Μητσοτάκης-Γιλντιρίμ: Κοινή βούληση για βελτίωση ελληνοτουρκικών σχέσεων

Στην συνάντηση γνωριμίας, Μητσοτάκη-Γιλντιρίμ, που όπως επισημαίνει η Πειραιώς, έγινε σε πολύ καλό κλίμα, διαπιστώθηκε κοινή βούληση για βελτίωση των ελληνο – τουρκικών σχέσεων και για ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών τόσο σε διμερές επίπεδο, σε τομείς όπως η οικονομία, οι επενδύσεις και ο τουρισμός όσο και στο πλαίσιο των προσπαθειών αντιμετώπισης μειζόνων προκλήσεων, όπως η διαχείριση των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Επισημάνθηκε, επίσης, ότι η εμπέδωση ενός θετικού κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα έχει σημαντική συμβολή και στην ευρύτερη περιφερειακή σταθερότητα.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επεσήμανε την ανάγκη για ανάπτυξη ειλικρινών σχέσεων, που να βασίζονται στον σεβασμό και την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών, καθώς και στην αποφυγή ενεργειών που πυροδοτούν ένταση.

Στο σημείο αυτό, εξέφρασε την ανησυχία του για την αυξανόμενη τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο. Σημείωσε, ακόμα, ότι η Ελλάδα αποτελεί το παράθυρο της Τουρκίας στην Ευρώπη, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη διατήρησης της ευρωπαϊκής προοπτικής της γείτονος, την οποίαν ως γνωστό η Ελλάδα υποστηρίζει. Ανέδειξε, επίσης, τη διεθνή διάσταση των εκκρεμών υποθέσεων που αφορούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, καθώς και στην ανάγκη επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Επιβεβαιώνοντας έτσι το διαρκές ελληνικό ενδιαφέρον για τα ζητήματα αυτά.

Αναφερόμενος στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε την παρακαταθήκη της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας (1990 – 1993) σε ό,τι αφορά την κατοχύρωση πλήρους ισονομίας και ισοπολιτείας όλων των Θρακιωτών ανεξαρτήτως θρησκεύματος, ενώ επεσήμανε πως η Θράκη αποτελεί ένα επιτυχημένο πρότυπο ειρηνικής κοινωνικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επανέλαβε τη στήριξή του στη Δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας (18/3/2016), εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία του για τις αυξητικές τάσεις που παρουσιάζονται τις τελευταίες ημέρες στις μεταναστευτικές – προσφυγικές ροές στο Αιγαίο.

Τέλος, εξετάσθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού ενόψει και της Διάσκεψης στην Ελβετία. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων από το νησί και κατάργησης του ξεπερασμένου πλέον συστήματος εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων.

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη

«Συναντήθηκα σήμερα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Μπεναλί Γκιλντιρίμ.

Είχαμε μια ουσιαστική και ειλικρινή συζήτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το μεταναστευτικό και το Κυπριακό.

Η Ελλάδα και η Τουρκία, οι δύο λαοί μας, είμαστε υποχρεωμένοι και από τη γεωγραφική μας θέση να ζούμε μαζί.

Είναι καλύτερα για το αμοιβαίο συμφέρον μας οι σχέσεις μας να είναι ειρηνικές, εποικοδομητικές, σχέσεις συνεργασίας και καλής γειτονίας.

Αλλά, προϋπόθεση γι’ αυτό είναι ο έμπρακτος σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, των διεθνών κανόνων, η ειλικρίνεια και βέβαια η αποφυγή κάθε είδους περιττής πρόκλησης.

Υποστηρίζουμε την ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, επιδιώκουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, στηριγμένη στις αποφάσεις του Ο.Η.Ε., αλλά και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Είμαστε υπέρ της επανένωσης του νησιού, αλλά χωρίς ξένα στρατεύματα και χωρίς την παρωχημένη λογική εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here