Μητσοτάκης: Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές-Υποσχέσεις σε επιχειρηματίες για μειώσεις φόρων, εισφορών και διατήρηση των σημερινών εργασιακών σχέσεων-γαλέρας

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι υπέγραψε τέταρτο μνημόνιο, ενώ υπογράμμισε ότι το πρόβλημα της χώρας είναι «πρόβλημα πολιτικό, αξιοπιστίας, εμπιστοσύνης και ασυνέπειας λόγων και έργων».  Εκτίμησε δε ότι η αντίστροφη μέτρηση για τις επόμενες εκλογές έχει αρχίσει και έσπευσε να υποσχεθεί για άλλη μιά φορά στους επιχειρηματίες μειώσεις φόρων και εισφορών αλλά και διατήρηση του σημερινού καθεστώτος γαλέρας στις εργασιακές σχέσεις. Ο κ. Μητσοτάκης έβγαλε για άλλη μιά φορά την αλλεργία του για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας λέγοντας ότι οι διακηρύξεις των Τσίπρα-Αχτσιόγλου κινούνται σε αντιδραστική-αναπτυξιακή κατεύθυνση!!!

Από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ ο κ. Μητσοτάκης ξετύλιξε τις βασικές αρχές του προγράμματός του, δίνοντας έμφαση στη μείωση των φόρων, την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος με ρόλο στον ιδιωτικό τομέα, τη διαμόρφωση ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος και γενικότερα μίας συμφωνίας αλήθειας με την επιχειρηματική κοινότητα. Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση υπέγραψε τέταρτο μνημόνιο.

Απευθυνόμενος στα μέλη του ΣΕΒ, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η κοινωνία πλέον συμφωνεί ότι πλούτος παράγεται όταν οι επιχειρήσεις έχουν κίνητρα και όταν οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζονται σαν συνοδοιπόροι για την ανάπτυξη. «Η συγκυρία είναι κρίσιμη, η χώρα έχει ήδη δεσμευτεί σε βαριά μέτρα μετά την λήξη του τρίτου προγράμματος» ανέφερε και εξήγησε: «Η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου συνιστούν ένα τέταρτο μνημόνιο δίχως χρηματοδότηση και ενώ η χώρα θα είναι σε ένα καθεστώς αυστηρής εποπτείας… Η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία να μειώσει το κόστος δανεισμού στα επίπεδα του ευρωπαϊκού νότου και να μπορεί να σχεδιάζει τον δανεισμό της με αυτοπεποίθηση».

Με το τέταρτο μνημόνιο -είπε ακόμη- η κυβέρνηση αποδέχεται επίσης το υπερβολικά σφικτό δημοσιονομικό κοστούμι με υψηλά πλεονάσματα του 3,5% μέχρι το 2022… «Είναι το τίμημα της αναξιοπιστίας, καθώς οι εταίροι δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα ότι θα κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Συνεχίζοντας την κριτική στον πρωθυπουργό, ανέφερε ότι από τους πέντε στόχους που είχε θέσει πέρυσι δεν πέτυχε κανέναν, ενώ η χώρα ήταν ουραγός στην ανάπτυξη το 2017. Παράλληλα, οι Έλληνες χρωστούν 102 δισ στο Δημόσιο, 31 δισ στα ασφαλιστικά ταμεία και εάν προστεθεί και το χρέος στις τράπεζες πλησιάζει στα 240 δισ ευρώ. Είπε ακόμη: «Το φάντασμα του πελατειακού κράτους επιστρέφει και το πληρώνουμε όλοι με τους φόρους μας άμεσους και έμμεσους».

Μείωση φόρων και εισφορών

«Όχι άλλους φόρους και εισφορές, ναι σε επενδύσεις και νέες δουλειές, ναι στην ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας… Η φορολογική πολιτική πρέπει να έχει αναπτυξιακό πρόσημο, οι παρεμβάσεις από την πλευρά του κράτους μπορούν να γίνουν ο καταλύτης για επενδύσεις που σχεδιάζονται αλλά σήμερα λιμνάζουν λόγω της υψηλής φορολογίας…» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Συνέχισε λέγοντας ότι η μείωση των φόρων συνδυάζεται με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ότι μειωμένοι συντελεστές σημαίνει και αυξημένη φορολογική συμμόρφωση. Η δημόσια διοίκηση έχει πλέον τα εργαλεία για να αντιμέτωπίσει τη φοροδιαφυγή.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για το σχέδιό τους για τη μείωση του ιδιωτικού χρέους με διαγραφή των ανύσπρακτων οφειλών, συμμόρφωση στη δικαστική απόφαση για πενταετή παραγραφή παλαιότερων υποθέσεων καθώς και ένα καινούργιο όργανο επίλυσης των διοικητικών διαφορών που θα αποσυμφορήσει τα δικαστήρια. «Κάνουμε νέα αρχή με νέους κανόνες για μία νέα σχέση εμπιστοσύνη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας είπε ότι όσο σημαντική είναι η μείωση των φόρων άλλο τόσο σημαντική είναι και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και επανέλαβε το σχέδιό του για ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων με κλειδί τη μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, πάντα υπό τον έλεγχο του κράτους, ώστε να μειωθούν οι επιβαρύνσεις σε επιχειρηματίες και εργαζομένους.

