Μήνυμα Αθήνας σε Τίρανα: Καταδίκη Αλβανικού εθνικισμού και αλυτρωτισμού

Στον απόηχο της μεγάλης εκλογικής νίκης του νυν πρωθυπουργού Εντι Ράμα που φαίνεται να εγκαθιδρύει ένα είδος πολιτικής ηγεμονίας στην Αλβανία, στηριγμένη εν πολλοίς και σε στοιχεία έντονου ενθικισμού και επικίνδυνου αλυτρωτισμού, το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει συγκεκριμένες πράξεις της κυβέρνησής του, που παραπέμπουν στη Μεγάλη Αλβανία και υπονομεύουν τις αρχές της καλής γειτονίας.

Δεν πρόκειται να ανεχθούμε τέτοιου είδους συμπεριφορές που δεν συνάδουν με την ευρωπαική αντίληψη συνύπαρξης, είναι το μήνυμα που στέλνει η Αθήνα στα Τίρανα, την επομένη των εκλογών.

Αφορμή για την σκληρή ελληνική ανακοίνωση, η ανάπλαση της πλατείας Σκεντέρμπεη στα Τίρανα και η τοποθέτηση πέτρας από τις Φιλιάτες, η οποία παραπέμπει στον αλυτρωτισμό των Τσάμηδων.

«Καταδικάζουμε την τοποθέτηση, στην ανακαινισμένη κεντρική πλατεία των Τιράνων, λίθων προερχόμενων από διάφορες περιοχές των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής περιοχής των Φιλιατών. Οι λίθοι αυτοί, επί των οποίων έχουν χαραχθεί τα ονόματα των περιοχών προέλευσής τους, συνθέτουν έργο που συμβολίζει την «ενότητα των αλβανικών εδαφών» και πρόκειται καταφανώς για μία κρατική ενέργεια που καλλιεργεί και υποκρύπτει αλυτρωτισμό», αναφέρει η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Και συνεχίζει:

«Πρόκειται περί ακόμα μίας πρόκλησης, εκ μέρους της αλβανικής Κυβέρνησης, η οποία απροκάλυπτα υποσκάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Μέσω αυτής εμπράκτως αποδεικνύεται η κεντρική υποστήριξη τάσεων αλυτρωτισμού έναντι των όμορων χωρών της Αλβανίας, δεδομένου ότι ρητώς αναφέρονται οι ονομασίες περιοχών από διάφορα βαλκανικά κράτη».

«Το Υπουργείο Εξωτερικών», τονίζεται στην ανακοίνωση, «προέβη και προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες παραστάσεις, ενημερώνοντας σχετικά φίλους, εταίρους και διεθνείς οργανισμούς. Σεβόμενο δε την εκλογική διαδικασία στην γείτονα χώρα δεν εξέδωσε, μέχρι σήμερα, καμία δημόσια ανακοίνωση που θα μπορούσε να παρερμηνευτεί και διαστρεβλωθεί ως παρέμβαση στην προεκλογική διαδικασία.

Αυτό ουδόλως σημαίνει ότι θα ανεχτούμε συμπεριφορές που δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό πνεύμα ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας και παραβιάζουν κατάφωρα τη θεμελιώδη αρχή της τήρησης σχέσεων καλής γειτονίας μίας εκ των βασικών προϋποθέσεων της ευρωπαϊκής πορείας των Τιράνων. Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα επικίνδυνες και ξεπερασμένες νοοτροπίες του περασμένου αιώνα υπονομεύουν την πρόοδο και την ευημερία της περιοχής και δημιουργούν ένα πέτρινο εμπόδιο στο ευρωπαϊκό μέλλον της Αλβανίας.

Παντοδύναμος ο Ράμα

Το σοσιαλιστικό κόμμα, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων, φαίνεται ότι συγκεντρώνει ποσοστό κοντά στο 50% και εξασφαλίζει άνετη και απόλυτη πλειοψηφία στη νέα βουλή, καθώς θα έχει περίπου 75 έδρες από τις 140 συνολικά!

Εκτός όμως από τον προσωπικό θρίαμβο του Ράμα που δεν μπορούσαν να προβλέψουν οι δυτικοί διπλωμάτες ενισχυμένοι βγαίνουν και οι εθνικιστές οι οποίοι θα εκπροσωπηθούν στη νέα Βουλή.

Ο Ράμα έχει υποσχεθεί πάντως να φέρει στη Βουλή, νέο νόμο για τις μειονότητες στην Αλβανία, με τα υψηλότερα ευρωπαικά στάνταρ.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here