Μήπως η ξαφνική «δραχμολογία» Γερμανών και άλλων, έχει ως μοναδικό στόχο να κυβερνήσει η δεξιά μια ώρα αρχύτερα;

Σιγή ιχθύος επικρατεί για τη συνάντηση Σόιμπλε-Μητσοτάκη παρότι αυτή διήρκεσε πάνω από μια ώρα και πολλοί εικάζουν ότι το περιεχόμενό της είχε να κάνει περισσότερο με ανήθικες  πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα  και νέα μέτρα δεξιάς κοπής, παρά με δραχμές και αξιολόγηση.

Το γεγονός δε ότι συζήτησαν επί 70 λεπτά δείχνει μάλλον θετικότατο κλίμα, καθώς ο Μητσοτάκης μιλάει γερμανικά και δεν υπήρχε απώλεια χρόνου σε διερμηνείες.

Από το γραφείο του Μητσοτάκη δεν έβγαλαν ούτε μια ανακοίνωση, ότι συζητήθηκαν π.χ. οικονομικές παράμετροι και το πρόγραμμα της ΝΔ. Οδεύοντας προς τη συνάντηση είχαν πει βέβαια ότι θα μιλούσαν για τις μεταρρυθμίσεις της ΝΔ μόλις πάρει την εξουσία, αλλά κατά την έξοδο δεν ειπώθηκε ούτε λέξη. Δεν μας τίμησαν ούτε καν με το «γιατί» αυτό το εμπάργκο δηλώσεων -όχι εμάς του δημοσιογράφους, που είμαστε απλώς μεσάζοντες, αλλά εμάς το λαό.

Τόση σιγή δηλαδή μόνον άσχημα μυστικά μπορεί να κρύβει και  δικαιολογεί όσους λένε ότι:

*ο Σοιμπλε μιλά για δραχμή ώστε να πέσει ο Τσίπρας μια ώρα αρχύτερα και να έρθει στην εξουσία ένα συνεννοήσιμο  «αδελφό κόμμα».

*συζήτησαν κυρίως για τρόπους επαναφοράς της δεξιάς στην εξουσία παρά για «μεταρρυθμίσεις» όπως έχουν βαφτίσει την εξοντωτική λιτότητα, και πιθανόν να μίλησαν και για «ζητηματάκια» όπως η Ζίμενς και οι γερμανικές αποζημιώσεις που ανατριχιάζουν τον γερμανό υπουργό.

*Μίλησαν σίγουρα  και για το επόμενο πρόγραμμα περικοπών και ο Μητσοτάκης εύλογα δεν  θέλει να αναφερθεί στα μέτρα που θα πάρει,  όπως τον αφανισμό των συντάξεων, την περαιτέρω αφαίμαξη των νοσοκομείων και των σχολείων -και του δημοσίου εν γένει- με περιορισμό σε κάθε νέα πρόσληψη κ.λπ.

*Σόιμπλε και Μητσοτάκης δεν είχαν κανένα συμφέρον από οιαδήποτε δήλωση. Αν έλεγαν π.χ.  ότι το μελλοντικό πρόγραμμα της ΝΔ είναι κακό, θα αποδυναμωνόταν ο Κυριάκος τώρα που είναι στα πάνω του, γιατί θα γινόταν σαφές ότι οι ασφυκτικές πιέσεις θα συνεχιστούν και με την επόμενη (την οιαδήποτε) κυβέρνηση και η ΝΔ θα έχανε το ατού της .Αν έλεγαν ότι το πρόγραμμα της ΝΔ είναι ρεαλιστικό και καλό,  θα κατηγορούσαν το Σόιμπλε ότι στηρίζει τη δεξιά στην Ελλάδα, ενώ ο συγκεκριμένος μαζεύει ψήφους από όσους ακούν Ελλάδα και ανατριχιάζουν. Επίσης θα αποδυνάμωναν  την ανοδική πορεία του Κυριάκου, γιατί ποιος Ελληνας θα ψήφιζε κάποιον που το πρόγραμμά του εγκρίνεται από τον Σόιμπλε;

Οπότε η σιγή είναι χρυσός σε ψήφους.

Είναι όμως και βαθύτατα προσβλητική.

Δεν είναι προσβλητική για τις  νέες δημοκρατίες διεθνώς, δηλαδή για αυτό το είδος κεντροδεξιών ή δεξιών κομμάτων, αλλά και σοδιαλδημοκρατικών, που ταυτίζουν  τη δημοκρατία με το λαϊκισμό κι όλους εμάς μας κοιτούν λοξά ως λαουτζίκο που δεν ξέρε τι θέλει και που δεν πρέπει να γνωρίζει  τι συζητούν οι υπάλληλοί του για το μέλλον του. Είναι προσβλητική για την Δημοκρατία, την κλασσική, εκείνη που ορίζει ότι ο δήμος κρατεί την εξουσία και θίγει βαθιά όσους ξέρουν ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι παρά ο πρώτος δημόσιος υπάλληλος, είναι ο πρώτος των υπουργών, δηλαδή εκείνων που εργάζονται υπό τον λαό.

Δεν μπορεί αυτός που φιλοδοξεί να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας να συναντάται με έναν εχθρικά διακείμενο ξένο υπουργό που «απειλεί με δραχμή»  και να μην κάνει δηλώσεις για το περιεχόμενο της συζήτησης, αποδεχόμενος τις εν κρυπτώ ή πάντως απόρρητες για το λαό συνομιλίες. λες και πήγε ιδιωτικά να δει έναν παλιόφιλο στο Βερολίνο.

Ακόμα κι αν κάποιος έχει αποφασίσει ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει κάνει πολλά λάθη και είναι κατακριτέα,  βλέποντας ποιος θα είναι ο επόμενος αρμοστής στην Ελλάδα και με πόση δουλοπρέπεια αποδέχεται embargo δηλώσεων σε δημόσιες συναντήσεις που αφορούν στην επιβίωση του λαού «του»,  ίσως και να αρχίσει να το ξανασκέφτεται…. Εκτός και αν ζήτησε το εμπάργκο ο ίδιος βέβαια, για να μην αποκαλυφθεί το πρόγραμμά του και χάσει τη δυναμική προς την εξουσία. Οπότε μάλλον ο ψηφοφόρος (λογικά) πρέπει να αρχίσει να το ξανασκέφτεται επίσης….

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here