Μητσοτάκης ανέπαφος, χαμογελαστός και παντελώς ανεύθυνος-Οι απαντήσεις του που εξόργισαν τους πολίτες

 

Ολα ωραία και καλά τα έκανε η κυβέρνηση στη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών, που δοκιμάζουν την Ελλάδα επί δέκα ημέρες, επιμένει ο πρωθυπουργός, εξοργίζοντας τους πολίτες με την απάθεια και το διαρκές χασκογελάκι του, όταν μιλούσε για την ενείπωτη καταστροφή. 

Ο κ. Μητσοτάκης, που έδειχνε κυριολεκτικά ανέπαφος με την πραγματικότητα, δεν ανέλαβε καμία πολιτική απολύτως ευθύνη, ενώ έσπευσε να καλύψει τους πολιτικούς επικεφαλής της αντιμετώπισης της κρίσης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Νίκο Χαρδαλιά, λέγοντας αόριστα ότι «θα αποδοθούν αργότερα οι ευθύνες», οι οποίες μπορεί να είναι πολιτικές, επιχειρησιακές, δομών και όχι απαραίτητα προσώπων!!!!!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να αποδώσει το μέγεθος της καταστροφής, όχι στην ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους, αλλά στην κλιματική κρίση, που μας δείχνει – όπως είπε – ότι όλα πρέπει να αλλάξουν. Επαναλάμβανε συνεχώς το μόνο επίτευγμα ότι «δεν θρηνήσαμε θύματα» με εξαίρεση τον εθελοντή δασοπυροσβέστη Βασίλη Φιλώρα, ενώ υποστήριξε προκλητικά ότι η στρατηγική των εκκενώσεων απέδωσε και ότι μπορεί μεν να κάηκαν εκατοντάδες σπίτια αλλά «σώθηκαν οικισμοί». Θέση που προσβάλει χιλιάδες πολίτες που έδωσαν μάχες με τη φωτιά, σώμα με σώμα και είδαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους να καίγονται.

Επιχειρώντας να κατευνάσει την οργή των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών, που έχει επικεντρωθεί στο πρόσωπό του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για το «θάρρος» του να ζητήσει συγγνώμη, υποστηρίζοντας ότι ήταν «αυθόρμητη, ηθική και προσωπική συμπεριφορά, αλλά και πολιτική πράξη».

Πάντως, απέφυγε πλήρως να προχωρήσει στο ζήτημα της απόδοσης ευθυνών. «Οι ευθύνες στον βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν, θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή και σίγουρα όχι την ώρα της μάχης» περιορίστηκε να πει, κάνοντας λόγο για πολλών ειδών ευθύνες όχι κατ’ ανάγκη σε πρόσωπα. «Πρέπει να αποδίδονται όχι εν βρασμώ ψυχής, αλλά μετά από σκέψη και καθαρό μυαλό» ανέφερε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε με επιθετικό ύφος την τακτική των μαζικών εκκενώσεων που επέλεξε η κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να μπορεί να απαντήσει στους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας που υποστηρίζουν ότι αν είχαν αποχωρήσει θα είχαν καεί ολοσχερώς τα σπίτια, οι περιουσίες τους και ο δασικός πλούτος της περιοχής. «Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ ποιος μπορεί να ασκεί κριτική για μια πολιτική η οποία έχει ως υπέρτατο στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής» δήλωσε, ενώ έκανε λόγο για «χυδαία σπέκουλα που χτίστηκε κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». «Έχουμε πολύ τραυματικές εμπειρίες στο συλλογικό υποσυνείδητο από άλλες πυρκαγιές του παρελθόντος» είπε για να στηρίξει την επιλογή του.

