Μητσοτάκης, ουρά Σαμαρά: Εθνική ήττα και λάθος η Συμφωνία των Πρεσπών-Δεν με δεσμεύει στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ

 

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί εθνική ήττα και εθνικό λάθος που προσβάλλει την ιστορία της πατρίδας, δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, σημειώνοντας ότι δεν έπρεπε ποτέ να υπογραφεί, ενώ κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση ότι παραχώρησε «μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα. Μιλώντας κατά τη συζήτηση επί της Συμφωνίας, παρατήρησε ότι δεν έχει κατατεθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο το ανεθεωρημένο κείμενο του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, γιατί όπως πρόσθεσε, δεν υφίσταται τέτοιο κείμενο.

Διαμήνυσε, δε, ότι η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ε.Ε. δεν σχετίζεται με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί ανά πασά στιγμή να ασκήσει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ε.Ε. «Και αυτό το δικαίωμα της πατρίδας μας αρνούμαι να το απεμπολήσω», σημείωσε. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Συμφωνία παράγει αποτελέσματα από την υπογραφή της, όχι την κύρωσή της. «Υπογράψατε αυτόματα την πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Κάψατε τον μοχλό πίεσης και έγινε εθνικό μπούμερανγκ», δήλωσε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και διερωτήθηκε: «Θα συμφωνούμε αυτόματα και στο κλείσιμο κάθε κεφαλαίου, επειδή αυτό ορίζει αυτό που υπογράψατε; Εφόσον εκλεγώ πρωθυπουργός, αρνούμαι να ερμηνεύσω τη Συμφωνία με τον τρόπο αυτόν».

Καταλόγισε επίσης στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «μετά το οικονομικό ναυάγιο οδηγεί την χώρα σε μια εθνική περιπέτεια», χρησιμοποιώντας το Σκοπιανό για την αναδιάταξη του κομματικού σκηνικού. Παράλληλα κατηγόρησε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ότι δεν εξήγησε γιατί παραιτήθηκε και τον πρώην υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο ότι, όταν είχε ευκαιρία να ρίξει την κυβέρνηση στην προηγούμενη ψήφο δυσπιστίας, δεν το έκανε «γιατί ήταν πάνω από όλα η καρέκλα». Έκανε επίσης λόγο για προσυνεννοημένο «διαζύγιο» Αλ. Τσίπρα – Π. Καμμένου.

«Ποτέ η Ελλάδα δεν είχε αναγνωρίσει μακεδονική γλώσσα»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε ψέμα ότι έχει αναγνωριστεί μακεδονική γλώσσα από το 1977, επικαλούμενος και τον καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη που συμμετείχε στη διάσκεψη του ΟΗΕ.Είπε επίσης ότι τα πρακτικά των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών των Σκοπίων μαρτυρούν ότι η Ελλάδα ανέκαθεν δεν αναγνώριζε «μακεδονική» γλώσσα. «Αυτό που δεν τόλμησαν να πουν ούτε οι Σκοπιανοί ηγέτες το λέτε εσείς, κ. Τσίπρα. Και αυτό το ψέμα το βάλατε μέσα στο κείμενο διεθνούς συμφωνίας», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε τον Πρωθυπουργό, διότι «το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια συνεδρίασε πέντε φορές, ενώ εδώ στήνατε σκευωρίες για να διχάστε την αξιωματική αντιπολίτευση». Επίσης τον κατηγόρησε πως από ευρωπαϊκή  χώρα στα Βαλκάνια, μετέτρεψε την Ελλάδα σε βαλκανική χώρα στην Ευρώπη. Καταλόγισε επιπλέον στον ΣΥΡΙΖΑ αποδέχθηκε «να είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαλούμε και εμείς Μακεδόνες τους κατοίκους αυτής της χώρα», ενώ διαμήνυσε πως το πρόβλημα θα είναι πολλαπλάσιο στα εμπορικά σήματα.

Επικαλέστηκε επίσης παραδείγματα άλλων χωρών με γεωγραφικό προσδιορισμό, παρατηρώντας ότι «συμπαρασύρει» και την ιθαγένεια, κάτι που δεν συμβαίνει με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε επιπλέον ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναφέρει πουθενά τη λέξη Μακεδονία ή Μακεδόνες σε σχέση με την Ελλάδα. Όπως τόνισε, η Μακεδόνια ορίζεται ως η βόρεια περιοχή του πρώτου μέρους. «Η περιοχή έχει όνομα κ. Τσίπρα: Μακεδονία. Είναι κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Περιφρονείτε τους Μακεδόνες», συμπλήρωσε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here