Μητσοτάκης σε γραμμή Τραμπ κατά της δημόσιας παιδείας: Υπόσχονται και οι δύο «κουπόνια» φοίτησης, κατ΄οίκον διδασκαλία

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Σε κοινή γραμμή πλεύσης σε θέματα παιδείας τουλάχιστον, βρίσκονται ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και ο «επικίνδυνος» για πολλούς, υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ, επιχειρηματίας Ντόναλντ Τραμπ. Μιά γραμμή που έχει σκοπό να συνθλίψει την παρεχόμενη δημόσια παιδεία αντί να την βελτιώσει, προσφέροντας νέες «επενδυτικές ευκαιρίες»  σ’ένα χώρο κοινωνικά ευαίσθητο, όπως η  παροχή εκπαίδευσης στα νέα παιδιά, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις(οικονομικές, κοινωνικές κ.α). 

trump1

Ο Τραμπ στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, έχει υποσχεθεί την διάθεση ενός κονδυλίου μαμούθ 20 δις δολαρίων, του 1/3 του προυπολογισμού του αμερικανικού υπουργείου Παιδείας για την γενίκευση της χορήγησης κουπονιών(vouchers), με τα οποία οι γονείς θα μπορούν να εγγράφουν τα παιδιά τους σε όποιο σχολείο επιθυμούν, δημόσιο ή ιδιωτικό, καθώς και να επιλέγουν την κατ΄οίκον διδασκαλία που ανθεί στις ΗΠΑ.

 

Η επιλογή σχολείου αποτελεί βασικό ατομικό δικαίωμα σκοπός μου είναι να δώσω σε κάθε παιδί της Αμερικής που έχει παγιδευθεί σε αποτυχημένα δημόσια σχολεία την ελευθερία να παρακολουθήσουν το σχολείο της επιλογής τους», διακηρύττει ο γραφικός για κάποιους Ντόναλντ Τραμπ.  Η επιλογή σχολείου σημαίνει επίσης ότι οι γονείς μπορούν να επιλέξουν κατ΄οίκον διδασκαλία», πρόσθεσε ο Τραμπ, εξηγώντας ότι το  συνολικό πρόγραμμα αφορά 11 εκ παιδιά που ζούν σε συνθήκες φτώχειας.

Ο κ. Μητσοτάκης όπως φαίνεται τον αντιγράφει κατά γράμμα. μιλώντας σε εκδήλωση παρουσίας βιβλίου πριν μερικές ημέρες με αυτό ακριβώγς το θέμα< τα κουπόνια φοίτησης, όχι μόνο δεν τα απέκλεισε,  αλλά ζήτησε να προετοιμαστεί το έδαφος για το βήμα αυτό.

«Δεν ξέρω αν είμαστε έτοιμοι να πάμε κατευθείαν σε αυτό το στάδιο και να συζητήσουμε τόσο τολμηρές προτάσεις. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν είμαστε ακόμα ώριμοι να το κάνουμε, όχι να το συζητήσουμε, αλλά να πάμε σε αυτή τη λογική. Αλλά ας ξεκινήσουμε τουλάχιστον με ένα πλαίσιο παρεμβάσεων που θα απελευθερώσουν τα σχολεία από τον ασφυκτικό κρατικό έλεγχο και θα δώσουν περισσότερες δυνατότητες επιλογής στους γονείς αλλά και περισσότερο πεδίο αυτονομίας στους δασκάλους, στους διευθυντές για να μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας που παρέχουν στα παιδιά», είπε ο κ. Μηυτσοτάκης.

Ο Κυριάκος και το επιτελείο της ΝΔ, δεν έκαναν δηλαδή μάλλον τίποτα άλλο, από το να αντιγράψουν το «πρωτοποριακό» αυτό πρόγραμμα του Τραμπ, εμφανίζοντας το ως ρηξικέλευθη πρόταση αναδιοργάνωσης της ελληνικής εκπαίδευσης!

Η πρόταση της ΝΔ που δειλά δειλά αρθρώνεται, περιλαμβάνει ακριβώς τα ίδια: Κουπόνια σε όλους τους γονείς μαθητών για επιλογή όποιου σχολείου, και εκτός της περιοχής που κατοικούν καθώς και δυνατότητα κατ΄οίκον διδασκαλίας, όπως έγραψε η εφημερίδα Δημοκρατία, διαφημίζοντας την ρηξικέλευθη πρόταση.

Ωστόσο, όπως λένε πολλοί, η πρόταση αυτή, οδηγεί στην διάλυση και όχι την αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης που υποχρεούται βάσει του Συντάγματος να παρέχει το ελληνικό κράτος. Γι αυτό και ο Μητσοτάκης θέλει διακαώς την αναθεώρηση του άρθρου 16, μαζί βέβαια με τον προφανή λόγο της νομιμοποίησης της λειτουργίας ιδιωτικών ΑΕΙ.

Τα κουπόνια φοίτησης, είναι τόσο δύσχρηστα αντιπαραγωγικά, που δεν έχουν καταφέρει αν ευδοκιμήσουν μέχρι σήμερα ούτε στις ΗΠΑ. Τώρα ο Τραμπ δηλώνει γενικά και αόριστα ότι τα κουπόνια που υπόσχεται θα αφορούν και την κατ. οίκον διδασκαλία. θα χρηματοδοτούν δηλαδή και τους γονείς που επιλέγουν να προσφέρουν μάθηση και παιδεία στα παιδιά τους, όχι στέλνοντας τα στο σχολείο αλλά εκπαιδεύοντας τα στο σπίτι!

Ωστόσο, η αμερικανική ιστοσελίδα ερευνητικού ρεπορτάζ ProPublica, αποδομεί πλήρως την εξαγγελία Τραμπ, λέγοντας ότι δυστυχώς για τον Τραμπ, δεν υπάρχουν φτωχά παιδιά που να κλάνουν κατ΄οίκον διδασκαλία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here