Μητσοτάκης: Μισόλογα και ασύστολα ψέματα για την μυστική έγγραφη συμφωνία με την Τουρκία στο Βερολίνο-Ετοιμος για διάλογο αν η αποκλιμάκωση συνεχιστεί

Μισόλογα και καμία ενημέρωση για το τι συμφωνηθηκε στο Βερολίνο, με γραπτή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, ήταν η επαναλαμβανόμενη απάντηση του κ. Μητσοτάκη στα ερωτήματα των δημοσιογράφων. Ο πρωθυπουργός κατά την συνέντευξή του στη ΔΕΘ, παρά τις ερωτησεις που δέχθηκε, απέφυγε επιμελώς να αποκαλύψει στον ελληνικό λαό το περιεχόμενο της μυστικής συμφωνίας, λέγοντας ότι αυτή παραβιάσθηκε από τη Τουρκία και επομένως δεν έχει κανένα νόημα!

Ο κ. Μητσοτάκης ψεύδεται μάλιστα ασύστολα, όταν υποστηρίζει οτι ενημέρωσε τους αρχηγούς για όλα αυτά, τη στιγμή που όλοι οι πολιτικοι αρχηγοί τον διαψεύδουν κατηγορηματικά!

Είναι πρωτοφανές να επιχειρεί ακόμη και τώρα ο Ελληνας πρωθυπουργός να αποκρύπτει τι συμφώνησε με την Τουρκία, για τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Και όλα αυτά, όταν την συνάντηση στο Βερολίνο, αποκάλυψε η Αγκυρα και απέκρυψε επιμελώς ο κ. Μητσοτάκης τόσο από τους πολιτικους αρχηγούς όσο και από τον ελληνικό λαό.

Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιείται μέσω ενός συνδυασμού φυσικής παρουσίας των δημοσιογράφων και ερωτήσεων μέσω τηλεδιάσκεψης καθώς οι περισσότεροι από τους διαπιστευμένους δημοσιογράφου θα συμμετέχουν στη συνέντευξη διαδικτυακά.

Τα κυριότερα σημεία των απαντήσεων Μητσοτάκη:

Για την οικονομία

Η πρώτη ερώτηση που δέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφορούσε στην οικονομία και τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για το μέγεθος της ύφεσης και το πακέτο δράσεων που ανακοίνωσε χθες από το βήμα της ΔΕΘ για την αντιμετώπιση της.

Στην απάντηση του ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για παγκόσμια ύφεση και η κρίση αφορά όλες τις οικονομίες. «Η Ελλάδα τα πηγαίνει λιγότερο άσχημα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Δεν επιχειρώ να ωραιοποιήσω καταστάσεις. Στο εξάμηνο είμαστε κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Γιατί στηρίξαμε την οικονομία με ένα εξελισσόμενο πρόγραμμα. Ξέρουμε ότι έχουμε ενώπιον μας ένα δύσκολο χειμώνα και προσπαθούμε να στηρίξουμε τους πιο αδύνατους. Το πρόγραμμα που ανακοίνωσα χθες μπορεί να προσαρμοστεί αν κρίνουμε ότι χρειάζεται. Με τρόπο όμως έξυπνο και χωρίς να υπονομεύσουμε την οικονομία. Η μεσαία τάξη είχε πληγεί περισσότερο και τώρα την στηρίζουμε. Όλοι μαζί θα περάσουμε στην απέναντι όχθη. Η ύφεση θα έχει δυσάρεστες επιπτώσεις. Αλλά δεν είναι ύφεση Μητσοτάκη αλλά παγκόσμια», ανέφερε.

Για την αποχώρηση του Ορούτς Ρέις και τον Τούρκο πρόεδρο

Σε ερώτηση για την ανάγνωση των εξελίξεων μετά την αποχώρηση του Ορούτς Ρέις.

«Η επιστροφή του Ορούτς Ρέις είναι ένα θετικό βήμα και ελπίζουμε να έχει συνέχεια. Δεν κρύψαμε ότι θέλουμε διάλογο χωρίς όμως προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες. Θέλω να πιστεύω ότι είναι ένα πρώτο βήμα και θα υπάρξει συνέχεια προς την αποκλιμάκωση. Αν δούμε τέτοια βήματα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε νέο γύρο διερευνητικών επαφών. Αν δούμε σημάδια έμπρακτης αποκλιμάκωσης μπορούμε να συζητήσουμε για τη μόνη διαφορά μας. Την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Αν το αντικείμενο της συζήτησης είναι αυτό πρέπει να αποφεύγονται τέτοιες ενέργειες προκειμένου να υπάρξει διάλογος», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είμαστε διπλωματικά πιο ενισχυμένοι και ο καλόπιστος διάλογος είναι ο μόνος τρόπος για να λύσουμε το μόνο πρόβλημα που έχουμε με την Τουρκία. Οι διμερείς μας σχέσεις αφορούν την Ευρώπη η οποία στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και στήριξε την Ελλάδα», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση άλλου δημοσιογράφου για τη συμφωνία με την Τουρκία στην Τριμερή του Βερολίνου και τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Είχα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς στη συνάντηση στη Βουλή και ειδική ενημέρωση του διπλωματικού συμβούλου του κ. Τσίπρα από τη δική μου διπλωματική σύμβουλο. Δεν θυμάμαι να έγινε το ίδιο όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε συναντήσει τον Ερντογάν».

