Του Βλάση Αγτζίδη (*)
Η κίτρινη εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» που την Κυριακή μοίρασε μια προπαγανδιστική αγιογραφία του Μουσταφά Κεμάλ, αποφάσισε να ντυθεί σήμερα «υπερπατριώτης» .
Ετσι, παραποιώντας την ουσία της τοποθέτησης Κουρουμπλή και επενδύοντας στην αμάθεια και τον πρωτογονισμό ενός τμήματος των αναγνωστών της, σκίζει υποκριτικά τα ιμάτιά της.
Όμως ο Κουρουμπλής είπε το απλό ιστορικό γεγονός: Ότι οι Μικρασιατες και Πόντιοι πρόσφυγες (όχι οι Ανταλλαξιμοι του 1924) έφτασαν στην Ελλάδα παράνομα ως  λαθρομετανάστες με βάση τις τότε κυβερνητικές οδηγίες.
Γιατί τους μετέτρεψαν σε λαθραίους οι ηγέτες του μοναρχικού «Λαϊκού Κόμματος» , τόσο με τον Νόμο του Ιουλίου του 1922, οσο και με την εντολή του πρωθυπουργού Π. Πρωτοπαδάκη λίγο πριν καταληφθεί η Σμύρνη απ τους Τούρκους, αλλά και με το τηλεγράφημα Γούναρη προς Στεργιάδη («Μην επιτρέψετε να δημιουργηθεί προσφυγικό πρόβλημα στην Ελλάδα»)….
Και ήταν τόση η υποκρισία και ο τουρκοφιλισμος της τότε Δεξιάς, ώστε και έως σχεδόν την κατάρρευση της Δικτατορίας αποκαλούσε τους πρόσφυγες «μετανάστες». Δεν είναι τυχαίο ότι το Καταστατικό του ΚΜΣ μιλά μόνο για» μετανάστες εκ Μικράς Ασίας»…
ΑΝΤΙ λοιπόν οι πολιτικοί απόγονοι των ενόχων της Μικρασιατικής Καταστροφής να πουν ένα ειλικρινές «συγγνώμη» στους απογόνους των θυμάτων τους, τολμούν απ τη μία να προβάλουν θετικά τον Μουσταφά Κεμάλ και από την άλλη να γίνονται τιμητες και να συγκαλύπτουν το μέγα εθνικό έγκλημα του 1922..
——-————
(*) Ο Βλάσης Αγτζίδης είναι διδάκτωρ σύγχρονης ιστορίας, μαθηματικός
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here