Ο πρωθυπουργός κάλυψε τον Νίκο Χαρδαλιά, χρησιμοποιώντας λέξη προς λέξη συχνά τα όσα είχε υποστηρίξει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας στη δική του ενημέρωση για τα εναέρια μέσα και γιατί δεν βρέθηκαν εγκαίρως στα μέτωπα της Βόρειας Εύβοιας. «Στο ερώτημα που ήταν τα εναέρια μέσα η απάντηση δόθηκε από τον κ. Χαρδαλιά. Δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να έχουμε ένα εναέριο μέσο για κάθε εστία πυρκαγιάς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η κάλυψη που παρείχε ο πρωθυπουργός στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που είχε δηλώσει χθες ότι είναι και πυροσβέστης και επιτελικός. «Ο ρόλος ενός υπουργού που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή δεν είναι μόνο να συντονίζει αλλά να βρίσκεται και κοντά στις δυνάμεις, να τις ενθαρρύνει, όχι κατ’ ανάγκη να τις κατευθύνει γιατί αυτή είναι δουλειά των προϊσταμένων της Πυροσβεστικής. Νομίζω ότι αυτά έκανε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο κ. Χαρδαλιάς αλλά και όλοι με τον τρόπο μας, άρα το τι μπορούμε και το τι πρέπει να κάνουμε, ποια είναι τα όρια του ρόλου μας είναι απολύτως σαφές και κατανοητό. Προτιμώ έναν υπουργό ο οποίος είναι παρών στο πεδίο παρά κάποιον ο οποίος είναι εξαφανισμένος» είπε.

Παραθέτουμε ορισμένες από τις απαντήσεις του που προκάλεσαν οργή στους πολίτες:

«Βρισκόμαστε στη δέκατη μέρα της επίθεσης της φύσης»

«Απέδωσε η στρατηγική μας να προστατέψουμε τους οικισμούς, που μπορεί να άδειασαν, αλλά σώθηκαν. Ίσως έχουμε κατεστραμμένα σπίτια αλλά κανέναν πλήρως κατεστραμμένο οικισμό Και δεν ειχαμε νεκρό..»

-Μιλήσατε για ευθύνες, τις εντοπίσατε; Είναι επιχειρησιακές ή πολιτικές;

-Κατ’ αρχάς, ζήτησα συγγνώμη από τους πολίτες ως προσωπική ανάγκη..Οι ευθύνες μπορεί να είναι πολιτικές, επιχειρησιακές, να αφορούν δομές και όχι μόνο πρόσωπα.. Θα αποδοθούν αλλά οχι εν θερμώ μετά από σκέψη…

«Δεν έχουν όλα τα δάση την ίδια σημασία

-Γιατί δώσατε προαγωγή στους 2 αξιωματούχους που θεωρούσατε υπεύθυνους για το Μάτι ; – Σε ποιούς αναφέρεστε ;… Ο κ. Τσουβάλας έγινε αρχηγός επί ΣΥΡΙΖΑ…!!!!

«Τα βασιλικά κτήματα είναι στην καρδιά μου,είμαι ειλικρινά πολυ στεναχωρημένος γι αυτό που έγινε, ειδικά σε αυτή την περιοχή».

Η αναζωπύρωση στην Βαρυμπόμπη μας στέρησε εναέρια μέσα από την Β. Εύβοια

«Δεν θα μπορούσε κανείς να απαιτήσει από μια κυβέρνηση να αντιμετωπίσει όλα τα δάση με την ίδια συστηματικότητα»

Έχουμε εκατοντάδες σπίτια που κάηκαν αλλά δεν είναι τόσα όση η έκταση της πυρκαγιάς»!

«Οι πολίτες (της Ευβοιας) να μας κρίνουν από τα αποτελέσματά μας και από το πώς θα αντιδράσουμε στην επόμενη φωτιά που αναπόφευκτα θα έρθει»

«Του χρόνου θα είμαστε καλύτεροι. Θα μάθουμε από τα λάθη μας, θα ενισχύσουμε την προετοιμασία που είχε ήδη γίνει […] Το φαινόμενο φέτος ξεπέρασε τις δυνατότητές μας και την προετοιμασία που είχαμε εκπονήσει»

«Πώς έδρασε προληπτικά φέτος η Πολιτική Προστασία; Καθαρίστηκαν 19 κοινότητες για να μην γίνουν Μάτι, Ετσι σώθηκε η Ιπποκράτειος πολιτεία εκτός μερικών σπιτιών που κάηκαν»

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here