»Αυτό που είπα στο άρθρο ήταν ότι επιτεύχθηκε ένα γραπτό κείμενο κατανόησης. Τα πρακτικά δηλαδή που κρατήθηκαν στη συνάντηση για να αποτυπωθεί σε ένα χαρτί τρι συμφωνήθηκε. Αυτό όμως παραβιάστηκε , όχι από εμάς. Κι για αυτό οδηγηθήκαμε στην κλιμάκωση. Μακριά από εμάς οποιαδήποτε προσπάθεια μυστική δι0πλωματίας. Υπάρχουν και πράγματα που λέγονται σε τέτοιες συναντήσεις που δεν λέγονται. Και για να μπορεί ο Πρωθυπουργός να αισθάνεται ασφάλεια για να ενημερώνει χρειάζεται και η αξιωματική αντιπολίτευση να δείχνει μία σοβαρότητα», συνέχισε.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για το αν είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Επαναλαμβάνω ότι η μόνη διαφορά είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Και το διεθνές δίκαιο λέει ότι σε μη οριοθετημένες ζώνες δεν μπορεί να γίνονται ενέργειες. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ήμαστε έτοιμοι αν υπάρξει αποκλιμάκωση να συνεχίσουμε τις επαφές από εκεί που σταμάτησαν το 2016 με μόνο αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Βεβαίως και μπορώ να συναντηθώ με τον Τούρκο Πρόεδρο και δεν είμαι αρνητικό σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αν υπάρχει καλή διάθεση και εμπιστοσύνη είναι καλύτερα να μιλάει κανείς και να συναντιέται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τη διάθεση της χώρας για διάλογο με την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε: «Η σημερινή μου τοποθέτηση είναι ένδειξη καλής διάθεσης προς την Τουρκία. Ποτέ η ελληνική πλευρά δεν ήταν αυτή που έριξε λάδι στη φωτιά. Δεν έχω αναφερθεί ποτέ προσωπικά στον Τούρκο Πρόεδρο και δεν πρόκειται να το κάνω».

»Κάνουμε ενεργητική διπλωματία. Χτίσαμε νέες συμμαχίες και φέραμε χώρες της Ευρώπης με το μέρος μας. Ακόμα και με χώρες του αραβικού κόσμου. Αυτή η πολιτική έχει αποτελέσματα. Και δεν κρύψαμε ποτέ την ισχυρή μας αποτρεπτική δυνατότητα», σημείωσε.

Γραφικό να με αποκαλεί ο Τσίπρας πολιτικό απατεώνα. Θέλω να πω όμως ότι το κλίμα στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς με κάνει να πιστεύω ότι υπάρχει δυνατότητα εθνικής γραμμής. Κι αυτό έχει αποτυπωθεί. Ενοχλούμαι πολύ όταν αυτό το κλίμα δυναμιτίζεται στο δημόσιο διάλογο, όχι με δική μας υπαιτιότητα.»

Για τα εξοπλιστικά

Ερωτώμενος για το εξοπλιστικό πρόγραμμα που ανακοινώθηκε χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα «αλλά εντός των δυνατοτήτων της χώρας».

»Είναι επίσης ένα πρόγραμμα ολιστικό. Ακολουθούμε νέα προσέγγιση. Αναγνωρίζουμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι μόνο η ενίσχυση αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό. Για αυτό προχωράμε σε 15 χιλιάδες προσλήψεις αλλά και τις επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία αλλά και την κυβερνοασφάλεια και την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου», είπε.

«Τα Ραφαλ θα αντικαταστήσουν τα Μιραζ. Εξι καινούργια και δώδεκα ελαφρώς μεταχειρισμένα. Τα πρώτα θα φτάσουν στα μέσα του 2021 και θα ολοκληρωθεί η αγορά το 2022. Εδώ και μία δεκαετία δεν έγινε επένδυση στο ναυτικό. Η κεντρική εισήγηση είναι η ενίσχυση. Και για αυτό αγοράζονται τέσσερις φρεγάτες. Το πρόγραμμα θα είναι περίπου 4 με 7 χρόνια. Έχουν γίνει πολύ αναλυτικές συζητήσεις με το ΥΠΟΙΚ και έχουμε τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε οικονομικά αυτό το πρόγραμμα. Είμαστε σε προχωρημένο στάδιο για υπογραφή αμυντικής συμφωνία με τη Γαλλία. Η συνθήκη της ΕΕ προβλέπει ότι όλα τα μέλη έχουν τη δυνατότητα συνδρομή σε άλλο μέλος που πλήττεται. Εύχομαι ότι δεν πρόκειται να χρειαστεί η χώρα την ενεργοποίηση αυτής της ρήτρας», συνέχισε.

