Μητσοτάκης: Παραδέχεται φθορά της κυβέρνησης, ομολογεί πιέσεις στους λοιμωξιολόγους, προαναγγέλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων λειτουργεί υπό την ασφυκτική πίεση και με βάση τις επιθυμίες και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, ειπε σχεδόν ευθέως ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο Star ομολόγησε ουσιαστικά την αποτυχία του πιο παρατεταμένου lockdown στην Ευρώπη, ενώ παραδέχθηκε και τη φθορά της κυβέρνησής του υπό το βάρος των έντονων κοινωνικών αντιδράσεων. Παράλληλα άφησε ανοιχτό να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών από το φθινόπωρο.

«Κοιτάξτε, η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε ότι το lockdown το οποίο μας είχαν εισηγηθεί οι ειδικοί και το οποίο επιβάλαμε σχετικά νωρίς θα είχε καλύτερα αποτελέσματα» σημείωσε ο πρωθυπουργός. Ωστόσο, εμφανίστηκε «απολύτως πεπεισμένος ότι εάν δεν είχαμε επιβάλει αυτό το lockdown τα αποτελέσματα θα ήταν καταστροφικά»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδωσε για άλλη μια φορά την αποτυχία των κυβερνητικών επιλογών στους πολίτες. «Γιατί το lockdown δεν είχε την ίδια αποτελεσματικότητα; Για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι η μετάλλαξη του ιού, η οποία τον κάνει πολύ πιο μεταδοτικό. Και ο δεύτερος λόγος είναι η φυσική κούραση του κόσμου. Και στη φυσική κούραση του κόσμου είναι πάρα πολύ δύσκολο κανείς να απαντήσει με παραπάνω καταστολή».

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση προσπάθησε να επιβάλλει τις απόψεις της στην Επιτροπή, απάντησε: «Εμείς εκθέτουμε στην Επιτροπή βασικές πολιτικές κατευθύνσεις και, ναι, δίνουμε στοιχεία. Η Επιτροπή πρέπει να γνωρίζει ποιο είναι το κόστος από το κλειστό λιανεμπόριο. Και η Επιτροπή, παραδείγματος χάρη, πρέπει να γνωρίζει ότι η προτίμηση της κυβέρνησης σε αυτή τη συγκυρία, εάν μιλάμε για άνοιγμα σχολείων, είναι πρώτα τα λύκεια και όχι πρώτα τα δημοτικά γιατί έχουμε το πρόβλημα των πανελληνίων εξετάσεων».

Και συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Γιατί τα παιδιά του λυκείου έχουν μείνει το περισσότερο διάστημα εκτός σχολείου. Και γιατί αλήθεια είναι, κα Ζαχαρέα, σας το λέω γιατί έχω παιδί 17 χρονών, ότι όταν το παιδί 16-17 χρονών δεν είναι στο σχολείο, γιατί στο σχολείο θα είναι με μάσκα, είναι πολύ πιο πιθανό να είναι σε μία πλατεία χωρίς μάσκα. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο το καταλαβαίνουν όλοι όσοι μας ακούνε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το γεγονός ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας ενοχλήθηκε από την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν άρον άρον τα λύκεια από την ερχόμενη Δευτέρα, ανέφερε ότι συνομιλεί σχεδόν καθημερινά με τον καθηγητή. «Τρεις φορές τη βδομάδα έχουμε πρωινή σύσκεψη όπου βλέπουμε όλα τα δεδομένα» σημείωσε.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δε θα καταφύγει σε πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο, λέγοντας ότι έχει αποφασίσει την εξάντληση της τετραετίας. «Πρώτον, έχω εκφραστεί πάρα πολλές φορές δημόσια υπέρ της ανάγκης οι κυβερνήσεις να ολοκληρώνουν την τετραετία τους. Άρα θα ήμουν ασυνεπής ως προς αυτά έχω πει ο ίδιος.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι η κυβέρνηση αυτή, παρά τις αναταράξεις, παρά τις δυσκολίες, παρά τη φθορά η οποία μπορεί να υπάρχει και η οποία θεωρώ ότι είναι αναμενόμενη, αισθάνομαι ότι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών από το φθινόπωρο. «Στην παρούσα φάση δεν θέλω να δημιουργήσω εστίες έντασης μέσα στα νοσοκομεία αλλά πρέπει να σας πω ότι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να το ξαναδούμε το θέμα από διαφορετική οπτική γωνία».

«Πρέπει να καταστήσουμε απόλυτα σαφές ότι δεν μπορείς να είσαι υγειονομικός, να έχεις την ιερή αποστολή να φροντίζεις συμπολίτες μας οι οποίοι είναι άρρωστοι και εσύ ο ίδιος να μην προστατεύεσαι. Και με το να μην προστατεύεσαι εσύ και αφενός να κινδυνεύεις αλλά να κινδυνεύεις να διασπείρεις και τον ιό μέσα στον χώρο που είναι ταγμένος να παρέχει υπηρεσίες υγείας.

Κατά συνέπεια, ναι, πιστεύω ότι η συζήτηση πρέπει να ανοίξει. Δεν θέλω να ανοίξει τώρα αλλά πιστεύω ότι σε ουδέτερο χρόνο, το φθινόπωρο, πρέπει να ξαναδούμε το ζήτημα αυτό από την αρχή» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here