Μητσοτάκης: Μετά τα εύσημα στο ΕΣΥ, μίλησε για συνεργασία με ιδιώτες και μη κρατικό τομέα υγείας!

Την προκλητική πρόθεση της κυβέρνησης να εντείνει την συνεργασία της δημόσιας υγείας με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, εξαγγέλλοντας ουσιαστικά ιδιωτικοποίηση μέρους του ΕΣΥ, επανέφερε ο πρωθυπουργός, αυτή τη φορά σε συνέδριο που διοργανώνουν το «Πρώτο θέμα» και το ιατρικό site «ygeiamou.gr» με θέμα «το ΕΣΥ στην COVID-19 και στη μετά COVID-19 εποχή».

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός έδωσε τα εύσημα για τον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο όμως εξακολουθεί να βρίσκεται σε δραματική κατάσταση. Όπως υποστήριξε και στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας, η κυβέρνησή του σχεδιάζει -ακόμα- αλλαγές στο ΕΣΥ, που χτυπήθηκε από την πανδημία και «βγήκε από μια δεκαετή κρίση, με σημαντικές αδυναμίες στις υποδομές και στο ανθρώπινο δυναμικό».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ενίσχυση με έκτακτο προσωπικό, μέρος του οποίου θα μονιμοποιηθεί, και για «πολύ σημαντικό ψηφιακό άλμα» ισχυριζόμενος ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» αποτέλεσε την απόδειξη ότι το κράτος έχει την ικανότητα να συνενώνει δυνάμεις.

Ωστόσο, αναφερόμενος στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο είναι σημαντική για την υποχρέωση του κράτους να παρέχει «ποιοτική δωρεάν περίθαλψη», τονίζοντας το εξής:

«Κάναμε βήματα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα σε συνθήκες δύσκολες. Είναι πολύ ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα και πρέπει να αξιολογηθεί πώς δούλεψαν μαζί κράτος και ιδιωτικός τομέας. Το σύστημα υγείας πρέπει να βρει νέους τρόπους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο κρατικό, αλλά ποιοτικό».

Παραδέχτηκε ότι «δεν υπάρχει ορθολογικός χάρτης υγείας»

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να σημειώσει πως αναδείχθηκαν χρόνιες παθογένειες κάνοντας ειδική αναφορά στα προβλήματα που παρατηρούνται στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και στα μεγάλα προβλήματα στα περιφερειακά νοσοκομεία κατά στην περίοδο του Covid, γιατί «δεν υπάρχει ένας ορθολογικός χάρτης υγείας. Είναι ανάγκη να εξορθολογίσουμε επιτέλους τον νοσοκομειακό χάρτη της χώρας με κριτήριο τι είναι καλύτερο για τον ασθενή» και το Σύστημα Υγείας, υπογράμμισε.

Επίσης, τόνισε τη δυνατότητα που δίνουν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για στήριξη και ανανέωση των υποδομών και για το «μεγάλο ψηφιακό άλμα» στην Υγεία. Έκανε ειδική αναφορά στον ψηφιακό φάκελο ασθενούς, αλλά και στο γεγονός ότι είναι έτοιμες οι υποδομές για την ψηφιακή ανάπτυξη του τομέα.

Στο τέλος ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους του ΕΣΥ που μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους στη διάρκεια της πανδημίας, γιατί, όπως επανέλαβε, η χώρα κατάφερε να αντιμετωπίσει την κρίση με πολύ καλύτερο τρόπο από πολλές άλλες χώρες κι αυτό είναι κάτι που πιστώνεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here