Για το άνοιγμα των σχολείων

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για την προετοιμασία που έχει γίνει για το άνοιγμα των σχολείως αναφορικά με το ζήτημα του κορωνοϊού.

«Είναι πάντα πολύ σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους. Καμία χώρα δεν θέλει να παιδιά στο σπίτι. Τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και όλα θα είναι έτοιμα», σημείωσε. «Δεν ήταν εύκολο να οργανωθεί όλο το πλαίσιο για να είμαστε έτοιμοι. Ευχαριστώ την ΚΕΔΕ και τον υπουργό τον κ. Γεραπετρίτη που εξασφάλισε τον κεντρικό συντονισμό για τις μάσκες. Θα έχουμε και τα παγούρια που αν και άκουσα ειρωνικά σχόλια αποτελεί μία κίνηση σημαντικής εταιρικής ευθύνης. Θέλω να κάνω μία έκκληση. Ο λόγος που επιμένουμε για τις μάσκες είναι ότι αυτό μας υποδεικνύουν οι ειδικοί ως το κατάλληλο μέτρο προστασίας από τον κορωνοϊό. Ξέρω ότι δεν είναι ευχάριστο αλλά είναι αναγκαίο και θα ζητήσω σε όλου να συμμορφωθούν στις υποδείξεις για το καλό όλων. Οι επιστήμονες μας λένε ότι τα παιδιά έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν αλλά μπορούν να μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι», συνέχισε.

«Ηταν πρακτικά αδύνατο να δημιουργήσουμε τόσες πρόσθετες τάξεις για να μοιραστούν τα παιδιά σε μικρότερα τμήματα. Επιλέχθηκε η λύση αυτή και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Είναι δεδομένο ότι κάπου θα υπάρχουν κρούσματα αλλά υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα από τον ΕΟΔΥ για το τι πρέπει να γίνει σε αυτή την περίπτωση. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε εκκρεμότητα. Δεν είναι δουλειά των δημάρχων το αν θα κλείνουν τα σχολεία. Η Ελλάδα είναι πάνω από τον μέσο όρο σε ημερήσια τεστ. Εχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια να έχουμε ένα σύστημα να έχουμε γρήγορα αποτελέσματα για να μπορούμε να κάνουμε τις ιχνηλατήσεις. Η χώρα έχει ήδη μεριμνήσει να είναι από τις πρώτες που θα προμηθευτεί τα rapid test. Κάνω έκκληση σε όλους να αντιμετωπίσουμε την αυριανή μέρα με αισιοδοξία. Μπορεί αύριο να μην δούμε τα χαμόγελα των παιδιών στο πρόσωπό τους αλλά θα τα δούμε στα μάτια τους. Και να ξέρετε ότι κάνουμε το σωστό», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτακης.

Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα και σε όσους έχουν επιφυλάξεις: «Ο κορωνοϊός είναι μια πραγματικότητα και είναι πιο επικίνδυνος από ότι δείχνει. Έχω την ευθύνη ως Πρωθυπουργός να αντικρούσω όλες τις θεωρίες συνωμοσίας και με την πειθώ και με μέτρα. Αν δει κανείς τα στοιχεία θα παρατηρήσει ότι έχουμε πάει καλύτερα στο δεύτερο κύμα από ότι πήγαμε στο πρώτο. Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι και ενισχυμένοι. Είμαστε πανέτοιμοι να κάνουμε ότι χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία», είπε.

Αναφερόμενος δε στα ειρωνικά σχόλια που ακούστηκαν για τα παγούρια σημείωσε χαρακτηριστικά: «Για τα παγούρια άκουσα πολλά ειρωνικά σχόλια αλλά είναι μια σημαντική κίνηση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης με πολλαπλά μηνύματα».

Για την κατάργηση εισφορά αλληλεγγύης

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για το πρώτο βήμα όσων είχε δεσμευτεί.

«Είχα πει ότι εντός τετραετίας θα καταργηθεί οριστικά η εισφορά αλληλεγγύης. Γίνεται το πρώτο βήμα. Αυτή τη στιγμή επιλογή της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας γιατί έχει πληγεί περισσότερο από τους υπόλοιπους. Πρόθεσή μας είναι η μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους», εξήγησε.