Συμφωνία αλήθειας με τον επιχειρηματικό κόσμο

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για μία συμφωνία αλήθειας με τον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει το τρένο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Σημείωσε ότι πρέπει να καλυφθεί το επενδυτικό κενό 100 δισ για τα επόμενα έξι με επτά χρόνια και στο πλαίσιο αυτό χρειάζονται ελληνικές επενδύσεις που συρρικνώθηκαν από τα 46 δισ το 2008 στα 11 δισ το 2017. Είπε ότι οι προϋποθέσεις για μία έκρηξη των επενδύσεων υπάρχουν με χαμηλές τιμές κινητών και ακίνητων αξιών και καταρτισμένο εργατικό δυναμικό. Χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και μία κυβέρνηση αποφασιστική και αποφασισμένη για να μην χάσει η χώρα το τραίνο της ανάπτυξης, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι γι αυτό έχουν ιδιαίτερη σημασία οι επόμενες εκλογές.

Ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτρέψει να αναπαραχθεί το αποτυχημένο οικονομικό μοντέλο του παρελθόντος: «Η ανάπτυξη της οικονομίας θα αφορά όλους και όχι μόνο τους λίγους προνομιούχους που βρίσκονται κοντά στα κέντρα εξουσίας και θα αφορά και τους εργαζομένους. Δεν θα αναπαράγουμε τις παθογένειες του παρελθόντος, μία ελίτ κρατικοδίαιτη που εκμεταλλεύτηκε στις πελατειακές σχέσεις με την εξουσία. Θα υπαρχουν κοινοί κανόνες για όλους…»

«Η συμφωνία αλήθειας θα ισχύει αμοιβαία» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Είναι αδιαπραγμάτευτο προσωπικό μου στοίχημα, η Ελλάδα να μην χάσει το τρένο της ανάπτυξης.

Δεσμεύτηκε προς τους επιχειρηματίες για μείωση φόρων και εισφορών και για δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος και από εκείνους ζήτησε: «Εσείς θα επενδύσετε, θα πληρώνετε τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, θα προστατεύετε το περιβάλλον και θα προσέχετε τους εργαζόμενους». Σημείωσε δε με έμφαση ότι δεν θα ανεχθεί παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας. «Προσλάβετε εσείς νέους συνεργάτες και εγώ θα αναζητήσω τρόπους να τους χρηματοδοτήσω. Είμαι ανοικτός σε φοροαπαλλαγές για να ενισχύσω την απασχόληση. Θα είμαι δίπλα σας σε ό,τι ενισχύει την υγιή επιχειρηματικότητα».

Για εργασιακά

Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στις αλλαγές στα εργασιακά και στην επιστροφή στα προ κρίσης δεδομένα που ετοιμάζει η κυβέρνηση, λέγοντας ότι κινούνται σε αντιδραστική αντιαναπτυξιακή και αντεργατική κατεύθυνση. «Αν η αγορά εργασίας δεν ενισχύει την ανάπτυξη, δεν ευνοεί και την απασχόληση» είπε χαρακτηριστικά. «Η μόνη βιομηχανία που ευνοούν τα σχέδια Τσίπρα – Αχτσιόγλου για επαναφορά των εργασιακών στα προ κρίσης δεδομένα, είναι η βιομηχανία των εργατολόγων που πλεονάζουν στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ» είπε και μίλησε για τη λελογισμένη αύξηση στους κατώτερους μισθούς με συμφωνία εργαζομένων και εργοδοτών. «Το νέο συμβόλαιο είναι η πρότασή μου προς εσάς και προς τον κόσμο της εργασίας».

Αναφέρθηκε στις αναφορές του πρωθυπουργού με αφορμή την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη κατηγορώντας τον για «διχασμό και μισαλλοδοξία», καθώς «ο πρωθυπουργός προσπαθεί να μας γυρίσει 60 χρόνια πίσω σε εποχές που ούτε εγώ ούτε εκείνος έχουμε ζήσει».

Κλείνοντας ανέφερε ότι «η Ελλάδα μπαίνει σε νέο εκλογικό κύκλο με τρεις διαδοχικές αναμετρήσεις. Η ψήφος θα φέρει κάθαρση και θα απελευθερώσει τις δυνατότητες της χώρας…».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here