Μητσοτάκης: Αναστολή ΦΠΑ στην οικοδομή, βέβαιος για πρωτογενή

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το βράδυ στο δείπνο που διοργάνωσε το περιοδικό Economist, εξήγγειλε την αναστολή του ΦΠΑ σε όλες τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από 1ης Ιανουαρίου του 2006, με την κυβέρνηση να ευελπιστεί πως η εν λόγω κίνηση θα οδηγήσει άμεσα στην αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός εξέφρασε την «ισχυρή βεβαιότητά του» ότι θα μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι η άμεση μείωση του ύψους των πλεονασμάτων αποτέλεσε μία από τις βασικές προαναγγελίες της Νέας Δημοκρατίας πριν τις εκλογές. Ωστόσο, όταν έγινε κυβέρνηση, η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξαν να μετατοπίσουν δύο χρόνια αργότερα τις όποιες εξελίξεις για τα πρωτογενή, δηλαδή το 2021.

«Για τα έτη 2021 και 2022 έχουμε πει ότι θα θέσουμε υπό συζήτηση με τους εταίρους το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος. Αυτό θα γίνει μέσα στο 2020, όταν θα έχουμε αποκαταστήσει την αξιοπιστία και την προσήλωση της χώρας στις μεταρρυθμίσεις. Και, σήμερα, μπορώ να εκφράσω την ισχυρή βεβαιότητά ότι η συζήτηση αυτή θα φέρει ένα καλό αποτέλεσμα για την Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός δεν ανάφερε κάτι νέο, σε σχέση με όσα έχει πει κατά καιρούς για τα θέματα της οικονομίας. Έτσι, επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι στη χώρα διαμορφώνονται συνθήκες σταθερότητας και προόδου, τονίζοντας ότι η ανάπτυξη θα υπηρετηθεί με επενδύσεις.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε το σχέδιό του ως ένα τρίγωνο όπου στη μία πλευρά του βρίσκονται οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται, στη δεύτερη το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, το οποίο, όπως είπε, θα ανακουφίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τη βαριά φορολογία χωρίς να διαταράσσει την ανάγκη για δημοσιονομική πειθαρχία και στην τρίτη πλευρά οι παρεμβάσεις στο τραπεζικό σύστημα, ώστε να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια κι αυτές να επανακτήσουν το ρόλο τους ως χρηματοδότες της ανάπτυξης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here