Για τη Μόρια και το προσφυγικό

«Η κυβέρνηση μέσα από μεγάλες δυσκολίες εφαρμόζει μια διαφορετική πολιτική στο μεταναστευτικό. Η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της το βάρος, απαιτείται ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», απάντησε σε ερώτηση για τη Μόρια που αφορούσε τις δηλώσεις του όταν βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Εμφανίστηκε μάλιστα πεπεισμένος «ότι η Μόρια κάηκε από υπερδραστήριους πρόσφυγες και μετανάστες, απαιτώντας την άμεση μετακίνησή τους από το νησί».

«Μέσα από αυτή την τραγωδία δίνεται η ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα μόνιμο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης», πρόσθεσε και συνέχισε: «Σας λέω με πάσα βεβαιότητα ότι θα υπάρξει στη Λέσβο ένα μόνιμο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης. Το νησί έχει δίκιο να παραπονιέται για τις συνθήκες που επικρατούσαν στη Μόρια. Αλλά τώρα θα μετατρέψουμε το πρόβλημα σε μια πραγματική ευκαιρία».

»Ζήτησα σε αυτό το κέντρο να υπάρχει πολύ μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΕ (…) Η κυβέρνηση με ανθρωπιά έχει διαχειριστεί το πρόβλημα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Είμαστε σε συνεννόηση με πολλές κυβερνήσεις για το πώς αυτά τα παιδιά θα κατανεμηθούν γρήγορα σε ευρωπαϊκές χώρες. Μίλησα με την κ. Μέρκελ για το πώς θα υποδεχτούν οικογένειες», συνέχισε.

Για τις κυρώσεις στην Τουρκία

Αναφορικά με τις κυρώσεις στην Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε: «Επιθυμία μας δεν είναι να επιβληθούν οι κυρώσεις. Αλλά θα το κάνουμε αν χρειαστεί».

«Η απειλή των κυρώσεων είναι ενεργή και θα παραμείνει στο τραπέζι ως επιλογή της ΕΕ. Η επιβολή κυρώσεων από την Ευρώπη σηματοδοτεί την αναγνώριση ότι το ζήτημα είναι ευρωπαϊκό. Η Μεσόγειος είναι θάλασσα ζωτικών συμφερόντων για όλη την Ευρώπη. Το να υπάρχει σταθερότητα στην περιοχή ενδιαφέρει συνολικά την ΕΕ. Αυτό που καταφέραμε είναι να δείξουμε τη στρατηγική σημασία της Μεσογείου τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ που αυτή τη στιγμή έχουν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση», συνέχισε.

«Δεν τίθεται ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών»

«Δεν τίθεται ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών, ουδέποτε αυτό αποτέλεσε αντικείμενο διερευνητικών επαφών και δεν θα αποτελέσει και τώρα αν καταφέρουμε να ξεκινήσουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή άλλη ερώτηση και υπογράμμισε, πως «η χώρα διατηρεί πάντα τα δικαιώματά της, να προχωρήσει εφόσον το κρίνει στην προκήρυξη οικοπέδων, εφόσον υπάρχει και ενδιαφέρον εντός περιοχών που είναι οριοθετημένες».

»Το μνημόνιο με την Αίγυπτο μάς δίνει το νομικό πάτημα να έχουμε επίσημα οριοθετημένη και ανακοινωμένη στον ΟΗΕ οικονομική ζώνη με την Αίγυπτο», συνέχισε.

Για την κατάργηση εισφορά αλληλεγγύης

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για το πρώτο βήμα όσων είχε δεσμευτεί.

«Είχα πει ότι εντός τετραετίας θα καταργηθεί οριστικά η εισφορά αλληλεγγύης. Γίνεται το πρώτο βήμα. Αυτή τη στιγμή επιλογή της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας γιατί έχει πληγεί περισσότερο από τους υπόλοιπους. Πρόθεσή μας είναι η μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους», εξήγησε.

Για τους πλειστηριασμούς και την προστασία της πρώτης κατοικίας

«Δεν θα γίνει καμία έξωση» απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ιδιωτικό χρέος, την προστασία της πρώτης κατοικία και το πρόγραμμα Γέφυρα

«Πολύ θετική η ανταπόκριση στο πρόγραμμα Γέφυρα, που μας βοηθά να προλάβουμε το κακό, πριν κοκκινίσουν δάνεια. Δεν θα γίνει καμία έξωση. Αυτός είναι ο σκοπός των παρεμβάσεών μας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε στην Ελλάδα φαινόμενα που άνθρωποι έχασαν την πρώτη τους κατοικία. Πλειστηριασμοί θα γίνουν αλλά όχι για την πρώτη κατοικία. Ενας επιχειρηματίας που έχει φεσώσει την τράπεζα θα χάσει για παράδειγμα το εξοχικό του σε ένα νησί. Μέχρι να έχουμε ένα νέο πλαίσιο πιο τολμηρό ανανεώνουμε το υπάρχον πλαίσιο», είπε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here