλαμβανομένου του ΕΝΦΙΑ στα τρία επόμενα έτη» σημείωσε.

Δεσμεύτηκε για μείωση της γραφειοκρατίας στη μεταβίβαση ακινήτων θα μειωθεί. «Σε πρώτη φάση, τα 23 δικαιολογητικά, που απαιτούνται σήμερα, θα περιοριστούν στο ένα τρίτο. Και δεσμεύομαι στην πορεία να είναι όλα διαθέσιμα ηλεκτρονικά και σε τελικό στάδιο. Και παράλληλα δεσμεύομαι να υλοποιήσουμε δράσεις για την ανάπτυξη του “silver economy”, δίνοντας κίνητρα σε συνταξιούχους από άλλες χώρες της Ε.Ε. να αγοράσουν ακίνητα στη χώρα μας. Όπως ήδη συμβαίνει στην Πορτογαλία και την Κύπρο, με σημαντικά οφέλη για την οικονομία τους» είπε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here