Μειωμένο επιτόκιο, υψηλή ζήτηση για αγορά ελληνικών εντόκων γραμματίων

Μειωμένο επιτόκιο και υψηλότερη ζήτηση παρατηρήθηκε στη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων, διάρκειας έξι μηνών, με το ελληνικό δημόσιο να αντλεί το ποσό των 812,5 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), η απόδοση της δημοπρασίας διαμορφώθηκε σε επίπεδα κατώτερα του συνηθισμένου, καθώς περιορίστηκε στο 2,50%, δηλαδή 28 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σχέση με τη δημοπρασία του Ιουλίου.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης κάλυψης ενισχύθηκε σημαντικά, καθώς οι προσφορές υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό (675 δισ. ευρώ) κατά 1,86 φορά από 1,3 φορά στην προηγούμενη έκδοση.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βα­σικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers) και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή, 4 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτου­ργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς, μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη, 3 Αυγούστου, στις 12.00 το μεσημέρι.

Στο μεταξύ οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων εμφανίζουν οριακές διακυμάνσεις, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σημειώνει άνοδο κατά 2,1 μονάδες βάσης στο 5,489%, ενώ η απόδοση του 2ετούς ομολόγου μειώνεται κατά 3,8 μονάδες βάσης στο 3,409%.

Τα 10ετή spreads, τέλος, καταγράφουν αύξηση κατά 2,1 μονάδα βάσης στις 499,6 μονάδες βάσης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here